Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Starožitnosti: Jak jim znovu vdechnout život?

Když zkombinujete staré s novým, nemusí vám k pohodlí chybět vůbec nic. I bez jižního slunce vás bude hřát byt plný dobrých nápadů.

Redakce Marianne | 18. 04. 2014

Historické předměstí Observatory v Kapském Městě nepřitahuje jen rušným životem, který s bary, kavárnami a obchůdky nabízí, ale také charakterem zástavby, v níž ne- chybí ani klasika v podobě viktoriánských řadových domků. Jeden z nich si před čtyřmi lety vyhlédla malířka Hanlie Nell. „Stačilo do něho pustit víc světla a po svém zařídit, aby se nám v něm hezky žilo,“ říká. Vzhledem k tomu, že s manželem ctí tradici, stavební úpravy byly jednoduché, ale účinné. Protože do bočních stěn nemohli zasahovat, rozšířili prosklený vstup na zadní dvůr a interiérové dveře vyměnili za dveře s tabulkovým sklem, které jsou samozřejmě také stylové. Velkým střešním oknem pak otevřeli slunečním paprskům i zvýšené patro. Obývací pokoj prosvětlili natolik, že na působivém dojmu z prostoru neztratil, ani když mu ubrali pár metrů pro koupelnu k ložnici, která s ním sousedí. 

pokoj8_copy_copypokoj2_m_copy

Obývák a ložnice

Zařizování bylo ale výsadním právem paní domu. Miluje vintage styl už proto, že zdědila hodně starého nábytku po své babičce. Protože si nechtěla odpírat nic z vymožeností současné doby, kombinovala staré a nové dohromady. V ku- chyni má například zcela moderní linku, jen s dobově zakřivenými rohy skříněk a větracími otvory ve dvířkách. Úložný prostor už ale skrývá důmyslný systém výsuvů a plnovýsuvů. Z retro chladničky Ardo prý měla velkou radost hned, jak ji v obchodě objevila. Jako designový prvek dnes sjednocuje kuchyňský kout s okolím, hlavně s jídelnou v obývací hale hned naproti. I z jejího vybavení je zřejmé, že Hanlie Nell preferuje věci, které nejsou jen krásné, ale jsou i funkční. 

pokoj1_m_copy_copypokoj9_m_copy

Kuchyň

Hodně svého volna věnuje hledání zajímavých starých kousků nábytku i doplňků, a když se nedaří, nechá si vyrobit nové v retro stylu. Některé i u svého manžela. Udělal například elegantní knihovnu se spodní žlutou skříňkou a dal si třeba i práci s tapetováním vysokých ložnicových skříní, které teď vypadají jako vestavné. „Obytná plocha domu je jen 137 m2, takže jsme se naučili šetřit místem. Bez dostatku chytrých úložných prostor s důmyslnými mecha- nismy to nejde,“ vysvětluje majitelka. Všechno v domě tak má své opodstatnění a místo. Jednotlivosti se přitom pro- pojují v celek nejen stylem, ale také díky opakování barev, vzorů a materiálů. „Stvořili jsme si domov, který je hřejivě sentimentální, a přitom není vůbec staromódní.“

pokoj3_mpokoj5_m

Druhá ložnice a koupelna

pokoj6_m_copy_copypokoj_m_copy

Čtecí koutek a obývák