Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

Spoříme pro děti: Kdy začít a kam peníze ukládat?

Info ikona
Spoření pro děti

Mnoho rodičů se snaží pro své potomky našetřit sumu peněz, aby byl jejich vstup do dospělosti co nejsnazší. Kdy se spořením začít a kam peníze ukládat, aby stále narůstaly? Využijte naše tipy a spořte efektivně. Pro děti je šetření financí také ideálním kurzem finanční gramotnosti.

Promotion | 14. 10. 2020

Kdy začít se spořením?

S odkládáním peněz začněte co nejdříve – na výši měsíčního příspěvku tak moc nezáleží, nejdůležitější je pravidelnost. Pokud budete na spořicí účet ukládat třeba 1 000 korun měsíčně, za 10 let budete mít pro dítě připravených 120 000 Kč plus úroky. Pokud jste teď s financemi na štíru, odkládejte bokem klidně jen pár stokorun. Jakmile na tom budete lépe, navyšte i měsíční úsporu. Kam ale peníze ukládat, aby se dále zhodnocovaly? Níže najdete nejčastější spořicí metody rodičů:

Spořicí účet

Spořicí účty mívají nižší úrok než další typy spoření, zato však můžete peníze kdykoli bez sankce vybrat nebo je investovat jinam. Navíc na ně lze posílat každý měsíc nestejně vysokou částku nebo vložit větší obnos peněz naráz.

Termínovaný vklad

Na termínovaný vklad se vyplatí vložit objemnější sumu peněz, kterou nebudete delší dobu potřebovat. Úrok bývá vyšší než u spořicích účtů, s financemi však nemůžete po smluvený čas nakládat (alespoň ne bez poplatku).

Stavební spoření

Jednou z nejoblíbenějších možností ukládání peněz pro děti je stavební spoření. Díky finančním příspěvkům od státu můžete získat navíc až 2 000 korun ročně, spoření však musíte sjednat alespoň na 6 let. Trpělivost vám pak přinese i několikaprocentní úroky.

Potomka do spoření aktivně zapojte

Jakmile začne vaše ratolest chodit do školy a využívat kapesné, učte ji základům finanční gramotnosti. Pokud například dostane od prarodičů k narozeninám finanční dar, rozdělte ho a část uložte k úsporám. Zbytek peněz nechte dítěti, ať je utratí, za cokoli chce. Neustále mu také vysvětlujte, kde se peníze berou, podle čeho nakupujete v obchodě, kolik je rozumné utratit za zábavu a kolik stojí třeba výlet nebo nájem. Pomůžete mu tak ujasnit hodnotu peněz a jejich koloběh.

Odrostlejším dětem dopřejte svobodu rozhodování

Čím otevřenější ke svým dětem budete, tím lépe jim vštípíte zásady vyrovnaného rozpočtu. Až váš potomek povyroste a bude mít vlastní hlavu, můžete mu založit dětský účet, díky kterému si nabyté ekonomické informace vyzkouší v praxi – například Banka CREDITAS nabízí dětský účet Richee účet Junior s možným dohledem rodičů.