Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Svatba

Pánové, řekněte ANO stylově!

Smoking, žaket nebo oblek? Nastávajícím ženichům i svatebním hostům radí s dress codem šéfdesignérka prestižní české módní značky Blažek, Jana Kuťková.

Monika Mudranincová | 30. 05. 2018

Při svatbě se největší pozornost věnuje šatům nevěsty, ale i ženich by měl vypadat výborně. Jaký byste doporučovala oděv?

Podle etického kodexu by byl nejvhodnější žaket – denní oblek nejvyšší úrovně. Ale tento téměř historizující kostým dnes volí ženich jen zřídka. Jak se uvolňuje společnost, snižují se i nároky na formální oblečení. Nejvíce reprezentativním oděvem pro muže se tak stává smoking. Je sice určen na večerní události, ale já bych se mu nevyhýbala. V případě že plánujete honosnou svatbu, kdy dáma bude mít bohatě zdobené šaty, smoking je tou správnou volbou. Doporučila bych využít stávajícího trendu a dala bych příležitost smokingu modré či vínové barvy, kdy kulaté či špičaté klopy saka jsou potaženy černou hedvábnou leskovkou a kalhoty mohou být jednobarevné černé bez lampasu. Aby byl smoking úplný, nezapomeňte na smokingový pás a motýlek.

Blažek
Smokingy Blažek

Smoking je určitě elegantní, ale většina pánů se mu brání, protože se v něm cítí sešněrovaně. Proto volí raději oblek.

Ano, je to určitě varianta, která je velmi pohodlná, jednoduchá a přitom elegantní.

Pokud tedy ženich zvolí oblek, jakou by měl mít barvu a z jakého materiálu by měl být ušitý, aby se v něm cítil dobře celý den?

Osobně bych na materiálu nešetřila. Zásadně bych se vyhnula neprodyšnému polyesteru, který v horku připraví nemilé chvilky. V letních měsících jsou vhodná saka jen částečně podšitá, oblek nijak neztrácí na vizuální stránce, ale naopak získává prodyšnost. Musím říct, že pánové, kteří nenosí obleky často, budou příjemně překvapeni, kam se oblek i materiály posunuly. Přední výrobci materiálu, se kterými spolupracujeme, jako je Loro Piana, či Cerutti se dnes předhání v tom, kdo vyvine látku lehčí, prodyšnější a přitom nemačkavou. K těmto vlastnostem přispívá mohér, stačí podíl kolem 10%, zbytek materiálu je pak vlněný.

A co barva? Je při svatbě nějaká barva tabu?

Barva obleku je na vkusu nositele. Vyvarovala bych se jen černé, svatba je radostná událost a třeba i my nabízíme spoustu krásných odstínů modré. Pokud máte svatbu v zimních měsících, poohlédla bych se po tmavě modré barvě s decentními vzory, které jsou patrné až při bližším setkáním s nositelem. V létě je skvělá příležitost pořídit si výrazněji modrý oblek, nebo světle šedý. Pokud plánujete svatbu ve stylu garden party, obleku se nemusíte vyhýbat. Velkým trendem jsou lehké vlněné obleky se lnem. Len vtiskne materiálu lehce ležérní vzhled. Nositel mu určitě promine sklony k mačkavosti, které jsou vyváženy chladivostí typickou pro len.

Jaký střih je teď in? Slim nebo ležérnější?

Módní diktát je dnes nejednotný, v extrémních polohách se nosí jak široké, tak slimové siluety. Doporučila bych vybírat oblek tak, aby se v něm nositel cítil příjemně a seděl ve všech partiích, téměř jak na míru. Ptala bych se ženicha: posilujete, máte větší ramena a stehna? Tak vám nabídneme siluetu sport. Jste odjakživa hubený typ, pro vás máme siluetu extra slim. Pro optimální postavy zákazníků je tu silueta slim, kdy vám oblek dokonale kopíruje tělo, přitom nabízí přirozené pohodlí. Tyto tři siluety v základní řadě jednobarevných obleků můžete v našich obchodech kombinovat mezi sebou. Tento servis mix and match umožní obléct i nesouměrného zákazníka. Pro úplnou dokonalost je nezbytné nastavit správnou délku nohavic a rukávů, každá naše prodejna má malé krejčovské zázemí. Kvalifikovaný personál, který vám s nastavením proporcí poradí a tyto úpravy neprodleně provede. Pokud máte specifickou postavu, nebo toužíte prostě jen po něčem originálním, je tu ještě služba obleku na míru. Personál doměří oblek přímo na vás, ale můžete si vybrat i ze spousty barev a vzorů a vytvořit si tak něco zcela originálního, v čem zaručeně zazáříte.

