Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Sázka na růžovou

Pokoj Aleny Huškové v novém pronájmu je velký jako její dřívější byt. O pomoc se zabydlováním většího prostoru se proto obrátila na naši designérku a dnes má díky tomu místnost, která plní hned několik funkcí.

Redakce Marianne | 21. 02. 2013

Interiérová designérka: Janka Murínová

Vše o prostoru

Místnost tvoří roh starého činžovního domu, a protože je v nejvyšším patře, má do ní dostatečný přístup denní světlo. Dvě sousedící stěny jsou osazeny vždy dvěma krásně starosvětskými okny.

V čem byl problém

Alena si přistěhovala jen pohovku, postel, prádelník, kovový stolek a šatní skříň. Necítila se tu útulně, ani jako doma. Svítila žárovkou, chyběl jí úložný prostor na knihy a na oblečení a také sedací nábytek.

Naše řešení

Do pokoje jsme vnesli barvy. Vybrali jsme stylový stolek k tomu stávajícímu, dále sedací nábytek včetně pohodlného křesla. Místnost jsme vybavili policovým systémem na knihy, menší skříňkou i několika světly, pamatovali jsme také na textilie.

Barevná paleta pokoje

Tvoří ji dva odstíny šedé na stěně a doplňky v několika pastelových odstínech.

Výmalba

Světle šedá Primalex S 6010-R70B, šedomodrá Primalex S 3010-B

Výsledný efekt

Pokoj působí příjemně zabydleně, originální doplňky mu dodaly osobitost, je posílena jeho funkce – relaxační a společenská.

Nákupní košík

Nábytek: 39 488 Kč
Svítidla: 4 679 Kč
Textil: 9 453 Kč
Koberec: 17 400 Kč
Celkem: 71 020 Kč

Dekorace: Tašky, písmena, fotografie
Dekorace celkem: 7 519 Kč

PROMĚNA + DEKORACE: 78 539 Kč


Naše čtenářka Alena Hušková získala v Praze pronájem bytu 1+1, o jakém vždy snila. „Z pokoje je krásný výhled do dvou směrů i na věž blízkého kostela. Ale necítila jsem se tu jako doma, protože místnost je velká skoro jako celý můj předchozí byt, a nevěděla jsem, jak rozměrný prostor zabydlet a zútulnit,“ svěřuje se Alena, která s prosbou o pomoc oslovila naši redakci.

Interiérová designérka Janka Murínová se na místě dozvěděla, že místnost má fungovat jako ložnice i obývací pokoj, kde se bude Alena setkávat s přáteli. „Stylově chtěla něco jemného a ženského, ale nic přeslazeného,“ říká designérka, zatímco Alena zpřesňuje priority na funkčnost pokoje: „Šlo o to, abych získala úložné prostory na oblečení a na knihy, kterých mám hodně, mnohé ještě v krabicích.“ K optickému rozčlenění místnosti do dvou zón designérce posloužily dva odstíny šedé barvy. Jemnou šedomodrou nechala ve vertikálním směru vymalovat zákoutí mezi okny, sytě šedou v horizontálním směru nechala přetřít část stěny v klidové zóně u postele. „Alena se v Ikea zamilovala do robustního křesla s růžovým potahem, a proto jsme zvolily šedé odstíny barev na stěny, které růžovou utlumí, aby nepůsobila přeslazeně. Mimo to šedá barva vnáší klid, neokouká se a ložnice ji dobře unese, neboť má dostatečný přístup světla,“ vysvětluje designérka.

Alena Hušková projevila přání, aby byl pokoj laděný do čistého, skandinávského stylu, a tak na ostatních stěnách Janka zachovala bílý nátěr a do proměny zapracovala i stávající bílé doplňky – prádelník se zásuvkami, rozkládací kovový stolek a šatní skříň. Pro společenskou zónu pak navíc vybrala nízký bílý stolek. Je celý kovový, a tak se stylově doplňuje se starším stolkem, který Alena měla. Bílé jsou také záclony a konzole policového systému, který Honzové z naší produkce přimontovali na stěnu vedle dveří. Bílé doplňky v ložnici korunuje závěsné svítidlo – Janka je navrhla a vyrobila ze sádrového obvazu.

