Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Příběh podprsenky: Jakou cestu ušel nepostradatelný kousek ženského šatníku?

Info ikona
podprsenka

Oblékáme ji každé ráno, je nepostradatelnou součástí našeho života a dokáže ovlivnit nejen to, jak vypadáme, ale také jak se cítíme. Řeč je o zázraku jménem podprsenka. 

Eliška Vrbová | 14. 08. 2022

Možná netušíte, že něco jako podprsenka se objevilo už ve 14. století před naším letopočtem v mínojské civilizaci. My se však podíváme na trochu modernější historii. Přímým předchůdcem podprsenky byl korzet, který ve vidině dosažení perfektní siluety začaly oblékat ženy ve Francii v 16. století. Rozšířil se po celé Evropě a až do konce devatenáctého století ženy jiné spodní prádlo téměř nenosily. Pak se objevil korzet rozdělený na dvě části. Netrvalo dlouho a Christine Hardt z Drážďan si nechala patentovat vynalezení první „brassiere“, tedy podprsenky, pro niž se dnes už v angličtině používá jen zkrácený výraz bra. Módní časopis Vogue použil poprvé výraz brassiere v roce 1907 a o čtyři roky později už se slovo objevilo i v anglickém slovníku.

Ani přes patentování vynálezu však nelze přesně určit, kdo s nápadem moderní podprsenky přišel jako první. Napříč Evropou i Spojenými státy bylo totiž vynálezců hned několik. Jisté však je, že největší rozmach ženského spodního prádla přišel právě v začátku 20. století. Pak už platilo co dekáda, to jiný střih.

Info ikona
podprsenka

Od špičatých košíčků až k braletce

Ve 20. letech byly populární takzvané bandeau topy vytvářející dojem plochého hrudníku. Ve 30. letech se pak objevují klasické podprsenky s košíčky, jejichž velikosti se liší. V období druhé světové války se nosí „bullet bra“ se špičatými košíčky, ke které se v devadesátkách na svém Blond Ambition Tour vrátila Madonna. V šedesátých letech pak přichází další zázrak, Wonderbra, tedy první push-up podprsenka. Následuje první sportovní podprsenka a také se na trh dostává značka Victoria‘s Secret, jejíž legendární show se zapisuje do historie. A dnes? Nejpopulárnější jsou bezkosticové podprsenky trojúhelníkového tvaru, kterým se také říká braletky.

Zdroj: theatlantic.com

Mohlo by se vám líbit