Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

ROBERT FULGHUM: Prochází přechodem i muži?

Info ikona
Pár

Pokračování článku, ve kterém se spisovatel Robert Fulghum věnuje změnám behěm menopauzy. Tentokrát se ale zameřil na muže a jejich nevědomost o tom, čím si ženy prochází.

Robert Fulghum | 21. 09. 2020

Nejvíc jsem se k projevům „změn“ přiblížil, když jsem měl bolestivý pásový opar. Ten způsobuje virus, který v těle zůstal po planých neštovicích prodělaných v dětství. Díky pásovému oparu si aspoň trochu dokážu představit návaly horka, o nichž ženy mluví. Zažil jsem to. Po celý týden jsem jedinou noc nespal víc než tři hodiny, ale i z krátkého spánku jsem se neustále budil a bylo mi divně. A pak BUM! Návaly hrozného horka bez varování, byl jsem zbrocený potem a taky prapodivná touha odhodit deku, strhnout ze sebe pyžamo a vyběhnout do chladivého nočního vzduchu. Šílenství.

Samozřejmě to pak přešlo. Úplně probuzený jsem potmě seděl na pohovce v obýváku. Byla mi zima – i když jsem měl župan a ještě jsem se zabalil do deky – a říkal jsem si: „Co to, proboha, bylo?“ Po týdnu už jsem si věděl rady: chvíli počkej a vypij si heřmánkový čaj. Nech mozek provádět právě takovou prapodivnou gymnastiku, na jakou má chuť, a ještě si jdi lehnout. V každém případě počítej s tím, že se nával horka do rána ještě několikrát zopakuje. A taky už jsem věděl, že následující den bude všelijaký: budu malátný a nabručený a buď vůbec nebudu mít chuť k jídlu, anebo naopak každou hodinu něco slupnu. Nedovedu si představit, že by se to dalo vydržet delší dobu. Když jsem to vylíčil jedné starší známé, řekla mi: „Tak teď máš jistou představu, co je to ten přechod.“

ČTĚTE TAKÉ: ROBERT FULGHUM: I muži by měli vědět, co se s jejich ženami děje během přechodu

Těžko to někomu vysvětlit: že po pásovém oparu teď vím o přechodu daleko víc. Pásový opar tedy beze všeho – trvalo to jen měsíc. Ale přechod se může rozložit do hodně let.

Díky pásovému oparu jsem začal přemýšlet o vlastním povědomí ohledně přechodu. A vedlo mě to k nákupu knih o ženském mozku a hormonech. A vyptával jsem se žen na jejich zkušenosti. Ukázalo se, že mé znalosti jsou hodně zastaralé, a opravdu dost jsem potřeboval poučit – abych věděl, čím si ženy musejí projít. A musím bohužel konstatovat, že když jsem kamarádům líčil, co jsem se o přechodu dozvěděl, opravdu mě zaskočilo, jak málo toho vědí a chápou. „Ženský věci nejlíp přenechat ženskejm,“ shrnul to jeden z nich a pokrčil rameny. To je celkem běžná reakce.

A co muži? Procházejí i oni něčím podobným? Je to kontroverzní téma. Podle části odborníků přechod postihuje i starší muže. Jedná se o různé příznaky, které souvisejí s klesající hladinou testosteronu a stárnutím. Také se tomu říká andropauza. Jenže jiní odborníci zase tvrdí, že nám scházejí důkazy, a nemůžeme tudíž tvrdit, že se normální změny v životě mužů podobají tomu, co prožívají ženy. O mužském přechodu máme jen nahodilé informace, které vědci ani neřeší, ale o to víc se o nich vtipkuje. To je ovšem námět na nějaký jiný sloupek…

ČTĚTĚ TAKÉ: Přechodové rituály aneb Život je změna

A něco nakonec. Jedna moje dobrá známá, vdaná už pětačtyřicet let, mi řekla toto: „Když jsem měla Změny, manžel si koupil úplně nový Harley Davidson. Návod si pročítal jako bibli a zapsal se do kurzu údržby motocyklu. Škoda, že si taky nekoupil knihu o přechodu a nepřihlásil se do kurzu, kde by mu vysvětlili, jak se chovat k ženě, která prochází změnami. Jenže on tu situaci podvědomě odmítal a vytěsňoval. Nerozvedli jsme se a nikdy to neuděláme, jenže bych byla moc ráda… Zkrátka by pro mě hodně znamenalo, kdyby mě objal, v nejhorší době a prostě řekl, že mi rozumí.

Říkává se, že „neznalost je požehnání“ a „co oči nevidí, to srdce nebolí“. Já ovšem tvrdím, že neznalost velmi často vede k trápení, žalu a bolesti. A když muž či žena o přechodu nevědí, může to někomu ublížit – třeba tomu, koho mají rádi, anebo kdo má rád je.

přeložili Lenka Fárová a Jiří Hrubý

ČTĚTE TAKÉ: Proč bývají muži nespokojení a opouštějí své ženy?