Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Tajemství vizážistů: štětce

Kuchaře poznáte podle nožů, profesionálního vizážistu podle štětců. Kvalitní štětce ale mohou stát celé jmění. Jak vybrat ty pravé a jak se o ně starat, aby vydržely co nejdéle?

Soňa Kotulková | 7. 02. 2017

Foto: Getty Images

Výběr štětce
Kosmetické štětce se dělí na dva druhy - na ty z přírodních vláken (např. z chloupků veverek, mývalů, koz aj.) na pudrová líčidla a pak na syntetické štětce, které jsou určeny na nanášení tekutých make-upů a krémových tvářenek a stínů. U obou druhů však platí, že je nutné je pravidelně čistit, jinak se v nich množí bakterie a můžou na pleti způsobovat alergické reakce a akné.

Skladujte jako profík
Štětce skladujte v kelímku chloupky směrem nahoru nebo si pořiďte speciální pouzdro na štětce, které má ochranné folie v místě chloupků, čímž jsou štětce chráněné a neničí se. Vynikající koupíte např. v prodejnách MAC nebo Sephora.

Chytré čistění
Skvělým pomocníkem na bleskové čištění jsou speciální desinfekční spreje. Ty jsou vhodné jako nouzové řešení například na cestách a prodávají je značky jako Gosg nebo MAC. Sprej stačí nastříkat na chloupky, štětce pak nechte ve svislé pozici s chloupky směrem nahoru zaschnout.
Hloubkově štětce vyčistíte, pokud je jemně vyperete v dětském šamponu nebo ve speciálním mýdle, skvělé je např. mýdlo Da Vinci. Chloupky zlehka proměte, ale jen tak, abyste zachovali jejich tvar, pak štětec několikrát properte ve sklenici s vodou. Potom vodu opatrně stáhněte ( opět po směru chloupků) a stětce nechte uschnout  na vzduchu ve skleničce - chloupky musí být opět směrem nahoru.