V sypaném koláči vznikne těsto až při pečení, kdy se spojí mouka a cukr s tvarohem. Hotovo máte během chvilky. Otestujte na rodině, nám v Marianne opravdu moc chutnal.


Doba přípravy: 15 minut

Pečení: 40 minut

Počet porcí: na 1 plech

Co budete potřebovat:

  • 1/8 másla (125 g), ztuhlého

  • 3 hrnky hrubé mouky

  • 3/4 hrnku krupicového cukru

  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva


NA NÁPLŇ

  • 3 měkké tvarohy

  • 4 velká vejce

  • 1/2 až 1 hrnek krupicového cukru, podle chuti

  • 1–2 vanilkové cukry

  • 1–2 hrnky mléka

  • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu

  • 1 balení (100 g) sušených meruněk, propláchnutých horkou vodou a pokrájených na kousky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Na náplň prošlehejte tvaroh, vejce, oba cukry, citronovou kůru a tolik mléka, aby byl tvaroh jemný a řidší konzistence. Nakonec vmíchejte meruňky. Zvlášť smíchejte hrubou mouku, cukr a kypřicí prášek a směs rozdělte na polovinu.

    2. Na plech rozetřete půl dávky másla a rovnoměrně posypte jednou dávkou sypké směsi. Na tu rozetřete tvarohovou náplň a posypte druhou částí směsi. Navrch rovnoměrně nastrouhejte zbylé máslo (viz Tipy & triky) a pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout a pak krájejte na řezy.

Tip Marianne:

  • Aby šlo máslo na sypaný koláč s tvarohem nastrouhat, musí být ztuhlé; dejte ho proto před použitím na chvíli do lednice či mrazáku. Buchtu můžete před pečením také poklást tenkými plátky másla, ale strouhané máslo udělá hezčí povrch.