Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Státní maturita bez větších obtíží! Jak připravit svého potomka na zkoušku z dospělosti?

Info ikona

Někteří studenti už pomalu propadají panice a o moc lépe na tom nejsou ani jejich rodiče. Státní maturita jednoduše budí respekt, a tak je dobré vědět, že se na ni lze chytře připravit.

Promotion | 12. 04. 2019

Možná i u vás doma je státní maturita žhavým tématem. Proč by měli stejně obtížnou zkoušku skládat gymnazisté z elitních škol a současně žáci posledních ročníků učilišť? To přece není fér vůči oběma skupinám. Na druhou stranu zkouška, která nastavuje jakousi „jednotnou laťku“ ve vzdělávání, je jako taková velmi užitečná. Asi jen těžko vyhodnotíme všechny pozitivní nebo negativní aspekty státní maturity, co ale říci můžeme, že při přípravě na maturitu nejde jen o zvládnutí potřebných znalostí. Klíčová je příprava na zkoušku samotnou – na to, jak je koncipována, jak jsou formulovány otázky, jaké typy úloh se objevují, co posuzuje komise atd. 

Jak se efektivně připravit? 

V první řadě je důležité, aby váš potomek nezanedbal přípravu. Přečtení povinné četby a vlastní vypracování maturitních otázek je prvním krůčkem k úspěchu. Vrásky na čele však může přivodit státní maturita, neboť školy na ni studenty připravují rozdílně. „Můžete mít skvělého učitele, který umí své studenty látku nejen naučit, ale dokáže je i upozornit, na které věci si mají dát pozor a jaké chytáky se v maturitních testech objevují. Ani netušíte, jaký to bývá pro studenty stres. Takže když tuší, co je čeká, a jsou trénováni v cílené přípravě na zkoušku, strašně jim to pomůže,“ říká Marek Valášek, učitel ze vzdělávacího portálu LearnTube.cz, který se zaměřuje právě na přípravu studentů na maturity, přijímací zkoušky na střední školy či Scio testy prostřednictvím vzdělávacích video kurzů. „Maturita není zdaleka tak těžká, jak se některým studentům zdá. A obzvlášť to tvrdím i o matice, která je mojí doménou. Jsem přesvědčený, že každý student, který se na to úplně nevykašle, může maturitu s přehledem zvládnout. V kontrastu s tím, co si často myslí rodiče nebo i samy děti, ale není důležité, jak dlouho se to učí, ale jestli se učí ty správné věci. Jestli se učí efektivně.“

Studium

Zaměřeno na psychiku

Během maturity hraje důležitou roli i samotná psychika studenta. Jedna z prvních "velkých" zkoušek může přivodit stres, se kterým jde ruku v ruce "okno". Skvělým pomocníkem je video kurz Jak se nezbláznit z maturity, kterým provází psycholožka Alžběta Protivanská. Studenti se v něm dozví, jak si učení rozfázovat, jak porazit prokrastinaci a hlavně jak se vypořádat s již zmiňovanou nervozitou. Kurz je celý dostupný zdarma a podle ohlasů už zachránil nejednoho studenta.

Suma sumárum

Všechny zmiňované tipy můžou vašeho studenta rychle posunout k vytouženému cíli s názvem MATURITA. Zároveň však nezapomeňte myslet na to, že váš potomek potřebuje cítit rodinnou podporu. Nebojte se ho slovně podpořit a třeba mu i nabídněte, že se na maturitu budete připravovat společně.