Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Sprostá slova vám pomůžou zlepšit fyžičku, tvrdí vědci

Info ikona
Cvičení

Potvrzuje to nová studie, podle které má nadávání během cvičení pozitivní vliv na výkon.

Veronika Hong | 9. 01. 2018

Už bylo “sakra” na čase! Tohle je asi nejhorší výraz, který v tomto článku použijeme, ale určitě si umíte dobře představit, o jakých slovech bude řeč. Konečně si budeme moci v posilovně pořádně zanadávat a omluvou nám budiž lepší fyzický výkon. Ne, že bychom si občas po namáhavé sérii neulevili nějakým tím ostřejším vulgarismem (potichu samozřejmě), ale teď to máme schválené odborníky. 

Je známo, že verbální ulevování pomáhá zmírnit stres. V posledních letech proběhly studie, které dokonce naznačují, že používání sprostých slov je známkou inteligence (s tímto si dovolíme nesouhlasit na základě mnoha zkušeností). Teď je tu další vědecká zpráva uveřejněná v prestižním Journal of Psychology of Sports and Exercise, která tvrdí, že hlasité nadávání během cvičení zvyšuje značně výkon. 

Doktor David K. Spierer z univerzity na Long Islandu a doktor Richard Stephens z Keelské univerzity podrobili skupinu dobrovolníků testu na rotopedu. Během prvního kola měli účastníci mlčet. V druhém kole už mohli hlasitě nadávat. Výsledky ukázaly, že během sprosté jízdy na rotopedu se jejich výkon zvýšil téměř o 5%. Při testu síly, kdy měli za úkol zvednout závaží, se s pomocí vulgarit zlepšil výsledek testu o 8%. 

Vypadá to, že nadávání umožňuje zvýšit fyzický výkon, což nemusí nutně souviset s reakcí na stres způsobený vyřčením sprostého slova,” vysvětluje doktor Stephens.

Víme, že nadávky mají co dočinění s tou částí mozku, která není běžně spojována s řečí. Je tedy možné, že její aktivací pomocí sprostých slov můžeme docílit zlepšení v mnoha jiných částech těla. Nadávání pravděpodobně deaktivuje bolest během náročného úkonu. Použití vulgarit nám může pomoci v činnostech, které vyžadují zapojení svalové síly, intenzivní výdej fyzické energie nebo rychlost,” dodává doktor Spierer. 

Takže až budete chtít příště v posilovně překonat svou dosavadní zátěž, můžete si pomoct nějakou tou nadávkou. Připravte se ale na vyčítavé pohledy ostatních. Je také dost možné, že budete muset změnit posilovnu, pokud se rozhodnete v této metodě pokračovat. 

ČTĚTE TAKÉ: Novoroční předsevzetí: Co pomůže poctivě dodržovat dietu?