Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Šance pro začínající podnikatele

Dobré nápady a šikovní lidé by se měli podporovat. Rozjeďte svůj vlastní podnik! Nyní je to jednodušší než kdy dřív.

Promotion | 15. 11. 2017

Česká ekonomika prochází úspěšným obdobím. V uplynulých dvou letech se jí velmi dařilo, a to i přesto, že začínající podnikatelé měli (minulý čas je zde na místě) ztížený přístup k finančním zdrojům. Situace se ale mění a lidé s dobrým podnikatelským záměrem mají možnost získat na rozjezd svého podnikání až milion korun v rámci programu Nastartujte se.

S touto atraktivní nabídkou přišla v průběhu loňského roku Komerční banka, a proto jsme se na podrobnosti zeptali Martina Ehrenbergera, manažera Segmentového řízení pro malé podniky.

Skutečně mohou začínající podnikatelé získat v Komerční bance až jeden milion korun?

Skutečně. Ke dnešku jsme schválili necelé dvě stovky úvěrů a jsme rádi, že zájem o naši nabídku průběžně roste. Není pro nás přitom až tak podstatné, zda už má podnikatel za sebou nějakou historii, nebo s podnikáním právě začíná, ale to, do jaké míry je jeho podnikatelský plán reálný a životaschopný.

Rozumím tomu správně, že poskytujete financování, i když podnikatel nemá zatím k dispozici výkazy za první rok podnikání?

Přesně tak. Naši podporu nestavíme na historii podnikání, ale, jak jsem již uvedl, na kvalitě podnikatelského plánu. Zajímá nás, zda je nabídka produktů či služeb poskytovaných žadatelem o financování konkurenceschopná, zda ví, kdo budou jeho zákazníci, jaké budou celkové náklady, kde bude podnikat apod.

Můžete uvést příklad podnikatele, pro kterého je toto financování určené?

Může jít o začínající firmy, které si potřebují vybudovat podnikatelské prostory, investovat do vybavení, nakoupit zásoby nebo podpořit vývoj nového výrobku. Podporu u nás najdou i mladí lidé - vysokoškoláci, středoškoláci či učni, kteří se rozhodnou podnikat už během školy nebo po jejím ukončení. Obrátit se na nás mohou také řemeslníci či podnikavé ženy na mateřské nebo po ní.

Co pro získání úvěru musí začínající podnikatel udělat a kolik ho to bude stát?

Naší prioritou je celý proces co nejvíce zjednodušit. Proto jsme připravili přehledný dotazník, kde žadatel popíše svůj podnikatelský záměr. Následně stačí dotazník spolu s živnostenským listem nebo výpisem z obchodního rejstříku přinést na pobočku Komerční banky. Klient si může také domluvit schůzku, na které mu s vyplněním formuláře pomůže pracovník banky.

Lze už nyní specifikovat, kdo na toto výhodné financování nedosáhne?

Cílem je maximum záměrů podpořit. Hlavními důvody, které mohou získání úvěru zkomplikovat, jsou negativní záznamy v úvěrových registrech a nekonkrétnost nebo nereálnost předloženého podnikatelského plánu. 

Jedná se o první aktivitu KB v oblasti podpory začínajících podnikatelů?

To zdaleka ne. Komerční banka je dlouhodobým partnerem českých podnikatelů a firem. Přirozeně s tím se zaměřujeme i na podporu začínajících podnikatelů. Ti u nás mohou využívat podnikatelský účet s balíčkem základních bankovních služeb zdarma, získat úvěrové limity k podnikatelskému účtu či na kreditní kartě, případně se ucházet o finanční grant v rámci našeho projektu Nastartujte se. 

V Komerční bance jsme připraveni financovat širokou škálu projektů začínajících podnikatelů napříč všemi obory podnikání. Přijďte se přesvědčit.


Pro více informací volejte bezplatnou infolinku KB 800 521 521, podívejte se na web www.nastartujtese.cz/ nebo navštivte jakoukoli pobočku Komerční banky.