Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

#solotravel: Vydejte se na dovolenou sami se sebou

Info ikona

Cestování o samotě? Nový trend, který si zamilujete i vy.

Někdo je single, jiný třeba partnera má, ale potřebuje být chvilku sám. Solo cestování zažívá boom, a my se rozhodně nedivíme. Vždyť jde o ten nejlepší způsob, jak člověk může poznat sám sebe. Jenom si vzpomeňte na Julii Roberts ve filmu Jíst, meditovat, milovat. 

Proč byste měli vyrazit i vy?

V našem každodenním životě máme kolem sebe mnoho lidí, kteří nám kdykoliv s čímkoliv pomůžou. Prasklou žárovku vymění tatínek, rozbitý počítač opraví kamarád a psychoterapeutku nahradí společnost kamarádek a sklenička vína. Jednoduše řečeno jsme natolik obklopeni společností, která nám je nápomocna, že už ani sami nevíme, co zvládneme, a co je nad naše síly. Pokud se vydáte sami na dovolenou, pak veškerá zodpovědnost padne pouze na vás. Možná si se všemi nástrahami nedokážete poradit, avšak většinu „problémů“ hravě vyřešíte. Odměnou vám bude hezký pocit, který vás bude hřát u srdce.  

Cestování

Kromě toho vás na solo dovolené nebude nikdo rozptylovat, a tak se vám naskytne skvělá příležitost pracovat se svými myšlenkami. V případě, že zrovna řešíte náročné životní období, není lepší způsob, jak zjistit, co vlastně od života chcete a kdo by měl kráčet po vašem boku. Zároveň k vyražení na solo dovolenou nepotřebujete nějaké zvláštní důvody. Pokud prostě jenom chcete poznat novou zemi, avšak nemáte po ruce žádného cestovatelského parťáka, pak sbalte batoh a vzhůru za dobrodružstvím. Uvidíte, že se rozhodně nudit nebudete!

Před cestou

Vzhledem k tomu, že se při solo cestě můžete spolehnout pouze sami na sebe, měli byste věnovat více času plánování. Zvrtnout se může cokoliv, a tak je lepší, když budete připraveni a nic vás nezaskočí. Na co se před cestou zaměřit?

1) Naučit se alespoň základy místního jazyka může být nesmírně užitečné. Ne vždy budete disponovat mobilními daty, a tak je dobré, když budete znát alespoň ty nejzákladnější fráze, které vám v případě nouze bohatě postačí.

Cestování

2) Většina žen moc dobře ví, že mapy nebyly stvořeny pro něžné oko. Mám se dát doleva? Nebo to je doprava? A kde jsem teď? To jsou nejčastější otázky, které si při bloudění pokládáme. Nenechte nic náhodě, a připravte si trasu dopředu. Samozřejmě také vybavte svůj mobilní telefon offline mapami a jinými pomocnými aplikacemi, které vás nikdy nenechají ve štychu.

3) Obzvláště pokud se vydáváte do dalekých končin, je nasnadě, abyste byli v kontaktu se svými blízkými. Dejte jim každý den o sobě vědět, a především s nimi sdílejte polohu, kde se právě nacházíte. Člověk nikdy neví.

Vyrazili byste na dovolenou pouze sami se sebou? 

ČTĚTE TAKÉ: Tak trochu jiná dovolená: 6 VÝJIMEČNÝCH MÍST, kde se můžete ubytovat