Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Sciuraglam - instagramový účet, který oslavuje stylové milánské "babičky"

Pro rajčata a mozzarellu chodí v oblečení od Gucciho či Prady, kávu pijí z porcelánu a už jim dávno není dvacet. Seznamte se s "sciurami" - nejstylovějšími obyvatelkami Milána.

Eliška Vrbová | 6. 09. 2018

Když se řekne italská babička, představíme si starší paní, která ručně vyrábí těstoviny nebo cannoli. Jenže Milán není tak docela typické italské město, proto tam ani tyto stereotypy neplatí. Hlavní město regionu Lombardie a druhé největší město v Itálii je především městem módy, stylu a designu. A to se odráží nejen na obrovském množství obchodů s oblečením, ale také na jeho obyvatelích. A tím myslíme všechny věkové kategorie.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

V Miláně nezajímá móda jenom generaci mileniálů a ženy ve středním věku. V Miláně žijí módou i výrazně starší dámy, které se mnohdy dokážou obléct mnohem lépe, než některé třikrát mladší dívky. A toho si všiml i Angelo, který v prosinci 2016 založil instagramový účet jménem Sciuraglam. "Neměl jsem žádný konkrétní důvod, proč jsem s tím chtěl začít, zkrátka mě ty ženy fascinují," říká zakladatel účtu, který má nyní 128 tisíc sledujících. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Angelo je student zubního lékařství z jižní Itálie, to je ale to jediné, co chce, aby o něm jeho followeři věděli. "Nikdo nezná moji identitu až na pár žen, které jsem fotil, a chci, aby to tak zůstalo," přiznává. "Nezačal jsem s tím, abych byl slavný. Chci lidem ukázat stylové ženy, ne sebe."

Nejdřív fotky ukázal svým kamarádům. Chtěl je šokovat tím, jak odlišný je životní styl milánských žen od těch ve městě, odkud Angelo pochází. "V té době jsem fotil dvě ženy a říkal jsem si, že bych chtěl být jako ony. Jejich život se mi zdál o mnoho jednodušší než ten, co vedeme my. Ony chodí nakupovat v oblečení od Gucciho nebo Prady a my prostě jenom chodíme na univerzitu," popisuje Angelo své začátky.

Jeho spolužáky zajímalo, kde se v Miláně takové stylové ženy vyskytují. "Nejvíce se pohybují v centru, protože jsou prostě bohaté," směje se Angelo. "Když jdu do Baru Luce (kavárna ve stylu Wese Andersona v muzeu Fondazione Prada, pozn. red.), vždycky jsou tam na kávě nějaké takové ženy." Podle toho zvolil i název instagramového profilu. "Sciura" znamená v milánském dialektu bohatá žena.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Aby se žena objevila na Sciuraglamu, nemusí mít všude po sobě loga Gucci. Angelo v ní musí vidět nějakou vnitřní krásu. "Nedokážu to přesně popsat, krása je zkrátka krása," vysvětluje. "A také musí mít na sobě něco, co bych si oblékl já, kdybych byl žena."

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Angelovi začali přibývat followeři, když neteře a synovci těchto žen začali nacházet na Instagramu fotky jejich příbuzných. "Zezačátku jsem přidal na Instagram nějaké fotky bez jejich svolení, oni je našli a teď jsme něco jako přátelé," popisuje. Když italská influencerka Gilda Ambrosio narazila na Angelovy příspěvky, novináři se na něj okamžitě sesypali. "Vůbec jsem nečekal, že to bude mít takový úspěch," přiznává nesměle Angelo. "Netušil jsem, jak budou lidé na tyto ženy reagovat."

Přestože zubařina je pro něj stále na prvním místě, protože je ve čtvrtém ročníku a dva má ještě před sebou, přiznává, že by se někdy chtěl focení věnovat naplno. "Chtěl bych fotit mladé lidi a editorialy třeba pro Vogue. Ale vím, že přehnaně sním." My už ale tušíme, že Instagramový účet se 128 tisíci sledujících už pro něj dávno není jenom koníček.