Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Raf Simons pro Dior

Belgický návrhář Raf Simons se chopil pozice uměleckého ředitele módního domu Dior před necelým rokem. Je tedy načase bilancovat. Ukážeme si, jak se mu v jeho nové funkci daří.

Redakce Marianne | 31. 01. 2013

Konec skandálů a divadla?

Zvolením Rafa Simonse do čela Dioru skončilo více než roční bezvládí na této pozici. Po známém Gallianově extempore s antisemitskými výroky byla veřejnost zvědavá na to, komu vedení módního domu nakonec svěří svoji důvěru.

Práci snů získal Raf Simons, jehož dosavadní zkušenosti jako by každým coulem vyjadřovaly opozici vůči jeho předchůdci. Očekávalo se tak, že vyzývavost a teatrálnost Gallianových kreací vystřídá umírněná tvorba veřejnosti nepříliš známého Belgičana.

Co jiného by se od něho také dalo čekat, když pochází z oblasti, která je pro svůj minimalismus a často i módní asketismus tolik proslulá? Sedm let před Diorem navíc navrhoval pro puristickou značku Jil Sander, a tak byli všichni bez rozdílu zvědaví, jak tahle zápletka dopadne…

Čistota a tradice

Výzvy se tento čtyřiačtyřicetiletý muž chopil opravdu s chutí a ze svého přirozeně minimalistického smýšlení dokázal vytěžit opravdové maximum. Jeho kolekce jsou osobité a některé modely pro jaro/léto 2013 jsou dokonce i romanticky zasněné. Zároveň se zdatně vypořádal i se všemi problémy, s nimiž současní návrháři pracující pro módní domy s dlouholetou historií bojují.

Prokázal, že umí najít tu správnou rovnováhu mezi tradicí a aktuálností, z nichž namíchal vskutku vydařený koktejl! Několika gesty a motivy vzdal hold zakladateli značky Christianu Diorovi, a přitom stále zůstal sám sebou.

Zdá se, že tato pohádka má pro všechny zúčastněné opravdu dobrý konec. Dior má reprezentativního kreativního vůdce a odstoupivší John Galliano bude podle posledních zpráv navrhovat pro Oscara de la Rentu…

 

V naší galerii si můžete prohlédnout kolekci Rafa Simonse pro Dior pro jaro/léto 2013 a také Pre Fall řadu pro podzim/zimu 2013/2014. Jak se vám líbí? Nám velmi!

Raf Simons pro Dior