Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

PROMĚNA: Druhý domov u táty

Naším úkolem bylo vytvořit pro Adama pokoj v tátově bytě, aby se tam cítil doma,a ne jako na návštěvě.

Redakce Marianne | 30. 08. 2013

 

Interiérová designérka Zuzana Bernasovská:

Zase ty barvy! Ano, jsou důležité pro náš životní pocit. Rozveselí i dodají energii."

Rychlý průvodce

V ČEM BYL PROBLÉM

V pokoji byly vzájemně neladící kusy nábytku, stěny natřené nabílo působily chladně, prostor nezateploval ani koberec na zemi. Zcela chybělo kladné estetické vyznění prostoru, které působí na psychiku člověka, a to je v případě, že tu bydlí osmnáctiletý student, zvlášť důležité.

NAŠE ŘEŠENÍ

Některé kusy nábytku jsme proměnili například přetřením barvou, jiné vyměnili za nové. Tím nejdůležitějším byly mladistvé nápady a barevné pojednání prostoru. Na strop jsme umístili padák, do oken působivé rolety, na stěnu namalovali pruhy, posteli dali originální čelo. Stylově jsme vsadili na předměty s puncem staršího data vzniku, v barevné škále najdete zelenou, oranžovou či fialovou stejně jako bílou, šedou či stříbrnou.

BAREVNÁ PALETA

Použili jsme barvy Primalex, na zdi je žlutá S10-30-G90Y a béžová S3010-Y20R, skříň je natřena tmavou šedozelenou S4010-R90B.

NÁKUPNÍ KOŠÍK

PROMĚNA
Padák 2 500 Kč
Koberec 3 100 Kč
Nábytek 39 722 Kč
Celkem 45 322 Kč

DOPLŇKY
Celkem 36 280 Kč

PROMĚNA + DOPLŇKY
Celkem  81 602 Kč

 

"V pokoji, kde u táty po rozvodu rodičů občas bydlím a přespávám, byl nábytek, který vždycky někde zbyl, takže tvořil podivnou směs – stůl z tátovy kanceláře, starožitná knihovna po prarodičích. Na zemi nebyl koberec, všechno bylo strohé. Cítil jsem se tu jako v pokoji pro hosty. Měl jsem radost, když se táta domluvil s designérkou Zuzanou Bernasovskou, aby pro mě pokoj předělala,“ říká osmnáctiletý student gymnázia Adam Trojan.
Starožitná skříň v pokoji musela zůstat, tak jsem k ní vybrala stůl historizujícího designu a ostatní věci jsem se snažila proměnit,“ říká Zuzana. „Skříň vedle postele jsme natřeli zelenou barvou, posteli jsme uřízli čelo a vyrobili nové ze staré dřevěné okenice. Nejdřív jsem si myslela, že ji nově natřu nabílo, ale pak jsem si řekla, že její oprýskaný lak naopak vytvoří kontrast k novému vymalování pokoje a pocitově v něm pomůže propojit staré věci s novými. Povrch okenice jsme vyhladili a opatřili vrstvou bezbarvého laku.
Na stěnu za postelí dala Zuzana namalovat šikmé pruhy a na podlahu před postel umístila koberec s dekorem šikmých tahů štětcem, které se jakoby rozpíjejí. „Šikmé pruhy tříští prostor a dávají mu dynamiku. K těm na zdi jsem kolem pokoje vedla světle žlutozelený pruh do poloviny stěn pro projasnění a zateplení prostoru,“ vysvětluje Zuzana svůj záměr. "Excentrickým nápadem bylo umístit na strop padák. „Kdysi jsem ho koupila od kamaráda, který skáče, ale vyřazený padák se dá sehnat na Aukru,“ říká Zuzana. „Padák sníží strop a prostor zútulní. Adam hraje fotbal a ragby, jezdí na snowboardu, padák je sportovní doplněk k jeho osobě. Má rád také výtvarné věci, zajímá se o graffiti, takže jsem se nebála jít v jeho pokoji do extravagancí.“

Jak na to
Honza Frýdl vás naučí věšet padák.

"Naaranžovat na strop padák není jen tak. Kromě řemeslné zručnosti to chce i fantazii. Pomocí kombinace provislých ploch a bodů upevnění padáku ke zdi můžete vytvořit dojem vlnícího se moře, vzdutých plachet nebo třeba látkových stropních kazet. Rozložte si padák na podlahu a naaranžujte tak, jak ho budete zavěšovat na strop. V bodech zavěšení si na stropě a na padáku udělejte značku. Na padák přišijte poutko a do stropu navrtejte díru na háček.“
tata4

 

Řekla o proměně

Designérka Zuzana Bernasovská:

Mým záměrem bylo vytvořit pokoj, který bude ladit s Adamovým věkem osmnácti let. Vzhledem k tomu, že v něm musela zůstat starožitná skříň, jsem volila cestu zařízení s historizující patinou, až puncem původu z bazaru. Tak může vedle designové židle z roku 1948 stát plechová popelnice, lampa ze žlutého plechu s textilním stínidlem, která vypadá jako stará petrolejka, nebo kovové stropní svítidlo ze zrušené továrny. Takové kombinace jsou duchem mladé.“

Kde jsme nakupovali

ČESKÝ TRH S PRODUKTY DO BYTU MÁME PROCHOZENÝ!
Spolehlivým zdrojem produktů, které mají osobitost i styl, jsou obchody Stockist, Snel Furniture, Le Patio Lifestyle, Kika, Alice in Paris či Ikea. Originální kousek však můžete získat také v internetovém bazaru www.aukro.cz, včetně tak zajímavých věcí, jako je padák.

PROMĚNA: Druhý domov u táty