Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

@runwaytomusicvideo - instagramový profil, který vám připomene módu v hudebních klipech

Zajímá vás, od jakých návrhářů jsou šaty, co má ve svých klipech na sobě Jennifer Lopez, Madonna, Gwen Stefani nebo Lady Gaga? Navštivte instagramový profil @runwaytomusicvideo, tam se vše dozvíte!

Eliška Vrbová | 23. 10. 2018

Mario Dodovski z Makedonie tráví velkou část svého volného času hledáním toho, jaké oblečení od jakých návrhářů se objevilo v hudebních klipech, zejména žánru R&B a pop. Videa pak přidává na Instagram a v komentáři ke každému videu popisuje oblečení, které má na sobě například Madonna, Beyoncé nebo Jennifer Lopez

Video, kvůli kterému s Instagramem @runwaytomusicvideo Mario začal, bylo k písničce Early Winter od Gwen Stefani z roku 2008. Gwen na sobě má v klipu šaty Dolce & Gabbana z jarní kolekce toho roku. "Vždycky mě bavila hudba i móda, takže spojit to dohromady mi přišlo přirozené," píše o sobě Mario. "Začal jsem v době, kdy jsem konečně měl doma internet a objevil jsem stránku Style.com (dnes Farfetch.com, pozn. red.)," popisuje.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

To že Mario Dodovski dokáže identifikovat z jaké kolekce dané šaty, boty či kalhoty pochází, je díky jeho až posedlosti módními přehlídkami. Když nějaký model sám nedokáže zařadit, hledá informace v různých internetových fórech o celebritách nebo kontaktuje stylisty. "Někteří stylisté, jako je Law Roach, Joan Reidy, Kyle Luu nebo Daria Hines byli velmi vstřícní a Runway to Music Video chtěli od začátku podpořit." říká Mario.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Obyčejně zařazení outfitu ke správnému návrháři trvá Mariovi deset až patnáct minut. Ovšem některé modely z přelomu tisíciletí si žádají i několikadenní hledání. Takovým kouskem byly třeba modré šaty, které má na sobě Jennifer Lopez v klipu k If You Had My Love. Z módní přehlídky jarní kolekce 1999 Roberta Cavalliho, na níž se tyto šaty předváděly, totiž nejsou online vůbec žádné fotografie. "Nakonec jsem přehlídku i se šaty našel na YouTube," vypráví Mario.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Jeho oblíbený videoklip je k písničce Déjà Vu od Beyoncé a Jay-Z. "Především všechna čest Tině Knowles a Ty Hunterovi, kteří udělali opravdu skvělý styling. Nicméně na tom videu je nejvíc okouzlující to, jak Beyoncé dokáže doslova oživit každý kousek oblečení od korzetových šatů od Roberta Cavalliho až po zdobené šaty Jean Paul Gaultier Haute Couture. Od té doby, co vyšlo tohle video, ho u mě nic nepřebilo," přiznává Mario.

Aktuálně má @runwaytomusicvideo na Instagramu něco přes 900 sledujících, ale Mario sní o tom, že to bude jednou největší archiv outfitů z módních přehlídek, které se objevily v hudebních klipech. Zajímavostí také je, že podobně jako další nadšenci, kteří na Instagramu spravují profily o stylu celebrit, Mario vůbec nepracuje v módním průmyslu. Živí se technickou komunikací ve firmě, která vyrábí rentgenová zařízení pro zubaře. My mu každopádně fandíme, ať se mu jeho sen o velké instagramové komunitě vyplní.

Zobrazit příspěvek na Instagramu