Důležitým prvkem v navození skandinávského stylu je také čisté dřevo, které má v ložnici výrazný základ v podobě nových parket. I dřevěný materiál Janka v místnosti dále rozvinula, ať už v podobě polic, židle u vyššího ze stolků, nízké skříňky, rozměrem přesně zapadající do výklenku ve stěně u postele, anebo lampou, jejíž stojan i stínidlo jsou celé ze dřeva. Aby Alena mohla příležitostné hosty pohodlně usadit, do společenské zóny jsme vnesli vedle židle a křesla také zábavnou houpací židli, která má sedák i opěrku z plastu, takže se dá snadno přemisťovat. A protože na dýcháncích v dámském budoáru není pohodlí nikdy dost, veškerý sedací nábytek i postele doplňují polštáře se zajímavými dekoracemi, mezi kterými hrají prim polštáře s potiskem. Designérku k potisku inspirovaly snímky z dovolené, kterou Alena strávila na Jadranu a ráda na ni vzpomíná. Několik snímků si od ní proto půjčila a zvětšené je nechala přetisknout na povlaky polštářů.

Řekli o proměně

Designérka Janka Murínová: „Alena sbírá knihy. Na Designbloku si koupila jednu ručně vytvořenou jako umělecký artefakt a objednala si například i vzácný výtisk Ztraceného ráje od Johna Miltona, který vyšel v limitované edici tři set kusů. Proto jsme knihovně vyhradily velkou část stěny, i když zatím ještě není zcela zaplněná. Protože se mi Alena jeví jako hodně osobitá žena, inspirovala mě k vzniku několika originálních doplňků, ať už jsou to polštáře, nebo světlo.“

Alena Hušková: „Přijde někdo, kdo má oko a talent a z holobytu udělá nádheru – připadá mi to úžasné! Janka zabodovala i velkou empatií – napřed jsme se několikrát bavily jen tak o životě a pak přišla se skvělými dekoracemi, jako je originální fotka s jitrnicovým zátiším od úspěšného fotografa nebo osobní polštáře s mými fotkami. Prostě mi opravdu naslouchala, takže věděla, že na zabijačky u prarodičů i na loňskou dovolenou moc ráda vzpomínám.“

Jak na to

  • Pokud chcete větší prostor využít pro více funkcí, rozčleňte jej do zón a pečlivě předem zvažte, která kde bude nejlépe fungovat. Spánek chce klid, nepotřebuje světlo z okna, zatímco u jídelního stolku je např. po ránu přístup denního světla maximálně žádoucí.
  • K optickému odlišení zón využijte barvy na stěnách, které navzájem propojíte tvarem a odstíny, ale můžete využít i textilní dekorace. V našem případě jsme např. záclonu od jednoho z oken protáhli dál do prostoru, a tak romantickým způsobem naznačuje předěl mezi intimní a společenskou částí pokoje.
  • Chcete-li do pokoje vnést čistý skandinávský styl, pracujte hlavně s bílou a se světlým odstínem dřeva. A aby to nebyla trochu nuda, pamatujte na vtipné detaily.

Kde jsme nakupovali

  • Dřevotřískové překližky Široký výběr deskového materiálu všeho druhu v dobrých cenách jsme našli na www.drevobis.cz.
  • Koberce Nejnovější dekory i barvy, ale i nadčasové kousky v přírodních i syntetických materiálech nabízí www.carpetdesign.cz.
  • Textilie Výrobky stylové značky Hay prodává Stockist na pražském Senovážném náměstí, kde mají i porcelán.
  • Stolky Různé typy z nejrůznějších materiálů a v široké paletě velikostí nabízí Superstore DBK.
Sázka na růžovou