Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Salát Waldorf

Podzimní barvy jsou fascinující, ale než se pustíte do psaní oslavných básní, udělejte něco pro svou imunitu. Doba velkých letních salátů je pryč, ale to neznamená, že naše tělo nepotřebuje čerstvou zeleninu. V tomto receptu ji ocení i největší gurmán.

Redakce Marianne | 21. 10. 2014

Doba přípravy: 20 minut

Doba opékání: 15 minut

1 středně velký celer

2 lžíce másla

1 lžíce třtinového cukru

šťáva z 1 citronu

hrst vyloupaných vlašských ořechů

2 kyselejší jablka

100 g majonézy

50 g kysané smetany

sůl a pepř

několik listů hlávkového salátu

1) Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpusťte máslo a celer opékejte asi pět minut, až kostičky získají zlatavou barvu. Pak přidejte cukr, špetku soli a polovinu citronové šťávy, opékejte dalších 5 minut, až cukr začne karamelizovat. Pak celer přendejte na talíř a nechte chladnout.

2) Mezitím na zbytku karamelu opečte i ořechy. Stačí tak 3 minuty, až se obalí karamelem.

3) Oloupejte jablka, nakrájejte je na kostky a promíchejte se zbytkem citronové šťávy, aby vám nezhnědla.

4) Promíchejte smetanu s majonézou, solí a pepřem. V míse smíchejte celer, ořechy (pár si jich nechte na ozdobení) a jablka a promíchejte se smetanovým dresinkem. Misky vyložte listy hlávkového salátu a na něj naaranžujte celerový salát. Ozdobte zbytkem karamelizovaných ořechů a dejte vychladit. Podávejte pěkně vychlazený.