Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Psi pro život na venkově III

V předchozích článcích jsme poradili, jak si vybrat psa pro život na venkově, a představili jsme vám šest ras, které se pro to hodí nejvíce. A přidáváme ještě tři.

Redakce Marianne | 28. 09. 2012

Jezevčík

Povaha

Tento malý a všestranně nadaný chlapík je mazaný až za ušima. Avšak i přes svou tvrdohlavost (nebo právě díky ní) patří spolu s německými ovčáky mezi vůbec nejoblíbenější plemena v České republice. Vycvičit ho je téměř nemožné, ale můžete zkusit ho přemluvit. Vychovat tohoto ambiciózního loveckého psa vyžaduje dost času a náklonnosti. Díky svému nízce posazenému a protáhlému tělu vyžene z nor všechny lišky a kuny na vašem pozemku. Stejně tak statečný je i ve střežení ‚svého‘ domu. Falešní a zákeřní, jak se často říká, jezevčíci rozhodně nejsou. Za to, že se takhle někteří psi projevují, nemůže plemeno, ale jedině špatná výchova. Pokud k němu budete přistupovat citlivě, neprokáže se jezevčík jenom jako silný charakter, stane se navíc i vaším dlouhodobým přítelem – může se dožít až patnácti let!

Vzhled

Nejoblíbenějším je jezevčík drsnosrstý s krátkým drátovitým vlasem. Dlouhosrstý má srst dlouhou a nezvlněnou, hladkosrstý naopak krátkou a hustou.

Chovatelský klub

Klub chovatelů jezevčíků České republiky, Ing. Michaela Přibáňová, tel. 603 933 519, www.kchj.cz

jezevcik

Parson Russell a Jack Russell teriér

Povaha

Nízký Jack Russell teriér a o trochu vyšší Parson Russell teriér rozhodně nejsou nudní mazlíčci. Pracovití, rychlí a vytrvalí psi milují dlouhé procházky, jsou výbornými společníky pro jezdce na koních a s nadšením se účastní výletů na kole či jiných sportovních aktivit. Kdo však chce neohroženého a velice živého teriéra zvládnout, měl by se s povahou tohoto plemene nejdříve pečlivě seznámit. Teriéři byli totiž původně chováni pro lov v norách, což vyžaduje odpovídající ráznost a tvrdost. A to nejsou právě vlastnosti vhodné pro psa do rodiny. Začněte včas s důslednou výchovou, potěšte se hodinami hraní se štěňaty, a z malého paličáka vám vyroste velice milý společník.

Vzhled

Srst je bílá se žlutými a černými znaky, hustá, hladká nebo drsná. Drsnosrstí teriéři by se měli několikrát do roka trimovat. Výška v kohoutku: 33–38 cm.

Chovatelský klub

Klub chovatelů teriérů, Josef Říha, tel. 607 635 520, www.kcht.cz

jack_russell

Zlatý retrívr

Povaha

Z retrívrů patří mezi nejoblíbenější a je ideálním rodinným psem. Zlatý retrívr je totiž velice přátelský, citlivý, přítulný a vyrovnaný. Podobně jako labrador se každému snaží zalíbit, je poslušný a spolehlivý. I přes svůj vznešený vzhled se původně choval pro aportování při lovu – nade vše miluje vodu a vylákat ho z jeho oblíbeného mokrého prostředí občas vyžaduje větší úsilí. Procházka vedle kočárku ho příliš nebaví. Retrívři touží po pohybu, zaručeně mu tedy bude vyhovovat aktivní a sportovně založený majitel.

Vzhled

Tento krásný pes má krémovou až zlatou srst, která by se měla dvakrát týdně vyčesat. Výška v kohoutku: 51–61 cm.

Chovatelský klub

Retriever klub CZ, Ing. Eva Černá, tel. 607 214 580, www.retriever-klub.cz

reteriver