Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Proměna: Chladná krása v odstínech modré

Obývací pokoj s jídelnou u Jany a Leoše byl zařízen provizorně jen tím nejnutnějším. Teď si v něm oba mohou nejen užívat příjemné chvíle odpočinku, ale i pozvat na večeři rodiče nebo přátele.

Redakce Marianne | 7. 03. 2014

V čem byl problém

Obývací pokoj i místnost, která jej spojuje s kuchyní, byly zařízené jen několika provizorními kusy nábytku. V jídelně chyběl sedací nábytek, stůl s velkou deskou a taky úložné prostory. V obývacím pokoji dvojice postrádala pracovní stůl a osvětlení, úložné i odkládací prostory, od nohou jim zde byla zima, obě místnosti působily neútulně a do jídelny bylo vidět z ulice.

Naše řešení

Do obývacího pokoje jsme vybrali koberec, k jehož dominantním barvám jsme zvolili odpovídající doplňky – nové světlo s modrým širmem, modrý potah na pohovku a modrý polštář, dále zelenou žaluzii a žlutou židli do jídelny. V ní je také nový rozkládací stůl i další židle, nové úložné a odkládací plochy. Obývací pokoj má nové regály, stolky, skříňky pod televizi a psací stůl s židlí.

Nákupní košík

Proměna

Nábytek 100 970 Kč

Osvětlení 12 928 Kč

Celkem 137 126 Kč

Doplňky

Celkem 23 351 Kč

Proměna + doplňky

Celkem 160 477 Kč

Jana Dejmková si s přítelem Leošem pořídila byt v Praze, jehož součástí jsou dřevěné prvky, které dvojici padly do oka hned při prohlídce bytu. Například v obývacím pokoji je to stěna s obkladem z dřevěných plátků. „S předchozím majitelem jsme se dohodli, že vedle dřevěných doplňků v bytě zůstanou i obě pohovky v obývacím pokoji. Líbilo se nám taky, že v prostoru mezi kuchyní a obývákem je ideální místo pro jídelnu,“ říká Jana. Od koupě bytu uplynulo půl roku, než se rozhodla oslovit nás se žádostí o pomoc se zařizováním obývacího pokoje a jídelny. Pro interiérovou designérku Lenku Hlaváčovou byl jedním z klíčových poznatků návštěvy v bytě fakt, že kamenná podlaha místností je docela chladná. Vybrala proto několik koberců zelenomodrých odstínů. „Jana i její partner chtěli pokoj i jídelnu co nejvzdušnější. Základ interiéru jsem tedy zvolila hodně neutrální a koberec použila jako klíč k volbě barev dalších doplňků,“ říká designérka. Dvojice se rozhodovala mezi koberci ze dvou materiálů – z vlny a umělého vlákna. „Vlněný byl celkem nízký. Kvůli zateplení jsme chtěli vyšší vrstvu, zvolili jsme proto tento s umělým vláknem, který nás zaujal kombinací přírodních odstínů,“ říká Jana Dejmková. 

byt_4444byt_2222_copy

PŘED a PO

V souladu s modrou a zelenou barvou na koberci designérka vybírala například nové světlo se stínidlem z modrého plastu, modrý potah na jednu z pohovek a polštář s modrým potahem na druhou. Samozřejmě i na odstíny zelené v doplňcích došlo. Na pohovky tak přibyla dvojice jemně zelených polštářů, na okno jídelny žaluzie se svěžím limetkovým nádechem a taky jedna ze čtyř nových židlí má žlutozelenou opěrku a sedák. K židlím vybrala Lenka Hlaváčová stůl, který se dá rozložit a poskytne místo až šesti lidem. 

byt_3byt_555

PŘED a PO

Při navrhování úložných prostorů a odkládacích ploch myslela na to, aby si obě místnosti uchovaly vzdušnost a čistý styl. Na jedné ze stěn v jídelně je tedy sestava skříní bílé barvy, naproti ní jsou dřevěné boxy, které si dvojice sestavila podle Lenčina návrhu, jenž zahrnoval i stylové nátěry dvojice zadních ploch limetkovou a modrou barvou. Také největší ze stěn jídelny Lenka využila a nechala na ni umístit police na obrázky. Police nejsou hluboké, a tak i když je stůl roztažený, nic nebrání ve volném průchodu podél stěny. Účelně nakládala i s plochou stěn v pokoji, kam navrhla a na míru nechala vyrobit regál o třech policích. Pěkný, zároveň originální a levný pracovní stůl vznikl spojením bukové desky se zásuvkovou skříňkou a pamatovala i na bílé skříňky pod televizi, které nechají pěkně vyniknout dřevěný obklad na stěně.

Souvislející články

Poradna

<span>Krok za krokem: Jak na renovaci dřevěných oken doma, snadno a levně</span>

Krok za krokem: Jak na renovaci dřevěných oken doma, snadno a levně

Byt

<span> Rustikální klenot, který si každý zamiluje: Dům z 15. století je plný dřeva a obklopený kouzelnou zahradou</span>

Rustikální klenot, který si každý zamiluje: Dům z 15. století je plný dřeva a obklopený kouzelnou zahradou

Lidé a místa

<span>Prozkoumejte inspirativní bydlení známé blogerky: Pohodlí, kvalitní textil a přírodní tóny</span>

Prozkoumejte inspirativní bydlení známé blogerky: Pohodlí, kvalitní textil a přírodní tóny

Byt

<span>Útulnost na 20 metrech čtverečních: Byt v srdci města zdobí stoleté parkety a francouzský balkón</span>

Útulnost na 20 metrech čtverečních: Byt v srdci města zdobí stoleté parkety a francouzský balkón