Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Revoluce v pracovním životě! Nekonečný home office i čtyřdenní pracovní týden

Info ikona

Je osmihodinová pracovní doba strávená v kanceláři za zenitem? 

Koronakrize ovlivnila náš osobní i pracovní život. Home office, videokonference a pružná pracovní doba začala vyhovovat nejen zaměstnancům, ale k všeobecnému překvapení i mnohým zaměstnavatelům. Kromě praktických výhod, jako je úspora provozních nákladů, má home office i pozitivní vliv na samotné pracovníky. Jakmile se totiž zaměstnanci sžili s novým uspořádáním, zjistili, že v domácím prostředí jsou koncentrovanější a častokrát i výkonnější než v rušném open space. 

Sociální sítě určují nový trend

S prací na dálku začínají koketovat i velké firmy. Například zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg v minulém týdnu prohlásil, že od začátku července začne Facebook přijímat zaměstnance, kteří budou výhradně pracovat na dálku. Zuckerberg zároveň očekává, že v příštích pěti až deseti letech bude polovina jeho zaměstnanců pracovat z domova. Pozadu nezůstává ani sociální síť Twitter, jejíž generální ředitel Jack Dorsey řekl, že zaměstnanci mohou už navždy pracovat z domova - pokud si to ovšem přejí. Méně otevření v otázce práce z domova jsou naopak giganti jako Amazon, Microsoft či Google. První dvě zmiňované společnosti nabízejí svým zaměstnancům home office do konce října, Google počítá s prací z domova do konce letošního roku. Je otázkou, zda svůj názor přehodnotí, nebo se zaměstnanci vrátí do starých a zajetých kolejí. 

Čtyři dny práce, tři dny odpočinku

Tak trošku jiný směr zvolila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, která si pohrává s myšlenkou čtyřdenního pracovního týdne. I když by se mohlo zdát, že její návrh bude zkázou pro novozélandskou ekonomiku, opak je pravdou. Jacinda Ardernová totiž počítá s tím, že během třech dnů volna budou obyvatelé Nového Zélandu cestovat po své vlasti, a tím pádem nakopnou turistické odvětví. „Znám spoustu lidí, kteří navrhují, abychom měli čtyřdenní pracovní týden. Mohlo by to pomoct jak zaměstnancům tak zaměstnavatelům. O pandemii covid-19 jsme se dozvěděli mnoho, a zároveň jsme se naučili, že lze produktivity dosáhnout i prostřednictvím flexibilních lidí pracujících z domova,“ řekla premiérka prostřednictvím videa na svém Facebooku. Nutno podotknout, že čtyřdenní pracovní týden je pouhým doporučením, které novozélandští zaměstnavatelé nemusí respektovat. 

Chtěli byste už navždy pracovat jenom z domova, nebo se spíše přikláníte k čtyřdennímu pracovnímu týdnu? 

ČTĚTE TAKÉ: Home office měl už i Isaac Newton během morové epidemie

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.