Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Přivítejte jaro kurkumovou limonádou s pomerančem

Pokud milujete zlaté (aneb kurkumové) mléko, pak si tuto limonádu zaručeně zamilujete. Ke kombinaci kurkumy a zázvoru se navíc přidal osvěžující pomeranč a vzniknul tak nápoj, který je zdravý a zároveň baví!

Karin Dimitrovová | 30. 03. 2017

Kurkumou jsem tak trochu posedlá. Jím ji v nějaké formě snad každý den. Buď jako kurkumové mléko, nebo ji přidávám do kari, či smoothie. (Přiznání: Občas ji taky sypu do ovesné kaše). A teď jsem z ní taky začala dělat i tuto osvěžující limonádu s pomerančem.

Proč kurkuma?

Kurkuma tlumí zánětlivé procesy v těle stejně třeba tak jako ibuprofen, ale pozor, narozdíl od něj je přírodní! Já kurkumu používám na zažívání, ještě v kombinaci se zázovorem a skořicí, které zrychlují metabolismus. Pokud se chcete o tomto magickém koření dozvědět více, sepsala jsem na to téma celý článek, třeba i tom, jak působí na rakovinu.

Pojďme se ale blíže podívat na hvězdu dnešního článku – kurkumová limonáda s pomerančem – která je skvělým společníkem na pochmourné dny nebo třeba na party s přáteli (přece jen je trošku víc fancy než jen tak ledajaký džus nebo kupovaná limonáda). Kurkuma má osobitou zemitou chuť a pomeranč ji tak svou svěžestí skvěle vyvažuje.

INGREDIENCE
1 pomeranč
2,5 hrnku vody (pokud máte kokosovou vodu, můžete smíchat 1 hrnek kokosové vody a 1,5 hrnku klasické vody)
1/4 čajové lžičky drceného sušeného zázvoru (nebo najemno nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru)
1 čajová lžička kurkumového prášku
2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
čerstvě mletý pepř *

POSTUP
1. V mixéru smíchejte všechny ingredience a dejte do ledničky vychladit. **
2. Podávejte s ledem.

*Čerstvě mletý pepř mnohonásobně zvyšuje účinky kurkumy.
**Pokud nemáte mixér, můžete pomeranč vymačkat a smíchat se zbytkem ingrediencí (třeba promíchat v shakeru na koktejly nebo jakékoliv lahvi)

Autorka sdílí recepty, píše o józe a zdravém životním stylu na www.karindimitrovova.com