Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Sedm hlavních hříchů

Nedávno jsem přemýšlela, nakolik jsme všichni ochotni se nad sebou zamyslet a uvědomit si, co děláme špatně. K tomu mi pomohl výčet sedmi smrtelných hříchů. Při každém z nich jsem se krátce pozastavila, rozjímala a později upadla do hluboké deprese. Řítíme se totiž do pekla!

Redakce Marianne | 19. 06. 2013


1. Pýcha

Je definována jako touha po vyšší atraktivitě a důležitosti než mají ostatní. Když tak koukám do denního tisku, případně do barevných magazínů pro unavené ženské mozky, mám jasno. U žen liftingy, likvidace celulitidy, zvětšená prsa… u mužů zas nový, nyní ještě větší automobil, vyholená hruď a nové golfové hole.

Jejím opakem je pokora a tu jsem už dávno nepotkala. Jsem já pyšná? Bohužel jo, a bude to čím dál horší, protože už budu čím dál míň atraktivní, což úzce souvisí s dalším hříchem...

2. Závist

Vzniká tehdy, kdy určitá osoba vášnivě touží po majetku nebo vlastnostech druhé osoby. Osobně závidím lidem hlavně jejich vlastnosti. Porsche Cayenne může mít každý, ale být dobrým člověkem je sakra těžké! Úplně nejtěžší však je mít zadek bez celulitidy, a tak závidím, až zelenám, pokaždé, když takový vidím (nejdřív ho však vždy zmerčí můj muž – ti chlapi na ně mají snad radar!).

3. Lakota

Vyznačuje se touhou samoúčelně navyšovat majetek a realizováním této touhy. Kdo by nechtěl navyšovat majetek? Je to s ním však zapeklité – čím víc jej člověk má, tím více chce. Proč? Nevím. Z nějakého důvodu stavíme MÍT v hierarchii výš než BÝT. Blbé, že?

Přitom by nám stačilo tak málo – četla jsem o takzvaných minimalistech, kteří se ve svém životě spokojí s pouhou stovkou věcí, přičemž třeba kartáček na zuby je jedna z nich (1/100). Takže tady mám taky vroubek, protože STRAŠNĚ CHCI ty nové lodičky, které jsem včera viděla za výlohou. Musím je mít, i když mám snad pět párů jiných – a vysvětlujte tohle minimalistovi...

4. Hněv

Projevuje se nekontrolovatelnými pocity zlosti a nenávisti vůči jiné osobě. Hřích, který se nedá vyeliminovat, pokud máte manžela a děti školou povinné, případně musíte občas něco zařídit na úřadech...

5. Smilstvo (lat. luxuria)

Tento hřích označuje jakoukoli přemrštěnou touhu po sexuálním uspokojení. Zajímalo by mně, jaká škála je brána v potaz u slova „přemrštěná“. Sorry, ale už jen fakt, že to byl Brad Pitt, kdo hrál hlavní roli ve filmu Sedm, pojednávajícím o mém dnešním tématu, je prostě zavádějící.

Co si budeme namlouvat – Brad Pitt* rovná se přemrštěná touha po sexuálním uspokojení! (*v případě potřeby zaměňte na George Clooney) V každém případě už chápu, od čeho je odvozeno slovo LUXUS.

6. Nestřídmost (též obžerství)

Přespřílišné požívání nápojů i potravin – kdy jste naposledy jedli hamburger, hranolky a zapíjeli to kolou? Já včera, ale jen proto, že jsem na nic pořádného neměla čas, fakt! Nejde však jen o hamburgery… Já osobně prostě hrozně ráda jím – co mi taky zbývá, když Brad má Angelinu, takže ke smilstvu ve své pravé podstatě nedojde! Mimochodem, slovo obžerství je tu zcela na místě, skvěle vystihuje to, co se děje, když přijedu k mamince. Přespřílišné požívání nápojů v tomhle bodě taktně promlčíme, abychom se vyhnuli aktu sebemrskačství...

7. Lenost (též malomyslnost či duchovní znechucenost)

Absence víry v sebe, víry v Boha, snahy cokoli zlepšit a nezájem svoje dobré úmysly uskutečnit. Takže… .pokud absence víry v sebe označuje lenost, znamená to, že těžce hřeším zcela regulérně už od puberty!

Jak jste na tom vy? Taky máte pocit, že tyhle „smrtelné“ hříchy jsou už dneska passé? Vybrala bych něco jiného, něco více up to date, co třeba takhle:

1. Kalorie

Jsou na každém kroku!

2. Photoshop

Díky němu se cítíme méně krásné a modelky vydělávají majlant.

3. Ochucené pivo

V tom jsem asi trochu chlap – co je sladké, to není pivo, a tudíž se nedá pít.

4. Profil na Facebooku

Díky němu se cítíme krásnější, ale měli bychom víc chodit ven.

5. Feminismus

No fuj!

6. Celulitida

NO FUJ!!!

7. Ceny kabelek Louis Vuitton

Co si budeme povídat, to je nejtěžší hřích století!