Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Příliš mladá na dítě?

Když britská zpěvačka Adele navzdory skvěle rozjeté kariéře porodila ve čtyřiadvaceti, dost lidí to překvapilo. Proč tak brzy? Přitom není jediná. V Evropě i Česku dorůstá generace žen, které s mateřstvím nechtějí čekat na dobu, až si dodělají školy nebo vyšplhají po profesním žebříčku.

Ivona Šouralová | 23. 08. 2016
Do statistik tenhle nový fenomén ještě nepronikl, přece jen jde o první vlaštovky, a tak se poslední roky drží průměrný věk prvorodiček v Česku kolem devětadvaceti. Ale pozorně se na ulicích a v parku rozhlédněte kolem sebe. Nemůžete je přehlédnout. Madla kočárků svírají dívky, které vypadají jako studentky přivydělávající si hlídáním dětí. Ony to tedy studentky mnohdy jsou, jen ty děti jsou jejich vlastní.
 
Porod před bakalářkou
Jednou z nich je i Ester (23), matka Alana (3 měsíce). Loni tahle premiantka oboru estetika odjela s o šest let starším přítelem, se kterým chodila pár měsíců, na půlroční studijní pobyt do Anglie. Domů se už vraceli jako budoucí rodiče. 
 
„Já jsem chtěla mít děti brzy, klidně ještě na škole, ale až po bakaláři. To se moc nepovedlo,“ vypráví se smíchem sympatická brunetka. Státnice ji čekají v září, bakalářskou práci dopisovala ve chvílích, kdy novorozený syn Alan spal. Její rodiče si zpočátku neodpustili připomínky, že to budou mít těžké, byli by raději, kdyby měla dostudováno. „Na začátku taky byli oba hákliví na oslovení babi, dědo,“ prozrazuje Ester, což se snad dá pochopit, málokterým prarodičům je dneska pod padesát. 
 
„Už si zvykli, malému podlehli a stojí za mnou. A díky tomu, že jsem porodila brzy, máme k dispozici jak babičky, tak prababičky, a dokonce i praprababičku. Všichni jsou ochotni pomoci jak s hlídáním, tak s určitou finanční podporou,“ dodává Ester, která se stihla ještě před porodem za přítele provdat. „Na tohle se ptají skoro všichni, proč jsme se brali, když je to prý dneska úplně zbytečné. Pro nás ale bylo důležité, abychom byli úplná rodina a měli stejné příjmení. Já jsem v tomhle asi staromódní.“
 
Celý článek si můžete přečíst v zářijové Marianne.