Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Tajemství bílého kostýmku, který v den vítězství oblékla Kamala Harrisová

Když Kamala Harrisová předstoupila v sobotu 7. listopadu před americký národ, většina diváků se zaposlouchala do projevu, který nová viceprezidentka Spojených států pronášela. Přesto se našlo několik bystrých pozorovatelů, kteří si všimli, že Kamala Harrisová zvolila symbolický oděv. Proč si vybrala právě bílý kalhotový kostýmek?

Sobotní triumf Joe Bidena v amerických prezidentských volbách byl důležitým milníkem také pro Kamalu Harrisovou. Šestapadesátiletá demokratická politička s indickými a jamajskými kořeny se stala první ženou v americké historii, která dosáhla na post viceprezidentky. Není tedy divu, že jakmile média potvrdila vítěze voleb, Kamala Harrisová předstoupila před národ a pronesla emotivní řeč. „Jsem první žena v tomto úřadu a nebudu poslední. Každá dívka, která se dívá, ví, že toto je země příležitostí,“ řekla nejmocnější žena Spojených států amerických.

Bílý kostýmek jako odkaz

Kamala Harrisová neponechala nic náhodě a na svůj sobotní projev zvolila bílý kalhotový kostým od návrhářky Caroliny Herrera, který v sobě nesl důležité poselství. Bílá barva je považována za symbol hnutí sufražetek, které bojovalo za volební práva žen. V letošním roce si navíc Spojené státy připomínají 100. výročí od založení tohoto hnutí. „Myslím na všechny ženy, které pracovaly na tom, aby si zajistily volební právo. Vám děkuji, teď šla volit další generace. Ta pokračuje v boji za základní právo volit a být vyslyšena,“ pronesla Harrisová v sobotním projevu.

Mohlo by se vám líbit

Kamala Harrisová: Příběh ženy, o které mluví celý svět

marianne.cz
Info ikona
Kamala Harris

Nutno podotknout, že bílý kalhotový kostýmek nosila také Hillary Clintonová během své prezidentské kampaně, a zároveň ho oblékly demokratické kongresmanky při proslovu o stavu Unie v roce 2019. Zdá se, že bílý kalhotový kostým je symbolem moderního feminismu a možná ho ještě několikrát na americké viceprezidentce uvidíme.

Význam blůzy s vázačkou

Módní znalci neponechali stranou ani hedvábnou blůzku s vázačkou, kterou Kamala Harrisová oblékla pod bílé sako. Halenka s vázačkou se ve Spojených státech těšila velké oblibě v 80. letech, kdy ženy získávaly vedoucí pozice ve velkých společnostech a přizpůsobovaly svůj šatník pánskému stylu. Tento módní kousek se následně z kancelářského prostředí rychle dostal i do politiky, a často ho oblékala třeba i britská premiérka Margaret Thatcherová.

Mohlo by se vám líbit

Móda a politika: Proč se móda plete do potratů v Polsku i voleb v USA?

elle.cz

Kdo je Kamala Harrisová?

Kalifornská senátorka Kamala Harrisová disponuje úctyhodným životopisem. Nejprve pracovala jako okresní státní zástupkyně v San Franciscu, následně se ujala postu ministryně spravedlnosti Kalifornie z titulu nejvyšší státní zástupkyně a v roce 2016 se stala teprve třetí senátorkou za stát Kalifornie. Kamala Harrisová své politické ambice ukázala také v lednu 2019, kdy oznámila, že bude kandidovat v prezidentských volbách 2020. O necelý rok později svou kandidaturu stáhla, a tudíž se nezapojila ani do primárních voleb. Další zlom přišel na začátku letošního srpna. Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden, který se už v minulosti zavázal, že viceprezidentské křeslo svěří ženě, se po týdnech čekání konečně vyjádřil. Jeho volba padla právě na Kamalu Harrisovou. Pětapadesátiletá senátorka se tak znovu dostala do hledáčku všech, kteří touží po změně. Jistě tomu napomohl i fakt, že Kamala Harrisová má jamajské a indické kořeny, tudíž sama bojuje proti rasismu a podporuje pozitivní diskriminaci. V minulosti se také vyjádřila k podpoře „sanctuary cities“, tedy azylových měst.

Mohlo by se vám líbit

Víte, kdo je první dámou USA? Seznamte se s Jill Bidenovou

marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?