Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Další královská svatba na obzoru - vdává se princezna Eugenie z Yorku

Na královské svatby se vždy těší celý svět. Tentokrát se bude vdávat princezna Eugenie z Yorku, dcera prince Andrewa, tedy neteř prince Charlese. V pátek 12. října se Eugenie provdá za Jacka Brooksbanka.

Eliška Vrbová | 10. 09. 2018

Kdy svatba bude?

Princezna Eugenie z Yorku, neteř prince Charlese, si vezme svého dlouholetého přítele Jacka Brooksbanka v pátek 12. října. Přestože se pár rozhodl pro podzimní svatbu, časově bude odpovídat svatbě Harryho a Meghan, takže obřad začne kolem poledne.

"Nejsem vůbec nervózní. Jasně, chcete, aby všechno bylo perfektní, ale pak si řeknete, že už navždy budete s tím, koho milujete, a na ničem jiném vlastně nezáleží," popisuje svatební přípravy Eugenie. "Líbí se mi citát od Mayi Angelou: 'Nikdo si nebude pamatovat, co jste řekli, ale budou si pamatovat, jak se při tom cítili.' Je to o tom, jak se cítíme my, naši přátelé a rodina. Chci, aby to byla krása, zábava a aby celá svatba podtrhovala naše osobnosti," vysvětluje.

Kde se Eugenie a Jack vezmou?

Svatba se odehraje na stejném místě, jako ta Harryho a Meghan, tedy v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Kromě vévody a vévodkyně ze Sussexu se zde brali i další členové britské královské rodiny, například princ Edward a Sophie Rhys-Jones nebo Lady Helen Windsor a Timothy Taylor. Princ Charles, tedy strýc Eugenie, a Camilla, vévodkyně z Cornwallu se sice brali ve Windsoru na radnici, ale pak měli mši také v kapli svatého Jiří.

Od koho budou svatební šaty?

"Neřeknu nikomu, kdo mi bude navrhovat šaty, jediné, co můžu říct, je, že to bude britský návrhář. Šaty jsou jediná věc, kterou jsem si byla naprosto jistá hned, jak jsme svatbu oznámili. Věděla jsem okamžitě návrháře a to, jak budou vypadat. Nikdy předtím jsem si nemyslela, že já budu ta, která bude přesně vědět, co se jí líbí, ale bylo to tak," přiznává Eugenie. V den zasnoubení měla na sobě princezna z Yorku hedvábné šaty od značky Erdem. V úvahu připadá také Vivienne Westwood, která pro Eugenii navrhla komplet na svatbu Harryho a Meghan, nebo Ralph & Russo, od nichž měla vévodkyně ze Sussexu šaty na zásnubních fotografiích. 

Nevěsty v britské královské rodiny mají vždy na svatbě čelenku z rodinné sbírky. Meghan měla na svatbě diamantovou čelenku po královně Marii z Tecku, kterou jí zapůjčila královna Alžběta II. Princezna Eugenie bude pravděpodobně mít diamantovou čelenku z Yorku, která byla speciálně vyrobená u šperkařů Garrard & Co pro její matku Sarah Ferguson. Alžběta II. a princ Philip čelenku dali své snaše, aby si ji vzala ve svůj svatební den v roce 1986.

Kdo půjde Eugenii za družičky?

Za svědka jí určitě půjde její sestra Beatrice. Mezi družičkami nebude chybět princezna Charlotte a je možné, že se objeví i Theodora Rose Williams, pětiletá dcera zpěváka Robbieho Williamse a Aydy Field. Dalšími družičkami budou Maud Windsor, dcera Lorda Fredericka Windsora, a Ines de Givenchy, dcera Oliviera de Givenchy. 

 

Kdo bude na seznamu hostů?

Na svatbě princezny Eugenie samozřejmě nesmí chybět všichni významní členové britské královské rodiny, jako je královna Alžběta II., princ Charles, její otec Andrew, vévoda z Yorku a její matka Sarah Ferguson. Zřejmě nebudou chybět ani vévoda a vévodkyně z Cambridge, stejně jako vévoda a vévodkyně ze Sussexu. Je ale možné, že se právě Kate, vévodkyně z Cambridge, svatby možná nezúčastní, pokud bude její sestra Pippa zrovna rodit. 

Blízkými přítelkyněmi Eugenie jsou Ellie Goulding a Cara Delevingne. Jack Brooksbank je britským ambasadorem značky Casamigos Tequila, což je firma spoluzaložená Georgem Clooneym. Clooneyovi tedy možná navštíví už druhou královskou svatbu v jednom roce. Na svatbu je celkem pozvaných 1200 hostů.

Kdy Eugenie a Jack oznámili své zasnoubení?

Buckinghamský palác oznámil jejich oficiální zasnoubení 22. ledna 2018, přičemž se pár zasnoubil na začátku ledna v Nikaragui. Pro Eugenii bylo zasnoubení naprostým překvapením. "Slunce zrovna zapadlo za krásnou sopku. Bylo to úžasné. Klekl jsem si na jedno koleno," popisuje Jack Brooksbank. "Jezero bylo nádherné. Řekla jsem 'Tohle je úžasná chvíle'. A pak se mě zeptal," dodává Eugenie. "Byla jsem překvapená, přestože jsme spolu už sedm let. Brečela jsem. Jsem hrozně šťastná." Eugenie a Jack se potkali, když byli lyžovat ve Švýcarsku. Jí bylo 20 let, jemu 24. Oba tvrdí, že to pro ně byla láska na první pohled.