Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Proč kořenit do aleluja

Když jsem byla malá, nesměla jsem jíst kořeněná jídla. Maminka tvrdila, že koření zanáší ledviny a že tedy rozhodně pro děti není. Ono se toho za socialismu napovídalo...

Klára Mandausová | 9. 01. 2017

Snad proto, že se dal sehnat tak akorát pepř, kmín a vybraní šťastlivci si na záhonku pěstovali majoránku. Protože koření nejenže nezanáší ledviny, ale je to lék. A jako u každého léku platí, že v přiměřeném množství a dávkování pomáhá. Proto ho lidé přidávají do jídla od nepaměti nejen kvůli chuti.

To, co jsem nestihla v dětství, doháním v dospělém věku. Miluju sáčky s voňavým koriandrem, mateřídouškou, majoránkou, kurkumou a spol. Ochotně se učím a zkouším, co kam můžu nasypat a jako baba kořenářka provádím tajné pokusy na mých blízkých (i na sobě), když nás trápí nějaký neduh. Jestlipak by na tohle bolení nepomohl třeba zázvor nebo snad hřebíček či petržel?

Co umí koření?

Skořice. Rezavá klasika, kterou jsem měla vždy spojenou s jablkovým koláčem. Jenže teď ji klidně házím do svých rýžových slaných směsí inspirovaných indickou kuchyní.
Co umí: pomáhá při cukrovce, potvrzuje to podle serveru www.uspesna-lecba.cz i studie pákistánských vědců. Lidem, kteří ji užívali čtyřicet dní, se snížila hladina cukru v krvi až o třetinu. podobně klesla i hladina triglyceridů a až o 26 procent měli nižší cholesterol. Skořici se připisuje i schopnost udržet na uzdě rakovinné buňky, nepouští k nim dostatek živin a kyslíku. Pomáhá i při lehčích, ale za to otravných potížích, třeba při nevolnosti, nachlazení, bolestech svalů a kloubů, mírní kašel i menstruační bolesti.
 
Hřebíček. Když mě na služební cestě v Ostravě přepadla angína jako dům, ta pravá, kdy nemůžete polknout, máte čtyřicítky a nevíte, jestli zrovna spíte nebo blouzníte, doklopýtala jsem do lékárny škemrat o cokoli, co by mi ulevilo, než se dostanu domů k doktorce a antibiotikům. Lékárník mi tehdy neprodal drahé pastilky, ale poradil, ať si koupím hřebíček a cucám. Nevyléčila jsem se, ale ulevilo se mi. Od té doby ho házím nejen do rýže a hruškových kompotů, ale i do vlastní pusy, když je v ní nějaké bolení.
Co umí:pomáhá při bolení zubů, dásní nebo paradontóze, také při bolestivých kloubech a na revma, dezinfikuje rány, používá se pro pročištění střev nebo při rýmě, posiluje srdce a je dobrý i na vrásky.
 
Pepř. Můžete s ním pořádně „opepřit“ nejen například guláš nebo omáčku, ale třeba i nápoj. Zkuste rajčatovou Krvavou Mary klidně i bez alkoholu a namelte do ní pepř, uvidíte, jak bude chutnat! Mimochodem, pepř je vždy lepší čerstvě umlít, ten drcený bývá poněkud vyčpělý.
Co umí: pomáhá při nadýmání, zlepšuje trávení, detoxikuje, urychluje metabolismus, podporuje vylučování hlenů, zahřeje, pokud trpíte na studené ruce a nohy.
Zázvor v čerstvém stavu oloupete, nastrouháte, zalijete horkou vodou a vypijete. To je jedna možnost. Anebo ho můžete přidávat třeba do omáček, do luštěnin, nápojů, v podstatě všude, kde vám jeho štiplavá výrazná chuť nebude vadit. Odmění se vám, jídlo bude dobré a vyžene různé neduhy. Jen vyzkoušejte, jestli na něj nemáte trochu alergii. Moji dceru po něm pálí uší a jí při každém polknutí zázvorového čaje škytnu. Přesto ho miluju.
Co umí: pomáhá při trávení, uklidňuje žaludek. Vzpruží vás při chřipce a nachlazení a funguje taky jako prevence.
 
