Špetka průmyslových detailů okořenila křehký obývák s kuchyní mladé rodiny na pražském Žižkově a k životu probudila severské linie.

V čem byl problém

Panelákový byt na pražském Žižkově potřeboval provzdušnit a osvěžit, aby tu mladá rodina – Markéta, Honza a jejich malý syn – mohla pohodlně bydlet a trávit čas. Původní dispozice je do značné míry omezovala a zařízení už si také zaloužilo obměnit, a to jak v kuchyni, tak v obývacím pokoji. Přišel čas na čerstvý start.

Naše řešení

Novou podobu bytu vymýšlela Markéta s pomocí designérky Andrey Beranové. Dispozici se rozhodly změnit, celý obývací prostor otevřít, prosvětlit a propojit. Kuchyňská linka nově získala praktičtější tvar písmene U, na podlaze je vinylová podlaha s dřevěným dekorem a růžová barva se tu potkává s industriální šedou.

Panelák na pražském Žižkově, mladá tříčlenná rodina a byt, který potřebuje vdechnout nový život. Pokud vám tenhle příběh již něco připo- míná, pravděpodobně se nemýlíte. Podruhé totiž nahlížíme domů k Markétě a Honzovi, o jejichž chodbě a koupelně jste si mohli přečíst v letošním březnovém čísle. Ale protože si proměnu zasloužily také dlouho nerekonstruovaná kuchyň s jídelnou a zanedbaný obývací pokoj, pozveme vás k nim na návštěvu přece jen ještě jednou. Právě tady byly totiž změny ještě o fous zásadnější – šlo se při nich skutečně až na dřeň. Betonovou a panelovou.

I tentokrát si Markéta na pomoc povolala designérku Andreu Beranovou a společně dospěly k rozhodnutí pokoje orientované shodně na západ spojit v jeden velký prostor, který tak bude působit výrazně vzdušnějším dojmem. Vyrovnat se ale mu- sely s odvětrávací šachtou z garáží, která vede skrz celý dům a zůstala by v podobě sloupu stát mezi kuchyní a obývákem. Takové omezení může pro řadu lidí znamenat významnou čáru přes rozpo- čet, Andrea ale přišla s originálním a praktickým řešením. Vzniklý prostor se rozhodla z obývákové strany využít jako knihovnu a z té druhé na ni napojit kuchyňskou linku. Ta má nově tvar písme- ne U, který je pro vaření velmi pohodlný – všechno je na dosah ruky a při práci může být Markéta stále v kontaktu s rodinou nebo návštěvou, která je usa- zená u jídelního stolu zalitého světlem zvenčí nebo z nového svítidla.

Zásadní rekonstrukce neošidila ani podlahy, rozvody, topení nebo okna – vše Markéta s Honzou pořídili zcela nové a nechtěli na nich šetřit. Jediným mírným kompromisem tak je lamino na kuchyňské lince. Barevnost byla daná přáním majitelů, aby byl prostor co nejsvětlejší. Bílé stěny tak doplňuje dřevo na nábytku a podlahách, jemnější tón sem vnáší i starorůžová, použitá jako akcent na závěsech nebo stolku v obýváku – vychází z tónování delikátního světla, které si Markéta vybrala do jídelny. Zato kovové odlesky nerezu, bronzu a oceli přitahují pozornost podobně jako dekorativní výmalba obý- vákové stěny, která na první pohled věrně imituje betonovou stěrku. Jako by byla pyšná na původní charakter stavby. A to vůbec není na škodu.