Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Příběh dlažeb III

Estetická ušlechtilost a hřejivý pocit, který do interiéru vnáší dřevo, v případě jeho keramické imitace zůstává.

Redakce Marianne | 11. 12. 2012

Přírodní, ale nezničitelné

Estetická ušlechtilost a hřejivý pocit, který do interiéru vnáší dřevo, v případě jeho keramické imitace zůstává. O keramickou podlahu se však nemusíte bát, není nutné ji brousit ani ošetřovat speciálními laky, nepoškrábou ji psí nebo kočičí tlapky, a když vám během dovolené doma omylem vyteče myčka nebo mrazák, podlaha to na rozdíl od vás v pohodě zvládne. Při výběru dekorů, které by měly působit jako autentické dřevo, volte velmi pečlivě – levnější výrobky totiž mohou působit opravdu lacině, zvlášť když sáhnete po povrchové úpravě, která příliš vysokým leskem na první pohled prozrazuje, jak to s ní je. Pro autentický pocit se vyplatí chvíli hledat a i při omezených finančních možnostech volit tu co možná nejkvalitnější imitaci. U vykládaných dekorů můžete snížit náklady tak, že na ty části podlahy, které nebudou odhalené, položíte jednobarevnou dlažbu a luxus necháte promlouvat jen tam, kde ho opravdu každý uvidí. V katalozích výrobců vždy najdete od každé kolekce několik kombinovatelných variant.

Máte křivé stěny? Nechte dlažbu položit nakoso, případné nerovnosti se tak lehce zakamuflují.

Trochu víc než dřevo

  1. Montana Cottage, Porcelanosa Grupo, mrazuvzdorná dlažba, imitace dřevěných prken, mat, 19,3 × 120 cm, www.loskachlos.cz, 2790 Kč/m² (viz foto 1)
  2. Lappato, Saime, mrazuvzdorná kalibrovaná dlažba, imitace šedého dřeva, 15 × 60 cm, www.obkladyakoupelny.cz, 595 Kč/m² (foto 2)
  3. Espiga – Estrella Mate, Venus, dlažba imitující dřevěné intarzované parkety, 50 × 50 cm, www.obkladyakoupelny.cz, 565 Kč/m² (foto 3)
  4. Quadrotta Intreccio, Lea, keramická dlažba, imitace parket, 61 × 61 cm, Keraservis, 3306 Kč/kus (foto 4)
  5. Wood, Rako, mrazuvzdorná mozaika matná, čtyři různé odstíny, 30 × 30 cm, Rako, 349 Kč/set (foto 5)
  6. Legni, Asso, keramická mrazuvzdorná a protiskluzová dlažba imitující dřevěná prkna, 15 × 90 cm, Asso, 2160 Kč (viz úvodní foto)

Dokonalost slinutých dlaždic

Na terasy, do koupelen a dalších prostor se zvýšenou vlhkostí vám doporučujeme volit nenasákavé, slinuté dlažby. Jsou vyrobené z přírodních materiálů – používá se jíl, hlína, kaolin a živec, které jsou rozemleté na prášek a slisované za vysokého tlaku a teploty mezi 1200 až 1400 ˚C. Materiál se tak dokonale spojí (sline). Protože vzniklý povrch je téměř bez pórů, nemá se kde usazovat vlhkost, a tak jsou dlaždice spolehlivě mrazuvzdorné. Jejich střep připomíná sklo s tvrdostí křemene!

Díky možnosti přesného broušení hran je možné slinuté dlaždice pokládat velmi těsně vedle sebe, takže vzniknou jen minimální spáry. Povrch slinutých dlaždic může zůstat neglazovaný nebo se ještě navíc pokrývá vrstvou barevného skla – glazurou. Její vlastnosti – mat, lesk, barva – pak definují tvrdost, nepropustnost a také otěruvzdornost dlaždice. Ta se označuje stupnicí 1 až 5, přičemž pouze vysoce zátěžová dlažba používaná v restauracích by měla mít stupeň 5. V běžných soukromých interiérech stačí stupně 2 a 3, tam, kde chodíte v botách, je nejvhodnější stupeň 4.

Příběh dlažeb III