Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Stejná, a přesto jiná! Užijte si online představení Amerikánka

Info ikona

Když nemůžete za Amerikánkou, přijde Amerikánka za vámi.

Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět a vy jste ještě dítě? Ema Černá, hrdinka příběhu inspirovaného skutečnými osudy, na své cestě zdolává útrapy dětského domova, pěstounské péče i „pasťáku“. Amerikánka je sondou do historie 80. a 90. let v Československu, ale stejně tak jde o ryze současné drama o naději, vydělenosti a touze žít. 

Amerikánka je živý organismus, ne dogma

Amerikánka je inscenace, která se proměňuje a vyvíjí v souladu s životní realitou svých hereckých hvězd, tvůrců a světa, ve kterém vyprávíme její příběh,“ říká režisér představení Viktor Tauš a má pravdu. Křehká, syrová Amerikánka se díky scénografii i hereckým výkonům Terezy Ramba a Elišky Křenkové vryla divákům pod kůži v září 2018. Od té doby se hra o Emě Černé, malé dívce, která bojuje proti nástrahám světa i vlastní samoty, neustále vyvíjí a proměňuje. Amerikánce totiž nedělá problém zareagovat na hereččino těhotenství a se stejnou elegancí si dokáže poradit s dobou koronavirovou. A tak světlo divadelního světa spatřil nový koncept Amerikánka: hrajeme pro Medici, který můžete online sledovat a podpořit následující čtvrtky. Oni zmiňovaní Medici na ulici jsou vysokoškolští studenti medicíny, kteří se nejen v těchto dnech dobrovolně, a bez nároku na honorář, starají o lidi bez domova.

Amerikánka
Zdroj: amerikanka.cz
Čtvrtky patří Amerikánce

Každá inscenace představí Amerikánku v novém prostoru, mimo divadlo a zasadí tak její příběh do nového kontextu. Ve čtvrtek 7. května se můžete těšit na představení Amerikánka: V poušti, ve kterém bude hrát Tereza Ramba, Eliška Křenková, Klára Melíšková, David Novotný a Petr Ostrouchov. O čtrnáct dnů později, 21. května, se odehraje Amerikánka: V karanténě. A překvapením bude, který z termínů 14. a 28. května bude patřit Vladimíru Mišíkovi, a který bude spojen s Losers Cirque Company.

Kde koupím virtuální vstupenku?

Veškeré informace a program je dostupný na www.amerikanka.cz. Při koupi virtuální vstupenky do čtvrtečních 18:30 lze sledovat představení v reálném čase. Případně se na Amerikánku můžete podívat později, a to díky linku, který vám přijde na mail. 

Sledujete kulturu online? 

ČTĚTE TAKÉ: TEREZA RAMBA: Nový život, nové jméno

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.