Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Proměny

Panelákový byt prošel fantastickou proměnou: Pryč je tmavý prostor přeplněný věcmi

Info ikona
Špetka průmyslových detailů okořenila křehký obývák s kuchyní mladé rodiny na pražském Žižkově a k životu probudila severské linie.

Špetka průmyslových detailů okořenila křehký obývák s kuchyní mladé rodiny na pražském Žižkově a k životu probudila severské linie.

Terezie Benoni | 11. 04. 2024

Panelákový byt na pražském Žižkově potřeboval provzdušnit a osvěžit, aby tu mladá rodina – Markéta, Honza a jejich malý syn – mohla pohodlně bydlet a trávit čas. Původní dispozice je do značné míry omezovala a zařízení už si také zaloužilo obměnit, a to jak v kuchyni, tak v obývacím pokoji. Přišel čas na čerstvý start. Novou podobu bytu vymýšlela Markéta s pomocí designérky Andrey Beranové. Dispozici se rozhodly změnit, celý obývací prostor otevřít, prosvětlit a propojit. Kuchyňská linka nově získala praktičtější tvar písmene U, na podlaze je vinylová podlaha s dřevěným dekorem a růžová barva se tu potkává s industriální šedou.

Jeden velký prostor

Markéta spolu s designérkou Andreu Beranovou dospěly k rozhodnutí pokoje orientované shodně na západ spojit v jeden velký prostor, který tak bude působit výrazně vzdušnějším dojmem. Vyrovnat se ale musely s odvětrávací šachtou z garáží, která vede skrz celý dům a zůstala by v podobě sloupu stát mezi kuchyní a obývákem. Takové omezení může pro řadu lidí znamenat významnou čáru přes rozpočet, Andrea ale přišla s originálním a praktickým řešením. Vzniklý prostor se rozhodla z obývákové strany využít jako knihovnu a z té druhé na ni napojit kuchyňskou linku. Ta má nově tvar písmene U, který je pro vaření velmi pohodlný – všechno je na dosah ruky a při práci může být Markéta stále v kontaktu s rodinou nebo návštěvou, která je usazená u jídelního stolu zalitého světlem zvenčí nebo z nového svítidla.

 

Galerie: Světlý žižkovský byt
Mohlo by se vám líbit

Krásnější byt jsme dlouho neviděli, přitom má jen třicet metrů čtverečních

Světlý interiér doplňují pouze zemité tóny, přírodní materiály a pečlivě vybrané dekorace. I přes omezený počet metrů, je tento byt ideálním místem pro život.
marianne.cz

Lamino jako kompromis

Zásadní rekonstrukce neošidila ani podlahy, rozvody, topení nebo okna – vše Markéta s Honzou pořídili zcela nové a nechtěli na nich šetřit. Jediným mírným kompromisem tak je lamino na kuchyňské lince. Barevnost byla daná přáním majitelů, aby byl prostor co nejsvětlejší. Bílé stěny tak doplňuje dřevo na nábytku a podlahách, jemnější tón sem vnáší i starorůžová, použitá jako akcent na závěsech nebo stolku v obýváku – vychází z tónování delikátního světla, které si Markéta vybrala do jídelny. Zato kovové odlesky nerezu, bronzu a oceli přitahují pozornost podobně jako dekorativní výmalba obývákové stěny, která na první pohled věrně imituje betonovou stěrku. Jako by byla pyšná na původní charakter stavby. A to vůbec není na škodu.

Mohlo by se vám líbit

Tmavé stěny, žluté závěsy a fragmenty ze 17. století

Vraťme se v čase s tímto úžasným historickým domem v anglickém Hastings. Stávající majitelé ho citlivě zrekonstruovali a zachovali řadu dobových detailů.
marianne.cz
Zdroj článku