Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Šedivé úterý, Škaredá středa či Zelený čtvrtek. Znáte zvyky, které se pojí s těmito dny?

Předvelikonoční týden je plný zvyků a pranostik.

Když se řeknou Velikonoce, většina z nás si vybaví Velikonoční pondělí. Den, kdy koledníci chodí s pomlázkami, hospodyňky připravují vajíčka a na stolech voní upečený beránek. Jenže Velikonocům předchází týden, který se skládá z Květné neděle, Modrého pondělí, Šedivého úterý, Škaredé středy, Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a Božího hodu velikonočního. A každý z těchto dnů má své pranostiky, které bychom měli znát.

ŠEDIVÉ ÚTERÝ

Současná situace přímo nahrává Šedivému úterý, které je spojováno s úklidem domácnosti. Podle pranostik by hospodyňky měly popadnout koště a vymést z rohů pavouky a pavučiny. Zároveň není od věci, když vysmejčí celý byt a umyjí okna. Jednoduše řečeno – Šedivé úterý je den jako stvořený pro generální úklid, který váš domov připraví na nadcházející Velikonoční pondělí. Během úklidu postupujte systematicky, nevynechejte žádnou místnost a s klidným svědomím se zbavte lapačů prachu. Stejně tak byste z bytu měli odklidit nepoužívané a rozbité věci, které jste za poslední rok neopravili. Jakmile budete mít vypulírovaný byt, může přijít Škaredá středa.

ŠKAREDÁ STŘEDA

Ve středu ráno se vyzbrojte úsměvem, který by vám měl vydržet až do večera. Pokud se totiž během Škaredé středy budete mračit, je dost pravděpodobné, že se budete mračit i další středy v tomto roce. A to člověk nemůže riskovat. V tento den můžete, jak jinak než s úsměvem, upéct jidáše. Pečivo připomínající smyčku, na které se oběsil Jidáš, se peče v českých krajích odnepaměti. Upečené jidáše podávejte s medem nebo marmeládou. 

Velikonoce
ZELENÝ ČTVRTEK

S dobrotami souvisí i Zelený čtvrtek, kdy mnoho hospodyněk vaří ze zelených bylinek, kopřiv nebo třeba špenátu. Pravdou ale zůstává, že ve skutečnosti tento den nemá nic společného se zelenou barvou. Podle mnohých jde totiž o zkomoleninu německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek). Přesto není od věci, když si na Zelený čtvrtek dopřejete pokrm, kterému vévodí jarní bylinky a zelenina.

VELKÝ PÁTEK

Velký pátek se naopak nese ve znamení zákazů. Není divu, vždyť v tento den si připomínáme utrpení Ježíše Krista, jeho cestu na vrch Golgota, ukřižování a také jeho pohřeb. Podle pranostik by lidé neměli prát prádlo, neboť by ho prali v Ježíškově krvi. Zároveň by hospodyňky neměly péct a zametat. Pro hospodáře je zase nepřípustné, aby pracovali s půdou. Orání, kypření půdy či okopávání si musí nechat na jindy. 

BÍLÁ SOBOTA

Jak už název napovídá, sobota odkazuje k bílé, symbolu čistoty. Proto v tento den hospodyňky vymetaly domy novými košťaty a v některých staveních se dokonce bílilo. Díky tomuto uklízecímu manévru se následující rok držela v domě čistota. Bílá sobota je také ideálním dnem pro přípravu velikonočního beránka či mazance. Pánové by naopak měli zasednout k pletení pomlázky.

Velikonoce
BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ

Boží hod velikonoční je den, kdy si připomínáme Vzkříšení Ježíše Krista. Také jde o den, který je jako stvořený k radosti i hodování, neboť končí čtyřiceti denní půst. Dopřejte si v tento den skopové, telecí maso, nádivku, klobásky nebo velikonočního beránka. Dívky mohou ozdobit velikonoční kraslice, které během Velikonočního pondělí rozdají koledníkům.

Jaké velikonoční zvyky a tradice dodržujete?

ČTĚTE TAKÉ: 23 neotřelých způsobů, jak nabarvit velikonoční vajíčka

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?