Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Krása

Řasy jako symbol luxusu i nemravnosti: Kdo měl tu čest použít první řasenku na světě?

Info ikona
Twiggy

Zajímá vás, jak se nosili upravované řasy v době Egypta nebo renesance? A kdo měl tu čest použít první řasenku na světě? Zjistěte více.

Markéta Vörös | 15. 01. 2021

Éra starověkého Egypta

„O tom, že úprava řas není a nebyla vždy ryze ženskou záležitostí, se dozvídáme už z nálezů ze starověkého Egypta. Muži i ženy používali k úpravě řas uhlí a tmavé masti, aby je co nejvíce začernili a dodali jim na objemu. Zároveň aby tak ochránili oči před žhnoucími slunečními paprsky,“ říká Christine Akbaba, přední rakouská stylistka ze společnosti GW Cosmetics, která má více než osmdesátiletou tradici a se značkami BeautyLash a RefectoCil je světovým lídrem ve stylingu řas a obočí.

Starověký Řím a symbol velkoleposti impéria

Ve starověkém Římě bylo posílení řas naopak výhradně ženským rysem. Ženám pomáhaly služebnice nebo otrokyně zvané ornatrices, které se zabývaly jejich krásou. Řasy římských žen měly být dlouhé, silné a krásně zatočené. Majestátnost řas symbolizovala velkolepost Římanek. Stejně jako Egypťanky používaly k začernění uhlí, někdy k němu přidaly šafrán nebo prášek z tmavých kovů a kamenů. Pro zesílení a ztmavení řas jim sloužil také opálený korek. Vše nanášely malými tyčinkami ze slonoviny.

Mohlo by se vám líbit

Zalíbení se Bohu

S nástupem křesťanské éry ovšem rozvoj péče o řasy, stejně jako o vzhled obecně, ustal. Křesťanské ženy se kosmetice vyhýbaly v přesvědčení, že přirozený vzhled je Bohu milejší. Stejně tomu zůstalo i během středověku. V období renesance se stalo nejkrásnější částí obličeje čelo a aby patřičně vyniklo, nechtěly ženy poutat pozornost k ničemu jinému. Obočí, a dokonce i řasy si proto nechávaly odstraňovat.

První řasenka pro královnu

Velký návrat péče o řasy a obočí nastal až ve viktoriánské éře a v období romantismu, kdy začalo být populární používání nových kosmetických přípravků. Eugène Rimmel v této době vyvinul pro královnu Viktorii nejen její osobní parfém, ale také první řasenku

Tak šel čas... 

V roce 1911 si Kanaďanka Anna Taylor nechala patentovat první falešné řasy vyrobené z lidských vlasů. Dvacátá a třicátá léta 20. století pak byla ve znamení natáček na řasy. Ženy si je rychle oblíbily, navíc nešlo o drahou záležitost. Natáčky se původně nahřívaly žehličkou, časem je nahradily natáčky s vlastními bateriemi, které se postaraly o trvalejší zvlnění. Čtyřicátá léta se nesla ve znamení první voděodolné řasenky, kterou vynalezl polský imigrant Max Faktor. V šedesátých letech následovalo mnoho žen slavnou modelku Twiggy a vznikla obsese výraznými spodními řasami. Devadesátá léta přivítaly duhové vlasy, a především barevné řasenky.

Info ikona
Twiggy

A do módy se po dlouhé době opět vrátily i umělé řasy. Hned začátkem roku 2000 začali v Jižní Koreji a Japonsku se zcela novým prodlužováním řas, kdy se umělé řasy vrství na řasy vlastní, postupně vypadávají a pro patřičný efekt se musí pravidelně doplňovat.

Boom boosterů na řasy

Prodlužování řas je trend začátku 21. století, i u nás stále přetrvává, ale postupně ho nahrazuje přirozenější péče o řasy v podobě používání sér a boosterů, které zajistí jejich růst. Současnou revoluční novinkou jsou boostery obsahující unikátní výtažek z trsovníku lékařského,“ dodává Christine Akbaba.

S jakou érou se ztotožníte vy? 

Mohlo by se vám líbit