Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Sója není jen k jídlu!

Před lety se jí říkalo potravina budoucnosti. Dnešní specialisté na výživu už na ni takové ódy nepějí. O své místo mezi blahodárnými plodinami se však bát nemusí – objevil ji totiž kosmetický průmysl!

Redakce Marianne | 16. 12. 2012

Na talíři

Sójové boby mají mimořádně vysoký podíl bílkovin (asi dvakrát větší než maso). Jsou proto bohatým zdrojem energie a vegetariáni je používají jako náhražku za potraviny živočišného původu. Její nesmírnou výhodou je, že na rozdíl od masitých jídel nepoškozuje cévy a neobsahuje cholesterol. Sója mimo jiné obsahuje i lecitin,01_Depositphotos_2781002_xs lysin a značné množství vlákniny. Najdete v ní i steroly, které snižují projevy stárnutí a menopauzy a současně působí jako prevence proti vzniku rakoviny a osteoporózy.

A co že na ní vědci vidí vlastně špatného? Především to, že je pro některé z nás špatně stravitelná, s čímž souvisí také nemalé riziko vzniku alergií. Její konzumace se nedoporučuje malým dětem do jednoho roku věku. Chuť by si na ni z tohoto důvodu měly nechat zajít i kojící matky.

Harmonizuje hormony

Vynikajícím parťákem je však v období klimakteria. Na trhu je řada potravinových doplňků a léků vyrobených právě z této rostliny. Eliminují návaly horka a potu, bušení srdce a časté migrény. Příznivě působí také při inkontinenci a suchosti kůže a sliznic. Vzdávat by se jich ale neměly ani v ženy v reprodukčním věku, protože mohou z části vyřešit potíže s nepravidelnou menstruací.

Bojovník proti stárnutí

03_Lush-Colour-Supplements-1
Díky obsahům přírodních sterolů a fytoestrogenů je oblíbenou součástí krémů pro zralou pleť. Je to výsledek toho, že kosmetický průmysl upustil od hovězího kolagenu a začal jej nahrazovat právě sójovými proteiny.

A jaké jsou účinky sóji v kosmetice? Především dokáže na povrchu kůže vytvořit jakýsi ochranný film, který ji chrání před nepříznivými vlivy počasí. Zároveň pokožku hydratuje a působí proti předčasnému stárnutí. Umí vás také zbavit nepříjemných pigmentových skvrn a sjednotit barvu obličeje.

Stojí za to vyzkoušet!

Které produkty ze sóji se vyplatí koupit a jaké procedury je dobré podstoupit?

Sójový olej02_vyr_184LZS-Bio_Sojovy_olej

Vyznačuje se vysokým obsahem lecitinu, provitaminu A a vitaminu E. Stejně jako u olivového oleje můžete narazit na několik druhů. Nejkvalitnější je zastudena lisovaný, který výrazně pomáhá snížit hladinu cholesterolu a je vhodný pro diabetiky. Zároveň snižuje vysoký krevní tlak, a dokonce rozpouští žlučové kameny. Má také příznivý vliv na nervovou a mozkovou činnost.

Při použití v kosmetice oceníte jeho změkčující a zvláčňující účinky. Je tedy vysoce vhodný pro suchou pokožku. Nemusíte se však bát ho použít také na aknózní a ekzematickou pleť.

Šampon na vlasy se sójovými proteiny

Ve vlasové kosmetice umí sója hotové zázraky! Posiluje a vyživuje vlasy bez života, které jsou tenké a jemné. Chrání je rovněž před spálením a vysušením na slunci a dodává jim pružnost.

Zesvětlující krém se sójovým olejem a rýžovými otrubami

Podkladový krém od veganské značky Lush vytvoří bělostnou pleť. Zároveň se dá použít jako korektor. Pro přirozenější odstín ho můžete namixovat s jiným hydratačním krémem.

Sójový zábal

04_soysoylogo
Je unikátní pomůckou v boji proti stárnutí pokožky, zpevňuje a zvyšuje elastičnost. Pomáhá předcházet vzniku skvrn na pokožce, snižuje vývin tukové tkáně pod pokožkou a chrání před ultrafialovým zářením.

Vyzkoušet ho můžete například ve wellness centru Infinit, se kterým dnes v naší soutěži hrajeme o dárkový poukaz pro dvě osoby.