Manželé Kuncovi odešli z paneláku do vlastního bydlení. Teď mají konečně více životního prostoru a krásnou novou kuchyň k tomu.

V čem byl problém

Kuncovi si pořídili byt v domě z padesátých let, který donedávna zůstával netknutý. Byla tu stará kuchyňská linka, opotřebená podlaha a díky zděné příčce oddělující kuchyň a obývák i nedostatek místa. Do kuchyně se vcházelo přímo z předíně. S řešením potíží jim pomohla Klára Císařovská z Mooza Architecture. 

Naše řešení

Protože paní Kuncová s oblibou vaří, v první fázi se architektka Klára zaměřila na úpravu dispozice. Zbourání příčky umožnilo v jedné místnosti vytvořit hned tři obytné zóny - kuchyňskou, jídelní a obývací -, dáky kterým je kuchařka s návštěvou v úzkém kontaktu i při přípravě dobrot. Na míru navržená skříň šetří místo a skryje vše potřebné.

Rozpočet
200 000

Utraceno
216 000


Praktická, velkorysá, útulná – taková je nová kuchyň manželů Kuncových, kteří se do bytu v cihlovém domě z padesátých let přistěhovali před necelými dvěma lety. Tou dobou však místnost vypadala dispozičně úplně jinak. V půlce byla přepažená cihlovou příčkou, která oddělovala vaření od obývacího pokoje a do kuchyňky se vcházelo z chodby. Manželé uvažovali, jak prostor lépe využít, a když už si nevěděli rady, poprosili o pomoc Kláru Císařovskou ze studia Mooza Architecture. Architektka doporučila příčku zbourat, čímž by vznikla místnost sloužící jako velké centrum rodinného dění a propojující kuchyň, jídelnu i obývací zónu s pohovkou. S tím Kuncovi příliš nesouhlasili, báli se, že při vaření půjdou výpary do celého prostoru. Klára je ale nakonec přesvědčila. Podle ní byla škoda nechat se omezit velikostí místností, a ochudit se tak o daleko větší možnosti při plánování kuchyňské linky, která byla pro maminku, nadšenou kuchařku, velmi důležitá. „V podstatě celých sedmdesát let tu kralovala jedna kuchyňská linka, která měla moc hezkou masivní konstrukci. Bohužel byla různě zprohýbaná a zvlněná, truhlář by se s ní zbytečně natrápil. A tak jsem se při návrhu nechala tou starou alespoň inspirovat, protože mi tvarově přišla velmi praktická,“ říká Klára. „Konstrukce je z poctivého dubového masivu, dvířka pak z bílého lamina, které se snadno čistí. Při plánování kuchyně jsem měla na paměti ještě jednu podstatnou věc.

Paní Kuncová moc ráda a téměř denně vaří. Pamatuji si, že v jejich původním panelákovém bytě byl velký nedostatek úložných prostor, nemluvě o pracovní ploše. Takže jsem věděla, že nový nábytek musí být takovou velkou spižírnou, kam se všechno pěkně schová, a zároveň bude nabízet hodně místa na samotnou přípravu jídla.“ Kuncovi si novou podobu domova nemohou vynachválit. Všechny suroviny a nádobí se vešly do rozměrné skříně a trouba s lednicí do kuchyňské stěny, která teď stojí na místě vchodu z předsíně. Kuchyň od jídelní zóny opticky odděluje pult s nápaditým průzorem a také knihovna v boku kuchyňské stěny. Původní atmosféru bytu evokuje modrobílý retro obklad. Díky zrušené příčce se sem krásně vešel také velký jídelní stůl pro šest lidí a obývací části teď vévodí dvě nové designové pohovky, kde si rodina po obědě užije pohodlí.