Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Světle modrá chodba

Před rokem prošla chodba rekonstrukcí, působila ale provizorně a chyběl potřebný úložný prostor. Teď už tu nechybí nic.

Redakce Marianne | 28. 02. 2013

Interiérová designérka: Alexandra Dýcková

„Odstíny jedné barvy zjemní prostor, světlík schová fólie.“

Rychlý průvodce

V čem byl problém

Relativně prostornou chodbu ve tvaru L si přála rodina lépe využít, ideálně pro úložný prostor. Průchozí místnost ale nenabízela mnoho variant. Vysoké dvoukřídlé vstupní dveře, okno do světlíku a dveře v téměř každé ze stěn limitovaly možnosti umístění dostatečně velké skříně. Chodba navíc kvůli přilehlému světlíku působila neútulně a potřebovala prosvětlit.

Naše řešení

Alexandra Dýcková objevila kus, z kterého vytvořila na jedné ze stěn velký úložný prostor sahající téměř ke stropu. Zbytek místa nechala až na několik detailů volný. Skříň je dostatečně velká a nijak nezatěžuje prostor, který působí i přes výšku stropu a přilehlý světlík útulně a jemně. Atmosféru výrazně změnilo tónované sklo okna a odstíny barev.

Barevná paleta

Prosvětlujícího efektu Alexandra dosáhla různými tóny modré na každé ze stěn. Zvolila Primalex, modrošedou S0510-B10G, sytější tyrkysovošedou S1015-B20G a mechově šedozelenou S 1015-G.

Nákupní košík

PROMĚNA
Nábytek: 19 285 Kč
Svítidla: 7 350 Kč
Celkem: 26 635 Kč

DEKORACE
Celkem: 18 247 Kč

PROMĚNA + DEKORACE: 44 882 Kč

Byt v pražském činžovním domě rekonstruovali Chlupovi postupně. V chodbě vyměnili podlahu, rozvody elektřiny, topení a natřeli dveře a rámy. „Zařízení jsme zatím odkládali, investovat bylo třeba spíš do místností jako kuchyň, koupelna nebo ložnice,“ vysvětluje paní Chlupová. Do chodby chtěli dostat co největší úložný prostor. Skříň měla pojmout ložní prádlo pro hosty a boty celé rodiny, a být přitom co nejlevnější. Řešení úložného prostoru vestavěným patrem nezvažovali. Snížené patro vytvořili během rekonstrukce v té části chodby, která se zužuje, a ve zbytku chtěli zachovat krásný klenutý, téměř čtyři metry vysoký strop s centrálním osvětlením.

Chlupovi mají rádi minimalistický jednoduchý styl bez zbytečných ozdob, dramatických motivů a polic, na které se práší. Jejich vkus je zjevný z řešení zbytku bytu a designérka Alexandra Dýcková ho svým návrhem přesně vystihla. Hlavně ale objevila rozměrově vhodnou levnou skříňku z Ikea, ze které na jedné ze stěn sestavila potřebný úložný prostor.

Barvy nechala podle přání ve světlých odstínech, kterým dávali Chlupovi přednost hlavně kvůli nedostatku světla – za krásným, nově přeskleným oknem je totiž pouze světlík. Ten maskovala původní vlastnoruční malba předchozích obyvatel bytu, kterou měly vystřídat barevné fólie. Alexandra je použila jen na vnější okno, vnitřní dostalo fólii imitující mléčné sklo, která dodává zelené barvě příjemný lahvový odstín.

Veškeré práce – výmalbu, montáž, lepení fólií i natření okna – obstarali Chlupovi sami. Proměnu realizovali postupně od září. „Jednu ze stěn jsme malovali několikrát, odstín vycházel pořád moc blankytně,“ upřesňuje paní Chlupová. „Zeď okolo dveří zase měla tendenci opadávat.“ Další komplikace ale naštěstí nenastaly…

Řekli o proměně

I vzdušný prostor a jednoduchý čistý styl můžou působit přívětivě

Designérka Alexandra Dýcková: „Velkou změnu způsobil nátěr okna a přelepení tabulek fóliemi, které maskují nevzhledný světlík.“

Majitelé bytu, Chlupovi: „Řešení předsíně přesně odpovídá tomu, co se nám líbí. Působí volně a klidně, bez zbytečností a přílišných dekorací, a je naprosto funkční. Do skříně se vejde vše potřebné a hladké povrchy se snadno udržují. I s několika málo kusy je přitom předsíň zařízená a nepůsobí neútulně a provizorně jako dřív. A původní prvky zůstaly zachovány!“

Jak na to

Předsíň jako vítací místnost vašeho bytu

  • Nejlepší řešení může být vystavěno ze skříněk nebo kusů, nad kterými byste nikdy nepřemýšleli. Pátrání po optimální variantě vyžaduje trpělivost a důslednost v rozměrech.
  • V předimenzovaných, nebo naopak příliš úzkých či jakkoli jinak tísnivě působících prostorech je třeba pracovat s barvou. Paleta několika odstínů základní barvy udělá s místností nepříjemných proporcí divy.
  • Volte neutrální nábytek a vsaďte na detaily, tato varianta je stejně efektní a vyjde výrazně levněji než designové kusy.

Kde jsme nakupovali

Tipy na adresy, které vás nezklamou

  • Skříň Úložný systém, který vypadá jako skříň, poskládala designérka Alexandra Dýcková ze skříněk z Ikea.
  • Doplňky Originální papírové origami lustry a stínidla ruční výroby prodává www.origamica.cz. Nerezový botník v ideálním rozměru je z Naoka. Červený odkládací stolek, vázu a menší koše pořídila Alexandra v Superstore DBK. Hodiny jsou z Apropos.
  • Detaily Dřevěné úchytky na kabáty inspirované designovými věšáky vysoustružila na míru Dana Rosová, www.rosova.cz. Barevné a mléčné nalepovací fólie na sklo seženete v Hornbachu.
Světle modrá chodba