Měl by mít ženich vestu?

Vestička není povinností ženicha, ale je to příležitost jak svůj outfit dotáhnout do detailu a oživit ho. Je to prvek, kterým můžete svůj oblek povýšit na vyšší stupeň. Má své etické opodstatnění. Muž by neměl ukazovat své břicho, proto by měl nosit sako zapnuté. Pokud máte vestu, umožní vám udělat si pohodlí a rozepnout si sako. Volila bych ji ze stejného materiálu, barvy i vzoru, jako je oblek. U smokingu pak můžeme nahradit smokingový pás, v tomto případě volte jednobarevnou vestu z hedvábí. Žádná ze společenských vest není tak dlouhá, aby zakryla pas od kalhot, je tedy nezbytné doplnit outfit i o opasek.

Blažek
Zdroj: Blažek

Takže máme oblek, víme, že vestička ho povýší a umožní rozepnout si sako, aniž by to bylo faux pas. Ale co košile? Měla by být ve stejném tónu jako oblek nebo spíš kontrastní?

U košile platí heslo, čím je světlejší a vzor jednodušší, tak je košile více reprezentativní. Ale ani bílá košile nemusí být nudná. Přední výrobce košilových materiálu jako je italská firma Albini, či Thomas Mason investují veškeré technologické znalosti na vývoj nových struktur, či jednobarevných žakárových vzorů. Tyto motivy tak nepůsobí extravagantně na první pohled, ale jsou potěchou nositele a blízkého pozorovatele.

Bílá je klasika, ale zaznamenala jsem na svatbách i pastelové tóny. Co vy na to?

Určitě to není společenský přešlap. Jemné odstíny barev, světe modrá, krémová, pastelová růžová, jsou určitě také v pořádku, záleží na vkusu a odvaze nositele. I zde se ale držte jemných mikrostruktur spíš než výraznějších vzorů. Do smokingu volte košili s krytým zapínáním a dvojitou manžetou, která se ke klasickému obleku nenosí.

Asi každý muž už dnes ví, že manžeta by měla vykukovat z rukávu saka, ale o kolik centimetrů, aby to bylo správně?

Manžeta od košile by měla přesahovat rukáv saka asi o jeden centimetr.

Svatební košile by se měla doplnit manžetovými knoflíčky. Jak je vybírat?

Manžetové knoflíčky jsou kromě hodinek, jedny z mála společensky akceptovatelných šperků pro muže. Nabídka námětů na knoflíčcích je široká, trh nabízí snad vše od kytiček po lebky. Držte se však střídmějších vzorů, aktuální jsou kulaté tvary. Kov laďte do barvy spony u opasku a hodinek.

A pak tu máme další rébus – jakou kravatu?

Zatímco u obleku jsou při výběru přísnější kritéria, právě kravatou můžete svůj outfit oživit. Volte hedvábnou kravatu, přirozený lesk hedvábí je nenahraditelný a zejména u světlých barev velmi žádoucí. Kravata by měla být dostatečně pevná, aby byl uzel kompaktní. Podle typu límečku volte správný uzel - jednoduchý nebo windsor. Při formálních svatbách elegantně působí kravaty stříbrné, krémové barvy. 

Kdo nemá rád kravatu, může mít i motýlek? 

Jistě, je příjemnou alternativou kravaty. Ale pozor, k motýlku je určena košile s légou, která zakrývá knoflíky. A pak máme kapesníček, to je jeden z mála doplňků, jak lze outfit ještě víc obohatit a vyjádřit tak svůj názor. Byla by škoda ho nevyužít. I zde platí pravidlo čím jednodušší (bílý), tím více reprezentativní. Trh nabízí velkou škálu kapesníčků. V případě svatby bych se orientovala na hedvábí. Není třeba ho puristicky ladit ke kravatě, propojit je však můžete náznakem barvy, či vzoru. Pro volbu kapesníčku neexistuje žádné ustanovené pravidlo, zde záleží na vkusu nositele, dbejte však na harmonii.

