Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Rozhovor s osobností: Petra Měchurová

Petra Měchurová pracuje jako kadeřnice už dvacet let, deset let ve svém salonu. Patří k nejúspěšnějším českým osobnostem ve světě kadeřnictví a je oceňována i na mezinárodním poli. Magazín Estetica Modacabello ji zařadil mezi patnáct největších světových inspirací.

Redakce Marianne | 2. 01. 2013

Jak jste se k tomuto povolání dostala? Náhodou? Nebo jste po tom toužila už jako malá holka?

Vždycky jsem chtěla být kadeřnicí, už odmala. Na základní škole jsem chtěla být kadeřnicí nebo baletkou. Po zranění, kdy jsem chvíli tancovat nemohla, byla volba jasná a už mě to nepustilo.

Bylo těžké se prosadit na mezinárodní scéně jako žena? Většina slavných kadeřníků jsou muži. Nebo nám to jen tak z pohledu zvenčí připadá?

To je náročné posoudit z mojí strany. Mám okolo sebe tým, který mi pomáhá už od začátku. Snažila jsem se vždycky účastnit i mezinárodních soutěží, jezdila jsem se inspirovat do zahraničí a prostě to klaplo. Myslím, že je to především díky šťastné ruce při výběru lidí, se kterými spolupracuji, je důležité mít kolem sebe správné lidi a moci se na tým spolehnout.

AHS_Petra_prebira_oceneni

Magazín Estetica Modacabello vás zařadil mezi patnáct největších světových inspirací. Co inspiruje vás osobně?

Dívám se kolem sebe a tím nabírám inspiraci neustále. Samozřejmě základ je v módě, trendech, dále čerpám inspiraci díky cestování, hudbě. Také se snažím mít neustálý přehled o světě kadeřnickém i módním, dívám se na práci jiných kadeřníků, vizážistů a fotografů jak v Čechách, tak v zahraničí.

A co vás inspirovalo při vytváření večerního účesu v letošní soutěži Alternative Hair Show?

Zadání a název celého večera byly legendy. Nechala jsem se tedy inspirovat kadeřnickými legendami a snažila jsem se vzdát poctu Vidalu Sassoonovi, který letos zemřel. Účesy byly tedy inspirovány šedesátými lety, kdy Vidal přišel s krásnými ženskými krátkými střihy a prolomil dlouhodobé pojetí ženské krásy zdůrazněné dlouhými vlasy. Účesy byly tedy krátké, hladké, čisté. Nepovažovala bych je za večerní účesy, spíše přehlídkové, které mají přinášet inspiraci.

AHS_show02

Připravila jste novou kolekci účesů pro rok 2013. Co bude in? Jaké střihy? Barvy?

Stále větší váhu má přirozenost, lehkost. Dámské účesy jsou velmi ženské, ať už v krátkých, nebo dlouhých variantách. Letí větší objem a lehkost, vzdušnost ve vlasech právě à la Vidal Sassoon.

Prozradíte nám i něco ze svého soukromí? Vaší dceři jsou tři roky. Pracovala jste i během mateřské a rodičovské? Jak jste to zvládala?

Ano, snažím se stále pracovat, protože svou práci miluju. Avšak také miluju svou rodinu, v dubnu se mi narodil ještě syn, takže mám děti už dvě. Neříkám, že to není náročné, snažím se však vždycky všechno dělat na sto procent. Když jsem v práci, věnuju se práci naplno a děti mi hlídá chůva, dceru mám ve školce. Když jsem s rodinou, pak se plně věnuji rodině.

_mechurova1

Neměla jste někdy výčitky svědomí, že se jí nevěnujete dostatečně?

Myslím, že děti se mají stát součástí života rodičů. Není potřeba překopat celý život a sedět s dětmi doma, pokud máte třeba práci, kterou máte rádi, nebo koníčky. Častokrát beru děti s sebou na cesty a pomáhá mi určitě můj manžel i chůva. Díky tomu si mohu dovolit chodit do práce, žít svůj běžný život a vracím se pak nadšená domů k dětem.

Jak jste na tom tedy s dělením času mezi rodinu a práci?

Samozřejmě děti mají přednost, takže na salonu jsem jen tři dny v týdnu na pár hodin. Pak bývají období, kdy jsem v práci víc, například teď na podzim, kdy jsme uváděli novou kolekci, dělali show v Čechách i zahraničí, ale pak se to zase láme a jsem převážně s dětmi.

Jak pečujete o vlasy své dcery?

Adélka má jemné vlasy, takže jí stříhám mikádo.

A jak o své vlastní?

Myslím, že základem je perfektní střih, aby se vlasy nemusely náročně upravovat. Na barvu chodím pravidelně každé čtyři až šest týdnů. Když si najdu čas, nechám si udělat od našich kadeřníků vlasový obřad, který je skvělý jak pro relax, tak i jako intenzivní péče pro vlasy a takové šokové oživení vlasů a pokožky.