Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

S MUDr. Zloským o všem co jste chtěli vědět o botoxu.

Primář pražského laserového centra Esthé Laser Clinic MUDr. Pavel Zloský odpovídal na naše dotazy ohledně botoxu. Takže pokud se na botox chystáte nebo o něm naopak máte pochyby, dozvíte se vše potřebné v našem rozhovoru.

Redakce Marianne | 29. 06. 2016

Co je botox za látku a jak funguje? Mohla by i uškodit?

Botox, celým názvem botulotoxin, je produkt bakterie Clostridium botulinum. Postupem času našel uplatnění i v estetické medicíně právě na vyhlazování vrásek. Když se pod kůži do svalu vpíchne (extrémně zředěná) dávka botoxu, sval se přestane stahovat, a tím se přestane stahovat i kůže nad ním, a vrásky tak nebudou mít důvod vznikat.

doktor do textuJe aplikace botoxu bolestivá?

Pokud máte skutečně strach z bolesti, je možné před zákrokem aplikovat znecitlivující krém. Jinak pro aplikaci botoxu se používá velmi slabá jehla a jedná se o několik malých vpichů, většina pacientů je popisuje spíše jako nepříjemné než bolestivé.

Do jakých částí obličeje se nejčastěji botox aplikuje?

Botox nejlépe funguje na zmírnění vrásek mezi obočím, kolem očí a na čele.

 

Jak podle vrásek lze poznat, že je čas jít na botox? V kolika letech by bylo ideální jít na první aplikaci?

Vrásky jsou samozřejmě velmi individuální záležitost, velkou roli tu hraje genetika, někdo má první vrásky již ve 20, někdo až ve 40. Zásadou ovšem je zachytit vrásky dokud jsou mimické, to znamená, že se tvoří pouze při pohybu obličejových svalů a za klidu opět zmizí. Hlubší vrásky už jsou na odstranění složitější, většinou je pak potřeba kombinovat více metod. Každopádně spodní hranice je obvykle od 25–30 let.

Nemůže nastat situace, že po aplikaci bude obličej vypadat jako nehybná maska? Pokud se svěříte do rukou odborníků a zachová se přiměřené dávkování, efekt masky nehrozí.

 

Jak probíhá rekonvalescence po zákroku? Bude obličej oteklý?

Asi tak 4–5 hodin po zákroku musí pacient setrvat ve vzpřímené poloze (nelehat si, nepředklánět se), ten den by se také nemělo cvičit a rozhodně se nedoporučuje si 2 týdny po aplikaci masírovat obličej. Jiné omezení není. Malé zarudnutí okolo vpichu vymizí asi hodinu po zákroku.

Může se po zákroku používat běžná kosmetika?

Ihned po zákroku to rozhodně není vhodné, ale hned druhý den můžete nanést váš oblíbený pleťový krém a make-up.

Jak dlouho vydrží efekt botoxu?

Výsledek se obvykle projeví od 5-10 dní a vydrží zhruba 6–9 měsíců.

vrasky do textu

Je botox vhodný pro těhotné nebo kojící ženy?

Bohužel, jelikož se jedná o aplikaci cizí látky do těla, rozhodně se to nedoporučuje.

 

Chcete se o botoxu a odstraňování vrásek dozvědět více? Vše potřebné najdete na stránkách Esthé Laser Clinic. Doktoři z Esthé Laser Clinic vám navíc bezplatně poradí v jejich online poradně, tak se neváhejte zeptat.

ESTHE logo fialove