Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Proměna: Kuchyň jako životní výhra

Manžele Opočenští z Jablonce se pustili do rekonstrukce panelového 5 + 1. S napjatým rozpočtem jim pomohla výhra proměny v naší soutěži.

Redakce Marianne | 7. 04. 2014

V čem byl problém

Kuchyň svojí dispozicí neodpovídala představám majitelů. Od jídelny ji oddělovala nosná zeď s dveřmi, takže byla izolovaná od zbytku bytu. Kuchyňská linka a spižírna svým stylem a odstíny barev připomínaly dobu 80. let, stejně jako barva lina na podlaze, pracovní desky i design dřezu s baterií, které byly umístěné hned u sporáku. Kromě lednice, sporáku a spíže nebylo v kuchyni žádné jiné vybavení.

Naše řešení

Propojili jsme kuchyň s jídelnou tak, že jsme zrušili dveře a kus nosné stěny. Zrušili jsme spíž a vytvořili prostor pro velkou lednici a skříňku s úložným prostorem. V kuchyni je nová linka se skříňkami dole i nahoře. Mezi novým dřezem s baterií a sklokeramickou deskou s digestoří vznikla velká pracovní plocha. Úložné prostory s dvojicí trub vznikly při stěně u okna a vytvořili jsme elegantní jídelní zónu.

Nákupní košík

Proměna

Kuchyň JN Interiér 77 278 Kč

Elektrospotřebiče Bauknecht 158 940 Kč

Osvětlení 9000 Kč

Celkem 245 818 Kč

Doplňky

Celkem 12 976 Kč

Proměna + doplňky

Celkem 258 794 Kč

Lenka a Karel Opočenští z Jablonce nad Nisou splnili všechny podmínky, které jsme stanovili pro soutěž, vyhlášenou společně s ČSOB v našem letním speciálu Marianne Bydlení & nápady. Ceny v podobě kuchyně a spotřebičů věnovaly firmy JN Interier a značka Bauknecht. Lenka s Karlem vyhráli proto, že v podstatě vytvořili svého druhu dizertační práci o tom, jaká je jejich životní filozofie – nebylo pochyb, že si ku- chyň s vybavením za 150000Kč zaslouží. „Ještě před soutěží jsme začali rekonstruovat koupelnu a záchod. Ale pan Bacovský, jehož firma nám je dělala na klíč, naznačil, že rozpočet je napjatý a s kuchyní se do něj nevejdeme. Říkala jsem si, že se musí něco stát, abychom obnovu bytu mohli dokončit. A fakt se stalo! Výsledky soutěže přišly jako zázrak...“ říká Lenka Opočenská, nyní na mateřské dovolené.

kuchyn2kuchyn44

PŘED a PO

Manželé měli štěstí taky v tom, že krátce před vyhlášením soutěže uvedla značka Bauknecht na trh řadu spotřebičů BlackLine. „Chtěli jsme mladé rodině dopřát výhru v podobě té nejaktuálnější řady spotřebičů Bauknecht ve špičkové kvalitě a designu i přesto, že celková cena proměny byla navýšena,“ vysvětluje Alžběta Suchanová ze společnosti Whirlpool, jejíž součástí je i značka Bauknecht. Proměna začala návštěvou statika, který povolil vybourání částí nosných stěn, aby se kuchyň, jídelna a obývací pokoj propojily. Zrušili jsme také spíž, aby nová kuchyň z JN Interier působila kompaktně, měla jednotný styl a bylo v ní místo pro spotřebiče Bauknecht. „Protože jsou moderní a výrazné, snažila jsem se k nim vybrat elegantní jemný světlý tón linky, aby kuchyň nepůsobila studeně,“ říká designérka Janka Murínová.

kuchyn22kuchyn66

PŘED a PO

Linka se volila ze dvou variant. Ve hře byl i čistě bílý odstín. „S panem Vondráškem z JN Interier jsme se shodli, že k barvě podlahy i k životnímu stylu Opočenských se lépe hodí linka v dekoru dřeva světle bílé kávy,“ říká Janka. „Tmavou barvu a lesk spotřebičů jsem doplnila šedou barvou závěsu, ubrusu a doplňků.“ Elegantní ráz kuchy- ně korunuje originální obklad na zdi za linkou a lednicí. „Když mi paní ukazovala mapy, které doma mají, zaujala mě historická mapa místních hor, jejíž styl i hnědý odstín se do kuchyně hodí. Působí to zajímavěji než výmalba,“ říká Janka.

kuchyn7kuchyn8