Kurkuma je módní a někteří o ní mluví jako o léčivém zázraku. A jak se říká, na každém šprochu… Důkazem její léčivé síly je, že ji už dva tisíce let používá ajurvéda. Můžete ji dávat do jídla samotnou nebo jako součást směsi kari koření spolu s kajenským pepřem, kmínem, koriandrem a dalšími. Zjistilo se totiž, že její léčivé účinky se díky dalšímu koření zmnohonásobí.
Co umí: funguje na viry i bakterie, takže pokud vás trápí nějaký zánět, kořeňte, co to dá (ale pozor, když to přeženete, jídlo zhořkne), posiluje imunitu, dokáže spravovat játra, pomáhá trávení a zjistilo se, že si umí v časném stádiu potlačit vývoj rakovinných buněk a funguje jako antioxidant. Zároveň snižuje cholesterol a prospívá srdci.
 
Kardamom pochází z Indie a dnes je u nás třetím nejdražším dováženým kořením. Můžete ho použít nejen na dochucení slaných jídel, ale přidat třeba i do perníku nebo džemu.
Co umí: zklidňuje revmatické bolesti, ulevuje při bolestech v krku ale i když máte problémy s ledvinovými nebo žlučníkovými kameny, pomáhá při zánětech zubů a dásní a při plynatosti, zklidňuje trávení i nervy.
 
Koriandr. Indové ho hážou snad do všeho. Krásně voní a když si uděláte třeba jídlo zvané palak paneer (zelená omáčka se sýrem podobným mozarelle) budete se cítit jako na výletě u Tádž Mahal. Když jsem si vybírala bylinku do truhlíku na zahradu, byl koriandr první volba.
Co umí: pomáhá s trávením a při detoxikaci, osvěžuje dech a funguje jako afrodisiakum.
 
Chilli. Mám na malou červenou papričku „báječnou“ vzpomínku. Právě jsem ji drtila do jídla, když mi něco vlítlo do oka a protože nosím kontaktní čočky, musela jedna ven. Sáhla jsem pro ni rukou od chilli. Ááááá a pak rotovala asi pět minut po koupelně, takové pálení jsem nezažila. Jak přišlo, tak odešlo, jako když mávne kouzelným proutkem, bylo pálení pryč. Pálivou látku tělo totiž zneutralizovalo. Už si dávám pozor. Jenže papričky neumí zdaleka jen pálit. A když, tak smysluplně.
Co umí: působí na krevní oběh, dobře se po nich tráví například tuky a kapsaicin v něm obsažený likviduje rakovinotvorné buňky. V zemích, kde lidé chilli hodně používají, je méně srdečních infarktů, plicní embolie a mrtvic. Kapsaicin v mastech zase uleví od bolesti kloubů, šlach nebo namožených svalů. Chilli je také přírodní antibiotikum a antioxidant.
 
Petržel kudrnka. Bez ní nebo bez pažitky (u nás doma vždy jen šnytlík) nebyla polévka. Jako dítě jsem nechápala, proč maminka tak dbá na to, aby byla polévka barevná a tedy i svěže zelená. Zvyklá z domova ji ale přidávám do jídel taky. Nejen kvůli vzhledu.
Co umí: čistí ledviny, umí trochu snížit krevní tlak, vylaďuje trávení.
 
Pažitka. Jako dítě jsem si ji trhala na zahrádce a jedla jen tak. Vlastně to dělám dodnes, prostě proto, že mi chutná, stejně jako petržel kudrnka.
Co umí: podporuje trávení, snižuje krevní tlak a ovlivňuje chuť k jídlu.
 
Kmín. Když mě maminka učila, že se dává do vody, ve které se vaří brambory, ohrnovala jsem nos. Tsss, nějaký blbý tradice… Možná ani ona, ani její maminka a maminka té maminky nevěděly, že to zdaleka není jen zvyk. Kmín totiž pomáhá organismu vyrovnat se s toxickým solaninem, který brambory obsahují.
Co umí: strašně moc věcí, mimo jiné pomáhá při plynatosti, osteoporóze, revmatismu, podporuje krvetvorbu, detoxikuje, dezinfikuje střeba a mnoho dalšího.