Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Pročtěte se prázdninami! Tipy na letní čtení

Info ikona

"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj.“

Oscara Wilde se rozhodně nemýlil, když pronesl tento dnes již slavný citát. Pokud s ním souhlasíte, pak by vás neměly minout knižní novinky, díky kterým můžete prožít hned několik zajímavých příběhů. 

Camille Ratiová: Bez odpadu

Kniha Bez odpadu je určena všem, kteří mají v úmyslu omezit množství odpadu kolem sebe tím, že budou uvědoměle nakupovat, jíst, oblékat se. Autorka v ní popisuje svoji cestu k „zero waste“ životu, a to od prvotního rozhodnutí vyloučit všechny odpady, z něhož rychle vystřízlivěla, až k současnému pomalejšímu přístupu. Nebojte se, knížka rozhodně není suchým popisem, nýbrž v ní objevíte problémové situace z autorčina života, do nichž se vinou své snahy o změnu dostala. Pokud chcete žít v souladu s přírodou, a zároveň nedokážete udělat prvotní velký krok, pak si knihu bezesporu oblíbíte.

Kniha

Gwen Floriová: Tichá srdce

Strhující příběh z Afghánistánu o nečekaném přátelství mezi americkou humanitární pracovnicí a její místní tlumočnicí objevíte v knize Tichá srdce. Farida a Liv se sblíží navzdory naprosto odlišným životním zkušenostem i rodinnému zázemí, každá však stojí na jiné straně válečného konfliktu. Díky autorčině vyprávěcímu umu se doslova přenesete do Afghánistánu zničeného válkou, a společně poodkryjete těžký úděl místních lidí i kulturní napětí vznikající s nevítaným příchodem Američanů.

Kniha

Alice Claytonová: Sexy mlékař

Natalie Graysonová má všechno. Je krásná, žije na Manhattanu a pracuje jako top manažerka přední reklamní agentury, jejíž kampaně se nebojí provokovat. Má spoustu přátel, milující rodinu a v adresáři samé pěkné svobodné mládence. Co víc by si mohla moderní holka z velkoměsta přát? Odpovědí je, samozřejmě… sýr. Natáliiny oblíbenou činností je trávit sobotní rána na Union Square, kde se každý týden koná farmářský trh, a na kterém nechybí ani Oscar Mendoza, majitel mlékárny Bailey Falls. Romantika bublá, vášeň pění, a něco neuvěřitelného vyplouvá na povrch. Mohla by to být… láska?

Kniha

Caroline Francová: Mise Hygge 

Také máte pocit, že slovo hygge se na vás valí ze všech stran? Rozhodně v tom nejste sami, podobně se cítí také neohrožená válečná reportérka Chloé, kterou šéfredaktor vyslal do dánského městečka Gilleleje. To bylo vyhodnoceno za nejšťastnější místo na světě. Jak se Chloé svého nového novinářského úkolu zhostí? A existuje naděje, že na hygge změní názor? To vše se dočtete v pohodové knížce plné dánského koloritu.

Kniha

Sally Rooneyová: Rozhovory s přáteli

Román nabízí příběh jednadvacetileté dublinské studentky a básnířky Frances, její kamarádky Bobbi a o něco staršího manželského páru, herce Nicka a fotografky Melissy. Mezi hlavními postavami vznikají zajímavé konverzace o sexu a přátelství, o umění a literatuře, politice a genderu a samozřejmě i o těch druhých, a to až s nemilosrdnou upřímností. Knihu tak lze číst jako romantickou komedii, plnou nevěry, sexu, odcizení i sblížení, a zároveň jako silný feministický příběh o životě a myšlení současných mladých žen.

Kniha

Jakou knížku právě čtete vy? 

ČTĚTE TAKÉ: Čtení je sexy! 7 způsobů, díky kterým budete více číst