Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Krása

Rudá rtěnka: Ikona, která vám dodá zdravé sebevědomí

Na své poprvé nikdy nezapomenete. Já sama s výraznou rtěnkou koketovala už na gymplu, ale nakonec jsem se k ní odhodlala až na vysoké škole. Pojďme si k příležitosti dnešního Mezinárodního dne polibku připomenout, kde se rtěnka vzala a proč se některým říkalo „polibek smrti“.

Markéta Vörös | 6. 07. 2021

Byla to láska na první pohled! Rimmel z kolekce Kate Moss, odstín 001, moje první červená rtěnka. Jen jsme se docela dlouho oťukávaly, asi týden mi trvalo, než jsem konečně vychytala tu správnou intenzitu a vyrazila ven. Měla jsem tehdy pocit, že společnost není na mě a mou červenou rtěnku připravena, a to jsem se rozhodně nenarodila do středověku.

Později jsem zjistila, že má z výrazného odstínu respekt většina žen. Když jsem pracovala jako kosmetická konzultantka v prodejně jedné pražské parfumerie, většina klientek se nejvíc obávala právě červené rtěnky. Toužily po ní, ale zároveň z ní měly strach. Divné, že? Vlastně je to úplně nelogické. Namalovat si rty není jako obarvit si v náhlém hnutí mysli vlasy na svítivě růžovou, pokud se vám červená v dané intenzitě nelíbí, prostě ji setřete ubrouskem a je to, žádné šrámy na duši nezanechá. Přesto je výrazná rtěnka pro spoustu žen velmi intimní záležitostí, skoro jako by měly vyjít do ulic nahé. Když ale nakonec seberete k červené rtěnce konečně odvahu a ztotožníte se s ní, výsledkem bude noblesní look ve stylu Gwen Stefani, Elizabeth Taylor či Audrey Hepburn nebo punková verze jako u Debbie Harry, zpěvačky skupiny Blondie. A pokud chcete rudou rtěnkou pořádně povzbudit sex-appeal, nešetřete a naneste hned pět vrstev – tak to dělala Marilyn Monroe, aby dosáhla co nejsmyslnějšího efektu.

Mohlo by se vám líbit

Beauty tipy a triky Marilyn Monroe. Dá se podle nich řídit i dnes?

Módní ikona, ztělesnění krásy i sexappealu a nadaná herečka. Od narození Marilyn Monroe uplynulo neuvěřitelných pětadevadesát let, přesto k této hollywoodské hvězdě stále vzhlížíme a v lecčem se od ní můžeme přiučit.
marianne.cz

Kde se vzala rtěnka?

Červená rtěnka má velmi zajímavou historii. Tisíce let je symbolem společenského statusu, a to mnohem více než toho genderového. Nošení make-upu totiž obecně nezůstávalo pouze na ženách, vyhledávali ho i muži, odkazovalo na vysoké postavení. 

A kde se rtěnka vzala? První začala používat rudou barvu na rty sumerská královna a kněžka Puabi, přibližně 3500 let před naším letopočtem. Nechávala si ji tenkrát vyrábět z rozdrcených vzácných kamenů a bílého olova, takže musela dávat zatraceně velký pozor, aby se jedovatým olovem neotrávila. Rudý trend se později přesunul do starověkého Egypta, kde ho k dokonalosti vyšperkovala nejznámější panovnice starověku, královna Kleopatra. Složení jejího oblíbeného odstínu rudé vás pobaví: skládal se z květin, červeného okru, rybích šupin, karmínu, včelího vosku a drcených mravenců!

Mohlo by se vám líbit

Bronzery, které byste letos v létě neměla přehlédnout

K létu neodmyslitelně patří opálená pokožka. Naštěstí už dávno odzvonilo dobám, kdy jsme se od rána do večera leželi na přímém slunci a doufali, že se počáteční začervenání promění v čokoládovou pleť. V současné době orodujeme za mnohem bezpečnější variantu opálené pleti, která spočívá v použití kvalitního bronzeru.
marianne.cz

Řekové natolik liberální jako Egypťané nebyli. Červené rty nosily pouze ženy nižších sociálních vrstev vydělávající si prostitucí. Taky si rtěnky v žádném případě nevyráběly z drcených drahých kamenů, ale používaly buď levné ingredience jako červené víno, které lehce vklepaly do rtů, nebo vytvářely velmi diskutabilní produkty obsahující ovčí pot, lidské sliny a krokodýlí exkrementy.  

Ženy to neměly lehké ani pár set let poté, naopak. V dobách středověku se o používání rtěnek nevtipkovalo. Obrazy, na kterých samotný ďábel líčí dámě rudé rty, byly na denním pořádku, a pokud nějaká duše přece jen kosmetické touze podlehla, musela si to jít s Bohem vyříkat ke zpovědi. A tohle všechno kvůli kosmetickému produktu, který v dnešní době považujeme za nezbytnou součást každé kosmetické taštičky!

Anglická královna Alžběta I. si z názoru církve nic nedělala a její obliba make-upu je na mnoha portrétech této slavné panovnice znát. Nechávala si vytvořit svůj vlastní odstín rudé, dokonce věřila, že má její odstín rtů magické schopnosti, dokáže uzdravovat a odvracet smrt. Ironií osudu je fakt, že barva, kterou po­užívala, obsahovala silně jedovaté olovo, které královnu pomalinku zabíjelo. Právě rtěnkám s prapodivným složením vděčíme za slovní spojení „polibek smrti“

Mimochodem, britská královna nosí rudé rtěnky dodnes, Alžběta II. si v červené doslova libuje! Naopak političky to s červenou mají těžké, podle protokolu je tento odstín stále považován za skandální.

Info ikona
Královna Alžběta

Ale abych se vrátila ke své první lásce, červené rtěnce od Rimmel. Od té doby jsem jí byla často nevěrná, hodně jsem experimentovala a rozšiřovala si obzory. Mezi mými oblíbenci byla vizážistkami a kosmetickými nadšenci na celém světě milovaná MAC Lady Danger nebo Guerlain Rouge G v odstínu 25. Ten pocit, když si natřu rty, aplikuji lehkou vrstvu řasenky a vyrazím do ulic, miluju dodnes. Červená rtěnka mi dodává zdravé sebevědomí.

A přesně o tom to je. Rudá všem ve vašem okolí signalizuje, že jste dáma s jasným názorem. Jakou nám tahle kosmetická vychytávka dělá radost, vám potvrdí všechny kolegyně v redakci. Vyberte si svůj odstín a vyrazte hrdě do ulic. Je správný čas!

Dlouhotrvající rtěnky

Související články

Krása

<span>Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte</span>

Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte

Krása

<span>Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci</span>

Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci

Krása

<span>Zapomeňte na žiletku: Hedvábně hladkou pokožku můžete mít i díky efektivnějším metodám</span>

Zapomeňte na žiletku: Hedvábně hladkou pokožku můžete mít i díky efektivnějším metodám

Krása

<span>Líčení podle Francouzek: Naučte se jednoduchá pravidla, díky kterým bude váš make-up neodolatelný</span>

Líčení podle Francouzek: Naučte se jednoduchá pravidla, díky kterým bude váš make-up neodolatelný