Důležitou součástí, která by měla s oblekem ladit, jsou boty. Předpokládám, že by měly být zásadně kožené, ale jaký typ obuvi a jaké barvy se hodí pro ženicha a svatební hosty?

K tmavému obleku volíme černou nebo tmavě hnědou obuv typu Oxford. U barevně výraznějších obleků, jako je modrá či šedá vybíráme z odstínů hnědých bot typu Derby. Tyto boty máme ručně barvené, což je elita probarvování. Existuje nepřeberné množství rukopisů těchto barvičů a tak každý pár je unikátní originál. Tímto ručním probarvováním se tak vyhneme umělé průmyslové - strojní celistvosti. Trendem jsou boty s kulatou špičkou v různých šířkách, to umožňuje nositeli zvolit si úroveň pohodlnosti. Většina svateb se odehrává v letních měsících, nositelé tak jistě ocení celokožené boty včetně podrážky, které skvěle dýchají. Ty nejpohodlnější podrážky jsou však s boloňskou konstrukcí tzv. blade systém. To ženich, který je celý den na nohou, jistě zhodnotí kladně. Pokud zvolíte na svatbu smoking, tak volte černé lakované boty. Boty by měly být zavazovací na tkaničky.

Blažek
Pánská společenská obuv Blažek

Může si ženich dovolit výrazné barevné ponožky?

Já bych to nedělala. S botami by měly ladit i ponožky. K černým botám volíme černé. U hnědých bot pak volíme barvu ponožek k barvě nohavic. Trendem jsou ponožky s drobným žakárovým vzorem, ale ty bych si spíš nechala na jinou méně formální událost.

Je nutné brát si do kalhot opasek?

Pásek je ke společenským kalhotám povinný, a to i tehdy pokud máte vestičku. Jakmile kalhoty mají poutka, využijte je. Pásek musí ladit s botami a měl by být kožený. Spona opasku je vhodná jednoduchá, klasická, rozhodně ne plná, která je charakteristická pro sportovní styl.

Měl by se ženichem ladit jeho svědek?

Svědek a ženich by měli být oblečeni odlišně. Je pravděpodobné, že si budou věkově blízcí, a tak by hosté mohli být zmateni, který z nich je ženich. Pokud má ženich smoking, stačí, když svědek bude mít oblek. Zato svatební otec by měl ladit se ženichem, oba by měli být oblečeni na podobné formální úrovni.

Jak by měli být oblečeni ostatní hosté?

Pokud není na pozvánce uvedený dress code a nechcete čelit společenskému přešlapu, zvedněte telefon a páru se na úroveň svatby zeptejte. Platí totiž pravidlo, že svatebčané by nikdy neměli být oblečeni elegantněji než manželský pár. V případě formálních obřadů setrvejte u obleku. V případě garden party je přípustné oblek nahradit za sportovní Jersey jacket, které je svou fazónou saka dostatečně reprezentativní, ale díky úpletovému materiálu pohodlné jako svetr. Nabízíme ho i ve světlých barvách a chladivých materiálech jako je len. U kalhot sáhněte po těch s puky. Celý outfit můžete oživit košilí s potiskem, které nabízíme v různých materiálech, vzorech i barvách. Úroveň odvážnosti je však na vás. Pokud si nejste jistý svým estetickým cítěním, znalý personál vám nabídne outfit přímo sestavený od nás, designérů Blažka. Nebojte se doplňků jako je vesta, kapesníček, opasku, právě tyto doplňky vám vtisknou osobitost. A pak už se jenom bavte!

Jana Kuťkova

 

blažek

Redakce Marianne má radost, že může spolupracovat se značkou Blažek na projektu Svatba Marianne. Ženich oblékne na míru šitý svatební oblek této značky a vy se můžete v galerii podívat na první návštěvu v butiku Blažek v obchodním domě Kotva. 

Vybíráme svatební oblek!

Za několik týdnů vám úkážeme, jak ženichovi padne jeho svatební oblek.