Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Švestkový koláč, po kterém nezbyde ani drobeček

Udělejte si život sladší a upečte si božský dezert se švestkami, čokoládou a oříšky.

Redakce Marianne | 1. 10. 2014

Doba přípravy: 25 minut

Doba pečení: 50 minut

Ingredience:

180 g změklého másla

500 g vypeckovaných švestek

175 g polohrubé mouky

3 lžičky prášku do pečiva

175 g třtinového cukru

3 vajíčka

50 g hořké čokolády (50 % a více kakaa)

50 g lískových oříšků, nasekaných nadrobno

4 lžíce rybízového džemu

Příprava

1 Troubu předehřejte na 180 °C (pokud máte horkovzdušnou, pak na 160 °C). Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (nejlépe to půjde, když si vystřihnete kolečko o průměru dna a proužek široký jako boky formy). Osm švestkových půlek si odložte stranou, ostatní pokrájejte na větší kousky (o hraně asi 3 cm).

2 Mouku v míse dobře rozmíchejte s práškem do pečiva. Potom dejte do jiné mísy (nejlépe do té od kuchyňského robotu) cukr, pokrájené máslo, vajíčka a mouku a vymíchejte hladké těsto. Pak do něj přidejte i pokrájené švestky, polovinu oříšků a čokoládu a nalijte do dortové formy. Navrch ozdobně rozložte zbylé poloviny švestek (lehounce je zatlačte), posypte druhou polovinou oříšků a dejte do trouby péct.

3 Pečte 40–50 minut, koláč by měl být tmavě zlatavý. Po vyndání z trouby ho nechte ještě 10 minut chladnout ve formě, potom formu rozepněte a z koláče sloupněte papír. V kastrůlku ohřejte rybízový džem a koláč jím potřete – dostane díky tomu krásný lesk a barvu!