Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Proč Francouzky nemají vrásky?


Na to, že jsou od přírody štíhlé, a navíc neuvěřitelně šik, jsme si už tak nějak zvykli. Ale jak je možné, že k tomu všemu ještě vypadají neuvěřitelně mladě? Známe jejich tajemství.

Redakce Marianne | 16. 03. 2013

Na rozdíl od jiných Evropanek, které sledují novinky a pátrají po multifunkčních produktech s expresním účinkem, nezkoušejí Francouzky obvykle nic nového. Zatímco v soukromém životě si s věrností hlavu nelámou, kosmetickým přípravkům bývají oddané až za hrob a drží se toho, co se osvědčilo.

Mezi francouzské bestsellery patří například u značky Clarins výrobky, které jsou na trhu už několik desítek let. Třeba denní krém Multi-Régénérate Jour byl uvedený už v roce 1978, přesto patří mezi nejprodávanější zdejší produkty.

Depositphotos_9623034_s

Protivráskové krémy neřeší

Francouzky v tom mají jasno už od mládí a na jejich pleti je to vidět. Není výjimkou, že do salonů krásy chodí najednou hned tři generace z jedné rodiny. Zdejší ženy také vědí, že tajemství krásy netkví jen v omlazujících krémech, ale hlavně v důsledné hydrataci. Studie totiž dokazují, že hydratační krémy jsou tou nejlepší péčí, protože pokud je pleť do hloubky vyživená a zásobená vodou, vrásky se do ní nezaryjí tak hluboko.

ca65a9c868f65637267e2ef936760898_best

Za kosmetiku klidně utratí celé jmění

Zatímco my považujeme péči o pleť za nutnou nudu, Francouzky si pro sebe a své tělo vždycky najdou dostatek času a nebojí se samy do sebe investovat dost peněz. A bez výčitek svědomí! Podle studie institutu Mintel, zabývajícího se průzkumem trhu, utratí za krásu neuvěřitelných 2,2 miliardy eur ročně!

V salonech krásy je potkáte častěji než jiné Evropanky, chodí pravidelně na manikúru, pedikúru nebo epilaci voskem, ale také na kosmetická ošetření. Že je pleť pravidelně ošetřovaná a rozmazlovaná kvalitními produkty, totiž poznáte na první pohled. Hýčkaná pokožka je navíc mnohem odolnější vůči vlivům prostředí, její buňky lépe vzdorují poškození, a díky tomu vypadá déle mladší.

Milují pleťové oleje

Tajemství sametově hebké pokožky Francouzek? Obličejové oleje, specialita zdejších kosmetických firem. Prodávají se sice v naprosto jednoduchých obalech, bodují ale vnitřní silou. Co umějí? Posilují obranyschopnost pleti, chrání ji před dehydratací a uchovávají kůži hladkou a vláčnou.

Ve Francii se pleťové oleje s rostlinnými výtažky těší obrovské oblibě už od šedesátých let, na jejich recepturách se od té doby nic nezměnilo. Doporučujeme vyzkoušet např. značky Decléor, Clarins aj. Suché oleje se také používají na tělo i vlasy. Vynikající jsou například od značky Roger & Gallet.

cla_huile-santalRGAP071_medium

Nepřehánějí to

Francouzky dávají přednost jemné péči, která pleť hýčká, ale nedělá s ní žádné veletoče. Pokud totiž nějaký výrobek naruší kůži, může reagovat začervenáním, pálením nebo záněty, v extrémním případě vzniká intolerance na kosmetiku. V USA se pro takový stav pleti vžil termín ‚status cosmeticus‘ a občas trvá i několik týdnů, než se pleť dá do pořádku natolik, aby zase mohla přijímat krémy proti vráskám. Francouzky se v tomto ohledu chovají uvážlivěji – kosmetiku tolik nestřídají a používají celou řadu od jedné značky, od odličování až po krémy.