Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

Proč se nebát cestovat s dětmi?

Za studentských let brázdí světem skoro všichni. Jenže pak přijde práce, hypotéka a hlavně děti. Důvodů, proč zůstat sedět doma, maximálně se odvalit na chatu nebo do Chorvatska, přibývá. Tomáš Hájek z www.objevimesvet.cz vám ukáže, že cestování s malými dětmi nemusí být „vopruz“.

Anonymous | 6. 05. 2019

Pavda je, že cestování nikdy nebylo snazší. Letenky jsou čím dál dostupnější, naše životní úroveň stoupá a my si můžeme dovolit utratit víc peněz. Přesto většina lidí v určitém životním období cestovat přestane. To když se narodí děti. Důvodů, proč to nejde, začne přibývat. Jasně, bude to jiné. To ano. Ale nebude to horší! Naopak, cestování s dětmi vás nesmírně obohatí. Jen musíte pozměnit pár věcí.

Jako šneci

Slow food asi znáte, ale slyšeli jste spojení slow travel? O pomalém cestování se mluví stále častěji – nemusíte přece za 24 dní v jihovýchodní Asii stihnout šest zemí. Upřímně, ani nemůžete, ale řada lidí se o to pokouší. Novým trendem je méně míst a více zážitků.

A právě děti jsou na podobné zpomalení naprosto ideální. Ostatně za hranicemi vám to půjde lépe než doma, kde máte věčně v zádech všechny ty termíny, notifikace, e-maily a telefonáty. Na cestách to neřešíte, nebo jen v omezeném čase. Navíc když budete ve Vídni sedět na lavičce u zapadlého hřiště, kam chodí jenom místní, najednou můžete lépe vnímat, jak se žije Vídeňákům. A dokonce i to dětské ranní vstávání, které vás o víkendech tak rozčiluje, můžete na cestách využít! Zajděte si do pekárny pro čerstvé rohlíky a zažijte třeba chorvatský Zadar brzy ráno, bez lidí.

Když zpomalíte, uvidíte své děti úplně jinak. Najednou zjistíte, jakkoli to zní divně, že jsou to prostě „taky lidi“. Jenom menší. Že mají své potřeby a starosti. Najednou to nebudou „jen“ děti, které musíte celý den řídit. Ať pěkně chvilku řídí ony vás.

Pápá, Mono Liso!

Ne všechno, co se vám zdá jako báječný nápad, se bude líbit dětem. Určitě nebudou chtít stát mnohasetmetrovou frontu na Monu Lisu nebo na Eiffelovku. A taky asi nevydrží celý den brázdit černé sjezdovky v lyžařském středisku.

A jste to jenom vy, kdo může situaci pokazit, ale taky zvládnout. Křik a výčitky uprostřed sjezdovky rozhodně nebudou vašeho potomka, který je po pěti jízdách unavený, nijak motivovat. A příště s vámi asi nebude chtít na lyže znovu. Řešení? Jestli si chcete zalyžovat, udělejte si raději dvoudenní výlet jen s dospělými a pro děti zůstanete chápavým kamarádem, který „pouhých“ pět sjezdů nikomu nevyčítá.

Děti vám také na cestách ukážou notoricky známá místa úplně jinýma očima. Máte pocit, že Barcelonu po pěti návštěvách znáte? Když sem vyrazíte s dětmi, uvidíte, co všechno před vámi vaše poučená mysl skryla. Děti chtějí ochutnat úplně jiné věci a zastavit na zcela jiných místech než vy. Taky nemají žádné předsudky, nebojí se neznámého, naopak to chtějí poznávat, učit se. Držte se jich, je to kouzlo!

Samozřejmě se podíváte na „dětská“ místa, ze kterých už jste vyrostli. Vyzkoušíte novou skluzavku na hřišti, postavíte hrad z písku na pláži, vyfotíte se s Mickey Mousem nebo Spidermanem v Disneylandu, postavíte hráz v potoce…

Příležitostí bude spousta, tak si je nenechte utéct. Byla by to škoda.

Kdo se moc ptá… Moc se dozví!

Děti se chtějí pořád učit. Nemluvím o škole, mluvím o rozvíjení, poznávání, objevování! Jděte jim naproti. Máte letět na Kanárské ostrovy? Vezměte atlas, podívejte se, kde leží, spočítejte je, zjistěte, jak vznikly. Proč se vlastně jmenují Kanárské? Víte, že patří ke Španělsku a že na Tenerife leží nejvyšší hora této země, sopka El Teide? Naučte se pár slovíček. Zjistěte, jak dlouho se tam letí, a vůbec nechte děti, ať se ptají. Kromě toho, že vás to bude rozvíjet, můžete odpověďmi na jejich otázky také snadno zjistit, jestli se třeba něčeho před cestou nebojí, a když ano, čeho. A budete mít dost času je strachu zbavit!

Seznamka na pískovišti

Další obrovské plus při cestování s dětmi? Potkáte mnoho nových přátel. Nejen podobně smýšlející české rodiny, ale i ty z jiných zemí, se kterými vás spojí společná vášeň pro cesty nebo potřeba řešit praktické problémy.

A když už si vaše děti přes rozdílnost jazyků nebo náboženství začaly společně hrát, proč se nedat na hřišti do řeči s jejich rodiči?

