Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Tajemná symbolika zásnubního prstenu. Nepodceňte výběr kamene i historii šperku

Info ikona
Zásnuby

Význam zásnubního prstenu je mnohem větší, než bychom si na první pohled mohli myslet. Tento kroužek v sobě nese lásku, čas změny, očekávání, oslavu a nové začátky. Na rozdíl od jiných šperků, právě ten zásnubní ženy jen tak nesundávají. Mají k němu totiž příběh spojený s okamžiky štěstí, radosti a lásky.  

Zásnubní prsten je pro každou ženu tím jedinečným dárkem, a tak není divu, že ho pánové pečlivě vybírají. V první řadě je důležité myslet na osobnost jeho budoucí majitelky. Některé ženy nechtějí experimentovat a touží po klasickém kroužku s kamínkem, jiné si přejí zásnubní prsten po vzoru Meghan Markle, a také se najdou ženy, které chtějí extravagantní a jedinečný prsten. „Partner by při výběru měl zohlednit především partnerku, její potřeby, vkus, preference. Třeba jakou barvu zlata má ráda. Jestli se jí bude prsten dobře nosit. Jestli ocení klasičtější prsten, nebo se nebojí experimentu. Zda by v prstenu chtěla mít ukrytou symboliku a tak dále," vysvětluje šperkařka Lenka Kerlická, která stojí za značkou 27JEWELRY.

Nepodcenit symboliku

Právě zmíněná symbolika je pro zásnubní prsten tak příznačná. Pro mnohé ženy je důležitým symbolem drahokam. „Nejoblíbenějším a nejprodávanějším kamenem je briliant, který u levnějších variant bývá nahrazován zirkony. Pro náročnější a extravagantnější klientelu nabízíme i prsteny s exotickým kamenem tanzanitem v modré barvě anebo českým granátem v barvě lásky," komentuje oblíbenost kamenů Martin Kubíček, majitel společnosti Brilas. Pokud se pánové rozhodnou pro prsten s kameny, měli by vědět, že každý kámen v sobě nese jiné poselství. Například tanzanit představuje nový začátek a jeho modrá barva vnáší do života klid, harmonii a uvolňuje stres. Zároveň se některé šperky dědí z generace na generaci. Nezřídka to jsou i zásnubní prsteny, které nosily ženy v rodu i po staletí. Takovéto šperky si s sebou nesou klíčové pouto k rodině, tradicím, sounáležitosti a skutečné lásce. 

Symboliku můžeme nalézt už v samotném tvaru zásnubního prstene. V každém náboženství a století měl kruh trochu odlišný význam. Všichni se ale shodují na pozitivní symbolice nekonečna a času. V magii byl používán jako ochrana proti zlým duchům. Zásnubní prsten spojuje životy dvou lidí a jejich bezmeznou lásku. Nelze jej zlomit ani rozdělit. Přijmutím prstenu žena svému nastávajícímu slibuje, že se stane jeho manželkou. Zásnubním prstenem také žena ukazuje, že je oficiálně zadaná a zasnoubená. Dává tím najevo plánování svatby a společné budoucnosti s mužem svého srdce. Význam zásnubního prstenu může posílit i rytina. „U zásnubních prstenů nejsou rytiny k vidění tak často, jako u těch snubních, nezřídka kvůli technické náročnosti vyhotovení. Je potřeba zkušenost a moderní technologie,“ dodává Martin Kubíček. 

Kde najít ten pravý?

Šperkařský dům, prsten od designéra nebo rodinné dědictví. To jsou pravděpodobně tři nejčastější možnosti, nad kterými pánové při výběru prstýnku uvažují. I v tomto ohledu se vyplatí naslouchat partnerce a vycítit, jaký zásnubní prstýnek by si přála. Pokud se rozhodnete pro prsten od šperkařské značky, pak nešlápnete vedle a dostanete šperk, který je kvalitní a prověřený. U zásnubního prstýnku od designéra se můžete těšit na originální kousek, jehož cena bude logicky o trošku vyšší. A zásnubní prstýnek od maminky nebo babičky je zase sázkou na jistotu. Ptáte se, zda se vyplatí do zásnubního prstýnku investovat? „Myslím, že na financích nezáleží. Za mě je důležité, aby prsten vystihoval je dva. Aby reprezentoval jejich vztah a co jeden k druhému cítí a dokonale doplňoval osobnost nositelky," shrnuje Lenka Kerlická. 

Mohlo by se vám líbit
Jaké zásnubní prstýnky zaujaly nás?
Mohlo by se vám líbit