Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Růžově na zdraví

Dáme si červené nebo bílé? Růžové! Už je na něj čas.

Klára Mandausová | 12. 04. 2018

Růžové víno je v módě už mnoho let. Je lehké a osvěžující a vůbec ne nudné. Vinaři se s ním rádi chlubí a my ho rádi pijeme. Jaké vybrat a jak ho podávat, aby nám chutnalo?

Růžové víno, neboli rosé se vyrábí z odrůd plodících modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Svůj život tak začíná jako červené, ale pak žij jako bílé. Proto ta barva. Po dobu několikahodinového procesu se totiž ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva.

 

Sommeliér Marek Babisz doporučuje

Růžová vína se podávají vychlazená na teplotu 8–12 °C. Protože se pijí hlavně v teplejších měsících kombinují se s lehčími jídly, třeba se saláty nebo těstovinami. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům. Ideální je víno podávat ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu, pokud ji ale nemáte, postačí ta na bílé víno.

 

Co je to za odrůdu?

Růžová vína nejsou „jen“ růžová. Hrají mnoha barvami! Jsou růžovošedá, jemně lososová, malinová, měděná, a to v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

Růžová vína se vyrábí z těchto odrůd:

Svatovavřinecké – Sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.

Frankovka – Barva je nejčastěji světle růžová až meruňková. Vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.

Merlot – Víno je nejčastěji sytě růžové, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot a v dochuti jsou cítit obvykle tóny malin a červeného grepu.

Cabernet Sauvignon – Víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo – ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.

Zweigeltrebe – Barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.

 

Tipy, kam se vydat za růžovými víny

Svátek růžových vín 1.5.2018

Svátek růžových vín v Praze proběhne tradičně 1. května. Jubilejní desátý ročník této úspěšné a stále oblíbenější degustace růžových vín v atraktivní lokalitě Villy Richter a na přilehlé Svatováclavské vinici na Pražském hradě pořádá Vinařský fond. K ochutnání zde bude na sto moravských a českých růžových vín a klaretů, a od přítomných vinařů mohou hosté také na místě zakoupit. V rámci vstupného obdrží návštěvník skleničku a katalog více než stovky rozlévaných vzorků. Více informací na www.wineofczechrepublic.cz

Moravská v růžovém 5. 5. 2018

Ochutnávka vín pod názvem Moravská v Růžovém nabídne více než jen růžová vína. Tato akce otevřených sklepů proběhne v sobotu 5. května od 11 do 19 hodin ve sklepní uličce Výmol a Zátiší v Moravské Nové Vsi. Otevřeno bude 6 vinných sklípků a o zábavu se postará cimbálová muzika. Kdo přijde nejlépe růžově vyladěn získá dárek. Více informací naleznete na www.vinaricek.cz

Jarovín rosé Znojmo 7. 5. 2018

Jarovín rosé, ochutnávka vín zúčastněných ve stejnojmenné soutěži růžových vín a klaretů, proběhne v pondělí 7. května od 14 do 21 hodin ve Znojmě. Nejrůžovější den nabídne unikátní pultovou degustaci věnovanou výhradně růžovým vínům a klaretům a poskytne přehled o rosé vínech vůbec. Stejně jako v loňském roce budou na zvláštním pultu prezentována perlivá a šumivá vína ze soutěže Král vín České republiky. Akce se koná v rámci Májových dnů města Znojma a na nedalekém náměstí bude paralelně probíhat Majáles. Více informací najdete na www.facebook.com/JarovinRose