Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

PROMĚNA: Ze skladiště minichata

Naše čtenářka Alena měla velké přání. Proměnit zahradní domek na místo pro vnoučata i na podzimní péči o rostliny.

Redakce Marianne | 26. 09. 2013

V ČEM BYL PROBLÉM

Domek sloužil léta jako skladiště pro věci, které bylo majitelce líto vyhodit. Palandy na spaní byly využívány jako odkládací regály. Chyběl pracovní koutek, kde by se daly na podzim uskladnit květináče a na jaře připravovat květiny na venkovní výsadbu. Potřebovalo to tu vyklidit, případně najít úctyhodné místo pro starý nábytek a předměty, k nimž se pojí rodinné vzpomínky.

NAŠE ŘEŠENÍ

Nejprve bylo nutné vytřídit všechny věci. Velmi podstatné bylo obnovení funkce vyklápěcích postelí, díky čemuž získal prostor dvojí využití. V létě se tu dá spát, na jaře a na podzim zde bude umístěný pěstitelský stůl. Kvůli úspoře peněz jsme se snažili obnovit a zrecyklovat co nejvíce kusů původního nábytku. Interiér jsme projasnili novou výmalbou a rozveselili barevnými textiliemi.

NÁKUPNÍ KOŠÍK

Proměna

Nábytek 837 Kč

Svítidla 1 596 Kč

Textil 9 008 Kč

Koberce 6 449 Kč

Celkem 17 888 Kč

Dekorace

Celkem 518 Kč

Proměna + Dekorace

Celkem 18 406 Kč

„Nezaplňujte prostor nepoužitelnými věcmi. Znemožní vám to si ho užít.“ - interiérová designérka Klára Šumová

Naše designérka Klára Šumová se tentokrát vydala do České Lípy, kde na ni čekal příjemný úkol předělat stařičký zahradní domek ze 70. let na letní sídlo, kde bude jeho majitelka moci trávit léto s vnoučaty a zároveň se tu věnovat svému největšímu hobby – květinám. Ještě než se pustila do úprav, bylo třeba začít velkým úklidem. Celá léta se sem totiž odkládaly různé věci, které se už k ničemu nehodily, ale byla škoda se jich zbavovat. Byla tu spousta starých knížek, hraček, dekorací i úložných prostorů, které bylo nutné protřídit, vyklidit a celkově dát všemu řád. „Chtěla jsem domek prosvětlit, starý nábytek opravit a znovu využít, pracovat s co nejméně novými materiály, aby se neutratilo moc peněz,“ vysvětluje Klára.

pred_1po_1

PŘED a PO

Protože se majitelce nelíbilo, že původní žlutooranžová výmalba splývá s dřevěným stropem, navrhla Klára natřít zdi světle šedomodrou barvou, jež vnese do interiéru trochu svěžího severského vánku a bude ladit i s linem. Stejnou barvou byly natřeny i palandy a dětská knihovna, která pro lepší stabilitu dostala nové nohy. Funkci úložného prostoru zde plní stará skříň, truhla na hračky a regál vyrobený z nalezených latí, v němž našly místo krabice na květináče a různé kalíšky na semínka. Police jsou velké tak akorát, takže nebudou lákat k dalšímu střádání předmětů. Sklápěcí palandy poslouží k odpočinku, ale ve složeném stavu uvolní místo pro jiné využití prostoru. Až se na jaře a na podzim bude chtít paní Alena pustit do práce s květinami, postaví si na místo sklopených paland stolek, který Klára nechala vyrobit na míru z borovicového dřeva a díky kolečkům se s ním dá lehce manipulovat. Vespod má navíc polici na květináče a potřebné nářadí.

pred_2po_2

PŘED a PO

Aby se v domku člověk cítil skutečně jako doma, musely sem přijít i nějaké textilie. Chladnou stěnu za palandou designérka zakryla látkou, přidala pár nových polštářků a na zem rozložila několik kusových koberců. „Chtěla jsem, aby vynikl zajímavý vzor lina a menší koberce se daly snadno přemisťovat a vyklepávat. Ty nejenže místo příjemně zateplily, ale díky převládající červené a bordó barvě i rozveselily,“ říká Klára. Při proměně se muselo počítat s tím, že v domku bude neustálý pohyb, že se v něm bude pořád něco přesouvat, v létě schovávat nábytek ze zahrady a na podzim sušit květiny. Základem tedy bylo nechat prostor co nejvolnější. Na úplný závěr ještě Klára pověsila na okna barevné solární lampionky, které po setmění místnost krásně prozáří. Prázdniny plné dobrodružství mohou začít.

PROMĚNA: Ze skladiště minichata