Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Rakovina prsu: může při léčbě pomoct alternativní medicína?

Reiki, tai-či, jóga, homeopatie či meditace jsou uvedeny v seznamu alternativních způsobů léčby ve spojení s tradiční medicínou. Mnoho žen, kterým byla diagnostikována rakovina prsu, se rozhodlo ‚otestovat‘ výše uvedené metody při léčbě nemoci.

Redakce Marianne | 11. 02. 2014


Encuesta Nacional de Entrevistas de Salud uveřejnil výsledky průzkumu, ze kterého vyplynulo, že v letech 2007–2011 až 38 % dospělých osob s diagnózou rakoviny (a nejen prsu) použilo nějakou formu alternativní léčby. Přesto odborníci z Mayo Clinic, mezinárodně uznávaného prestižního amerického lékařského a výzkumného centra v Rochesteru v Minnesotě, poukazují na to, že alternativní medicína by neměla zcela nahradit tradiční ‚západní‘ procedury, jako je například chemoterapie, pokud je nezbytná.

Alternativní metody pomáhají zmírnit příznaky

Lékaři z Mayo Clinic se domnívají, že alternativní způsoby léčby sice rakovinu nevyléčí, ale mohou zmírnit příznaky a také nepříjemné projevy, které provázejí klasickou léčbu. Mezi ně patří zejména úzkost, nevolnost, zvracení, bolest, potíže se spánkem či stres. Výhody alternativní léčby rakoviny ‚otestovala‘ na vlastní kůži psycholožka Maira Blasini, u které byla rakovina prsu diagnostikována před třemi lety. Ještě před absolvováním chemoterapie začala chodit na reiki, a jak sama říká, díky tomu proběhla chemoterapie mnohem ‚jemněji‘ – sice ztratila vlasy, ale neměla žádné vedlejší příznaky, jako je zvracení, bolesti břicha či nepohodlí.

Zde je výčet alternativních možností, které uvádějí odborníci z Mayo Clinic jako podpůrné metody tradiční léčby rakoviny:

Úzkost: hypnóza, masáže, meditace a relaxační techniky

Únava: masáže, relaxační techniky, jóga a tai-či

Nevolnost a zvracení: akupunktura, aromaterapie, muzikoterapie a reiki

Bolesti: hypnóza, akupunktura, masáže a aromaterapie

Poruchy spánku: tai-či, relaxační techniky, meditace a jóga

Stres: tai-či, meditace, masáže a jóga