Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Silvestrovské radovánky v Sydney: světelná show uprostřed léta

Vyhněte se letos stereotypu a oslavte příchod roku 2013 netradičně a daleko od českých hranic. Exotický zážitek nabízí například Sydney, Johannesburg, Abú Dhabí nebo Taškent.

Redakce Marianne | 6. 12. 2012

Silvestr prý slaví západní civilizace vůbec nejbouřlivěji na celé planetě. Poslední noc v roce a brzké ranní hodiny roku nového jsou pro ně ve znamení bujarých oslav s přáteli či s rodinou. Nejmasovějšími oslavami se pak může pochlubit newyorské Times Square. Chce-li člověk zažít na silvestra skutečně nevšední zážitky, musí se vydat daleko za hranice Evropy. Cílem takové cesty může být třeba australské Sydney.

Opera_House

Posun o deset hodin a teplota na silvestra 21 °C

Toužíte-li přivítat nový rok mezi prvními, a navíc uprostřed léta, vydejte se na druhý konec světa – do australského Sydney. Panorama se slavnou budovou Opery a impozantním Harbour Bridge se o půlnoci stává půvabnou kulisou tradičního ohňostroje pro téměř dva miliony diváků. Sto tisíc světelných efektů, bohatý doprovodný program a horká noc patří k největším lákadlům skutečně žhavého silvestrovského zážitku v Sydney.

Harbour_Bridge

Velikou výhodou silvestrovských oslav v australském Sydney je fakt, že se příchod nového roku slaví uprostřed léta. Netradiční zážitek tak můžete spojit i s dovolenou na plážích omývaných vodami Tasmánského moře. Sydney se může pochlubit jednou z největších pláží světa – pláž Bondi je vzdálena pouhých osm kilometrů od centra a nacházejí se na ní lázně s mořskou vodou. Ty jsou vhodné pro děti, ale v případě rozbouřeného moře je k odpočinku využívají i dospělí.

Bondi

Během pobytu v nejlidnatějším městě nejmenšího kontinentu byste neměli opomenout navštívit Operu, zapsanou na Seznamu kulturního světového dědictví UNESCO, a Harbour Bridge. Most, jehož vrcholu se dá se zkušeným průvodcem dosáhnout za 3,5 hodiny, skýtá z výšky 134 metrů krásný výhled na čtyřapůlmilionovou metropoli. Neuvěřitelný pohled se návštěvníkům naskytne i z nejvyššího bodu města – Tower Eye –, který je 200 metrů nad zemí.

vyhled_z_tower_eye

Za prohlídku rozhodně stojí i mořské akvárium, ve kterém je k vidění na 13 000 živočichů, jejichž domovem jsou vody kolem australského pobřeží. V akváriu můžete bezpečně obdivovat i největší žijící žraloky. Jinak nepříjemní společníci, kteří vás mohou během potápění nemile překvapit, jsou za sklem akvária fascinující.

Další netradiční silvestrovské destinace

ABÚ DHABÍ, posun o tři hodiny, teplota na silvestra 18,5 °C

Chcete-li zažít skutečný odpočinek, zvolte pro oslavy příchodu nového roku metropoli Spojených arabských emirátů. Relaxovat můžete na pobřeží Perského zálivu či při hře na některém z nejlepších golfových hřišť světa. Pro silvestrovský večer využijte jednu z nabídek restaurací nebo hotelů, o půlnoci se pak těšte na velkolepý ohňostroj. Vzhledem k tomu, že volný prodej alkoholu je značně omezený, nepočítejte se soukromou oslavou na pláži.

JOHANNESBURG, posun o jednu hodinu, teplota na silvestra 19,5 °C

Pokud si představujete, že v Jižní Africe strávíte silvestr v chatrči u kmenového ohně, rychle na to zapomeňte. Johannesburg je životem pulzující metropole, která je jedním z nejbohatších měst celého černého kontinentu. Hlavní silvestrovské oslavy probíhají až 1. ledna, kdy se slaví příchod nového roku. Přivítat ho můžete například ve studentské a bohémské čtvrti Melville, která je proslulá svými bary a hospůdkami.

TAŠKENT, posun o čtyři hodiny, průměrná teplota na silvestra 1°C

Tak trochu jiný silvestr zažijete v nejkrásnějším městě Uzbekistánu. Vítání nového roku o čtyři hodiny dříve v malebných kopečcích a v obležení památek nabízí velmi netradiční zážitek. Za doporučení stojí náměstí Nezávislosti, které patří k největším prostranstvím celého bývalého Sovětského svazu. Oslavy na takto velkém náměstí jsou impozantní!

Praktické informace

Lety do Sydney nabízejí České aerolinie třikrát týdně s odletem z Prahy. Do ostatních destinací se dostanete taktéž s českým dopravcem. U všech letů počítejte s cestou přes Abú Dhabí.

Vízová povinnost platí pro občany České republiky do všech výše zmíněných destinací. Podrobnější informace naleznete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí.