Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

Rodinné klany: Když se sejde celá rodina

Jak slaví svátky české rodinné klany? Petra Šroubek Pohlová se propašovala ke třem vánočním tabulím a zjišťovala, u koho to voní po rumu, kde se servíruje čaj v japonském stylu a kdo podává sójové řízky.

Petra Pohlová | 6. 10. 2018

1. Klan Hrušínských

Zlaté prasátko asi nikdy neuvidíme

Vánoční svátky jsou v téhle slavné herecké rodině velmi tradiční a omamně voní po rumu, stolu totiž vévodí vyhlášený rodinný dezert, rumový drdol. U Hrušínských se servíruje od roku 1928. „Je to výborný hutný nepečený dort, naučila jsem se ho od Honzovy maminky. Je báječný, jen se to moc nesmí přehnat s množstvím alkoholu, jinak je dost nebezpečný. Kolegyně to neodhadla a pak mi říkala, probůh, cos mi to dala za recept, můj desetiletý syn to snědl a byl opilý!“ popisuje Miluše Šplechtová rodinnou specialitu.

Její muž Jan Hrušínský se na svátky každý rok těší, Vánoce má od dětství moc rád. „Příprava slavnostní tabule byla na mamince, táta moudře odcházel z domu již kolem desáté ráno. Šel k panu Werichovi na Kampu, kde byl den otevřených dveří. Kolem páté hodiny odpoledne jsme tedy doma trochu trnuli, aby se vrátil včas a nezapomněl u Werichů, že je Štědrý den. K jeho cti ale musím říct, že vždycky přišel včas. Jen jednou mamince vyčetl, že mu zapomněla říct, že jsou Vánoce,“ vzpomíná se smíchem.

Den otevřených dveří si na Štědrý den zavedla i rodina Hrušínských. „Vánoce u nás začínají v deset ráno, kdy na dveře domu zazvoní Vlastík Zavřel. S tátou se scházejí už od konzervatoře,“ vypráví Kristýna Hrušínská. Pak následuje opulentní vánoční snídaně, na stole nechybí šampaňské a kaviár, Vlasta Zavřel přinese pražskou šunku. „Zlaté prasátko jsme kvůli tomu léta neviděli,“ komentuje to Jan Hrušínský.

Trochu moc soli

Vánoční večeře je u Hrušínských hodně tradiční – po předkrmu následuje rybí polévka, pak telecí řízek a smažený kapr. Na stromečku nechybějí letité rodinné vánoční ozdoby, třeba papírový košíček, vyrobený pradědečkem. Je chatrný a několikrát přelepovaný izolepou, ale bez něj by to prostě nebylo ono. „Vánoce u Hrušínských jsou krásné, určitě mnohem tradičnější než u nás v rodině. My to máme víc crazy, táta zdobil třeba fíkus,“ říká Matěj Balcar, manžel Kristýny Hrušínské. Duch doby ale nakonec dorazil i do...

...POKRAČOVÁNÍ ČLÁNKU A DALŠÍ KLANY LAMROVÝCH A SRNCOVÝCH NAJDETE V PROSINCOVÉ MARIANNE.

titulka