Mireille Guilianová ve svých knihách prozrazuje, jak je možné, že Francouzky netloustnou. V prvním díle radí, jak na to, v dalších, které také vyšly v nakladatelství Ikar, najdete různé recepty, dozvíte se, jak se celý rok bavit a jak si užívat práci. Dnes pro vás máme několik Mireilliných předpisů.

francouzky-netloustnou-kucharkaDocházejí vám nápady na dietní snídaně, svačiny, obědy nebo večeře? Vtip je v tom jíst všechno, ale jen v rozumné míře. Nedali byste si některou z těchto pochoutek?

 

Frittata se šunkou a pórkem

Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 6 vajec
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • špetka mleté papriky
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • tenká kolečka bílé části jednoho pórku
  • 120 g šunky nakrájené na nudličky

Jak na to?

Troubu přepneme na gril a necháme předehřát. V misce rozšleháme vejce s hořčicí, paprikou, solí a pepřem.

Do nepřilnavé pánve vhodné i pro pečení v troubě dáme máslo a olej, které zahřejeme na plotně. Přidáme pórek, který za stálého míchání restujeme 3 až 4 minuty do změknutí. Přidáme šunku a restujeme ještě asi 2 minuty, aby se prohřála.

Směs zalijeme vejci a pánví zakroužíme, aby se rovnoměrně rozprostřela po dně. První 2 minuty pánví potřásáme a nadzvedáváme okraje frittaty špachtlí, aby se syrová vejce svrchu dostala dospod. Poté necháme vejce ještě zhruba 3 minuty mírně zatuhnout. Pánev vsadíme na minutu pod gril, aby frittata nadýchaně vyběhla do výšky a navrchu se ožehla dozlatova.

Po vyjmutí z trouby obracečkou opatrně sesuneme frittatu na talíř a rozkrájíme na klínky. Může se podávat horká, vlažná nebo studená.

 

frittata

Chlebíčky s kozím sýrem a lískovými oříšky

Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 150 g čerstvého sýra
  • 4 krajíčky celozrnného chleba
  • 5 lžic nasucho opražených a nahrubo nasekaných lískových oříšků
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu

Jak na to?

Krajíčky chleba mírně opečeme v topinkovači. Topinky potřeme kozím sýrem, posypeme lískovými oříšky, pokapeme medem, ozdobíme rozmarýnem a ihned podáváme.

 

chlebicky

 

Provensálská clafoutis

Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malý lilek nakrájený na 1cm kostky
  • 1 žlutá paprika, odsemeněná a nakrájená na 1cm kostky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 krajíc chleba s odkrojenou kůrkou
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek ricotty
  • 3 vejce
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé bazalky
  • půl šálku rozpůlených černých oliv
  • 12 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • máslo na vymaštění formy
  • čerstvá bazalka (nebo máta) na ozdobu

Jak na to?

Troubu nastavíme na 180 °C a necháme předehřát. Na středním žáru v pánvi rozehřejme olej, na němž restujeme lilek a papriku asi 6 minut do změknutí. Směs osolíme, opepříme a necháme vychladnout. V kuchyňském robotu rozšleháme dohladka ricottu s vejci, chlebem a česnekem. Poté měchačkou vmícháme do směsi špetku soli, pepře, bazalku, olivy, parmazán a lilek s paprikou. Směs nalijeme do máslem vymazané čtvercové (20 × 20 cm) formy. Vložíme do trouby a pečeme 30–35 minut do zezlátnutí povrchu.

Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout na pokojovou teplotu a podáváme ozdobené bazalkou či mátou.

 

lilek

Jogurt s čokoládovým krémem

Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 120 g tmavé čokolády (70–80 % kakaového prášku) nasekané nadrobno
  • 500 ml přírodního řeckého jogurtu

Jak na to?

Smetanu nalijeme do hrnku a na nízkém žáru zahřejeme těsně pod bod varu. Čokoládu vsypeme do misky, zalijeme horkou smetanou a necháme 2 minuty změknout. Poté obojí vymícháme dohladka. Jogurt rozdělíme do 4 mističek, doplníme vrstvou čokoládového krému a ihned podáváme.

jogurt