Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Stavíme strašáka

Původně se strašáci stavěli kvůli nenasytnému ptactvu, které rádo ochutnává setbu i plody. Obelstít se sice nenechá každý špaček, kolem jdoucím však strašák pozvedne náladu do jednoho.

Redakce Marianne | 6. 08. 2012

Na strašáka budete potřebovat: 2 hrubě opracované latě – o průměru 28 × 48 mm (dlouhá asi 2 metry) a 24 × 38 mm (asi 1 m), tužku, pilu, hřebíky, palici (nebo větší kladivo, může mít gumovou násadu), slámu, motouz, nůžky, staré oblečení, provaz (asi 4 m) a nezapomeňte na starý klobouk.

potreby

Upravte dřevo: Delší laťku je třeba na jedné straně zašpičatit, aby se později dala lépe zapíchnout do země. Tip: Ve většině stavebnin si můžete dřevo nechat opracovat přímo u prodejce.

drevo

Sbijte kříž: Latě přibijte k sobě do tvaru kříže (špičatým koncem dolů). Příčná lať by měla být přibližně 30 až 40 cm od horního konce. Na vhodném místě zatlučte palicí dřevěnou konstrukci do země tak hluboko, aby byla stabilní (min. 30 cm). Pokud je země příliš tvrdá, můžete ji nejdříve navrtat železnou tyčí.

kriz

Vytvořte hlavu: Nyní je čas na strašákovu slaměnou hlavu. Materiál po částech přivazujte k lati. Až hlava získá požadovanou velikost a tvar, obalte ji pytlovinou a vše pevně uvažte.

hlava

Oblečení: Dva kusy provazu slouží jako věšák na kalhoty – jednoduše ho provlečte poutky na pásek a zauzlujte. Následně pokračujte se svršky na horní části těla. Vyberte samozřejmě oblečení přiměřeně velké, aby se strašák snadno oblékal. Ideální jsou košile a vesta se zapínáním na knoflíky. Pro upevnění v bocích vám místo pásku postačí provaz.

obelceni

Ruce: Svazky nastrkejte do rukávů a upevněte je motouzem.

ruka

Strašák romantik: Pěkným detailem jsou sedmikrásky v knoflíkové dírce. Pokud budete chtít novému obyvateli vaší zahrady udělat radost, můžete mu čas od času připnout čerstvé květiny.

romantik

Klobouk: Nakonec ještě strašákovi nasaďte vysloužilý slamák.

klobouk