Bližší kontakt s místními lidmi kdekoli na světě je skvělá věc. Mnohem lépe poznáte jejich zvyky, kulturu, to, jak žijí, jaké mají starosti, z čeho se radují. A taky je dobré odkoukat jiné výchovné principy. Nevím, jestli jste si toho také všimli, ale u nás máme neustále tendenci se za děti omlouvat. Přitom ve většině zemí na světě jsou děti skoro posvátné, a tím rozhodně neříkám, že máte přehlížet, když dělají neplechu. Ve Francii, Španělsku nebo v Itálii děti vždy sedí s rodiči u jednoho stolu a jsou součástí společnosti – i když samozřejmě nevydrží neustále v klidu. Vyzkoušejte to taky, uvidíte, že se to dětem
bude líbit.

Doba, po kterou jsme rodiči, je omezená, tak si ji pojďte náležitě užít. Na cestách objevíte nový svět. Stačí k tomu jediné – cestovat s dětmi, ne navzdory jim.

Cestování s dětmi se od toho „dospělého“ liší hlavně ve dvou věcech. Je třeba se důkladněji připravit a hlavně toho musíte mnohem méně očekávat. Přečtěte si náš manuál a nic vás nezaskočí.

1. Pravidla balení

Domácí příprava hodně pomůže. Před cestou zkontrolujte doklady, kontakty na ubytování, letenky, peníze. Opravdu není horší procitnutí, než když v den odjezdu k moři zjistíte, že máte propadlou STK u auta! Když zapojíte děti do plánování, stanou se členy týmu, lépe porozumějí tomu, co se chystá, a zbaví se tak možných strachů z neznámého. Ať už jde o strach z létání, obavy z cizího jazyka, nebo jiného náboženství. A když děti necháte, aby se samy sbalily, uvidíte, že ani nebudou odmlouvat. Jejich kufry klidně zkontrolujte, ale raději počkejte, až usnou.

TIP: Při balení mějte po ruce seznam a nebojte se ho použít! Když z papíru mizejí jednotlivé položky, je to balzám na duši.

2. Auto nemusí být nuda!

Auto je pro děti asi nejméně pohodlný dopravní prostředek. Musejí sedět v sedačkách, trpí v dopravních zácpách, dálnice jsou nuda. Zabavte je připravenými hrami. Zkuste i něco jiného než obligátní slovní fotbal. Počítejte typy aut, značky, barvy. Soutěžit můžete třeba i v tom, kdo řekne více slov začínajících na stejné písmeno jako SPZ právě předjíždějícího auta. Hádejte písničky, které si vždy jeden z posádky pobrukuje, anebo si třeba vymýšlejte příběhy řidičů, které jste zrovna předjeli.

TIP: Zeměpisné hry, kvízy nebo bingo si můžete zdarma stáhnout ve formátu PDF na našich stránkách www.objevimesvet.cz.

3. Letiště bez stresu

Základní pravidlo je jednoduché, čím déle vydržíte v klidu a v pohodě vy, tím déle budou bez stresu vaše děti. Často stačí maličkost – být na letišti dostatečně včas, mít připravenou svačinu a pití. Pomáhá také důkladné sbalení osobních věcí, máte-li pěkně po ruce pasy a letenky, jde vše mnohem plynuleji. A když si při bezpečnostní kontrole necháte prázdnou PET lahev, budete si ji moci před vstupem do letadla napustit vodou třeba na toaletě a ušetříte náklady za drahé letištní pití. Také doporučujeme stáhnout si do mobilu aplikaci vaší letecké společnosti. Můžete udělat check-in pěkně v pohodlí domova, boarding pasy vám přijdou do telefonu.

TIP: Nejen letecké společnosti, ale i jednotlivá letiště mají skvělé aplikace a mnohá nabízejí při delším čase na přestup city-tours zdarma!

4. Jeďte vlakem!

Bude to zábava, tentokrát pro všechny. Na cestě se totiž ocitnete hned, jak usednete do vozu. Cestování vlakem je skvělé v tom, že můžete být celou dobu všichni spolu, nejlépe ve vagonu, ve kterém jsou čtyři sedadla se stolkem – přesně tahle místa chcete! Jsou jako stvořená pro stolní hry typu Osadníci z Katanu, Citadela, Pirátské kostky nebo Port Royal. Ve vlaku si jde také nejlépe ze všech dopravních prostředků kreslit nebo číst. Rozhodně ale doporučujeme zařídit si místenku. Evropské vlaky jsou hodně oblíbené a byla by škoda, kdybyste cestou na dovolenou museli s dětmi postávat v uličce. A když už budete kupovat místenku, najděte si vagon s dětským oddělením. Třeba si vaše ratolesti najdou po cestě kamarády a vy si budete moci pěkně v klidu dát kávu v jídelním voze. Nebo víno – vždyť neřídíte!

VÍCE CESTOVATELSKÝCH TIPŮ NAJDETE V NAŠEM SPECIÁLU MARIANNE NA CESTÁCH!

TITULKA

Souvislející články

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?

Poradna

<span>Krok za krokem: Jak na renovaci dřevěných oken doma, snadno a levně</span>

Krok za krokem: Jak na renovaci dřevěných oken doma, snadno a levně

Zahrada

<span>Mějte muškáty, po kterých bude sousedka závistivě pokukovat. Stačí dodržet pár pravidel</span>

Mějte muškáty, po kterých bude sousedka závistivě pokukovat. Stačí dodržet pár pravidel

Byt

<span>Rustikální klenot, který každý zamiluje: Dům z 15. století je plný dřeva a obklopený kouzelnou zahradou</span>

Rustikální klenot, který každý zamiluje: Dům z 15. století je plný dřeva a obklopený kouzelnou zahradou